FRANSA’DAN HİSARCIKLIOĞLU’NA ONUR NİŞANI
Tarih : 2015.11.21  09:40:02
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Fransa’nın en üst düzey nişanı olan Légion d’Honneur Nişanı (Onur Nişanı) layık görüldü. Hisarcıklıoğlu törende gerçekleştirdiği konuşmasında, “Suriyeli mültecilere beceri kazandıracak ortak projeler gündemimizde yer almaktadır” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Fransa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Andre Marcon’un teklifi ile Türkiye - Fransa ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine yapmış olduğu katkılardan dolayı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın onayı ile Légion d’Honneur Nişanı'na layık görüldü. Hisarcıklıoğlu’na nişanı dün akşam Fransa Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen törende Fransa Dış Ticaret Bakanı Mathias Fekl tarafından takdim edildi. Hisarcıklıoğlu törende yaptığı konuşmasında geceye katılanlara teşekkür ederek, “Öncelikle geçen hafta Cuma günü Paris’te yaşanan terör saldırısını kınıyorum. Teröre karşı mücadelede Fransız halkı ile dayanışma içindeyiz. Daha geçtiğimiz ay IŞİD ve bağlantılı gruplar benim de yaşadığım Ankara’da 102 kişiyi öldürdü. Bunun acısını ve şokunu atlatmadan Paris saldırılarıyla sarsıldık” dedi. TOBB Yönetim Kurulu Oda ve Borsa Başkanlarıyla birlikte Cumhuriyet Meydanı’na çiçek bırakarak, terör kurbanları için dua ettiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “İçlerinden bir tanesi de bizim vatandaşımızdı. Yıllardır terörle mücadele eden halkımız Fransız halkının endişesini çok iyi anlamaktadır. Terörün hedef seçtiği temel değerler, yani özgürlük, eşitlik ve kardeşlik insanlığın onurudur. İnsanlık onuruna da sahip çıkacaktır. Terörün dini ve milliyeti yoktur. Bu tür acıların tekrar yaşanmamasını diliyorum. Tüm özgür dünyaya teröre karşı mücadele dayanışma ve kararlılık içinde olma çağrısını yapıyorum. Fransız halkına da baş sağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.
“TÜRK- FRANSIZ İŞBİRLİĞİ DÜNYA BARIŞI İÇİN ÖNEMLİ”
Fransa Cumhuriyetinden böyle bir nişan almaktan onur duyduğunu sözlerine ekleyen Hisarcıklıoğlu, “Görev sürem boyunca hep şuna inandım: Türk-Fransız ekonomik ve siyasi ilişkilerin önemine daima inandım. Çünkü tarihten gelen bir dostluğumuz var, yaklaşık 700 yıllık dostluk. Bugünkü bu nişanda bu tarihi dostluk sürecinin, sonsuzluğa kadar gidecek bu dostluk sürecinin kilometre taşlarından birisi olacak. İlişkide en zor dönemimde Türkiye’deki Fransız dostlarımız, Fransa’da Türk-Fransız dostluğuna inananlarla birlikte çalıştık. İlişkilerimizi daha ileriye götürecek girişimlerde bulunduk” dedi. Türk- Fransız işbirliğinin ikili ilişkilerinin olduğu kadar AB, Ortadoğu ve genel anlamda dünya barışı için önemli olduğunu ifade etti.
Türkiye- Fransa’nın siyasi ilişkilerindeki olumlu havanın ileriki dönemde ekonomik ilişkilerinde ivme kazanacağına inandığını belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bugün karşılıklı ticaret hacmimiz 15 milyar dolar civarında. Fransız sermayeci şirketler Türkiye’de ciddi bir istihdam sağlamaktadır. Ancak biz daha fazla Fransız şirketlerin Türkiye’de yatırım yapmasını destekliyoruz. Fransa’da da Türkiye’den daha çok yatırım yapılmasını istiyoruz. Ticari ilişkilerimiz geliştikçe, derinleşip çeşitlendikçe halklarımız birbirine daha da yakınlaşacaktır” ifadelerini kullandı.
“SURİYELİ MÜLTECİLERE BECERİ KAZANDIRACAK ORTAK PROJELER GÜNDEMİMİZDE”
Mülteci konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Mülteciler konusu ülkelerimiz arasında bir başka ortak çalışma alanı. Ülkelerini, sevdiklerini, mal ve mülklerini geride bırakarak ülkelerinden kaçan Suriyeli sığınmacılar Türkiye için olduğu gibi Avrupa için de en önemli gündem maddelerinden biridir. Türkiye’de 3 milyona yakın mülteci yaşamaktadır. Bugüne kadar Türkiye kendi bütçesinden 8 milyar dolara yakın harcama yapmıştır. Uluslararası kuruluşların bu süreçteki katkısı çok sınırlı olmuş sadece 400 milyon dolar civarında kalmıştır. Giderek harcama yükü de yukarı doğru çıkıyor. Suriyeli mültecilerin ekonomiye ve sosyal hayata entegrasyonu önceliklerimiz arasındadır. Bu konuda başta mesleki eğitim olmak üzere Suriyeli mültecilere beceri kazandıracak ortak projeler gündemimizde yer almaktadır”
Türkiye’nin AB ile yenilenmekte olan Gümrük Birliği sürecinde olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, “Gümrük birliği kapsamında sanayi malları yanında hizmet sektörü, tarım ürünleri ve kamu alımlarının dahil edilmesini bugün konuşmaya başladık. Modernize edilecek gümrük birliği ile iş birliği alanları çeşitlenecek” açıklamasını yaptı. AB’nin dünyanın en önemli barış projelerinden biri olduğunu aktaran TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu nedenledir ki Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştür. Türkiye’nin AB tercihlerinde Fransa her zaman belirleyici olmuştur” ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, Fransız bayrağı ile renklendirilmiş bir tablo hediye etti.

284 kez okundu
Diðer Dünya Haberleri