HER BİRİ AYRI BİR DRAM
Tarih : 2015.11.26  09:55:57
Ayvalık Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı mücadele ve Uluslar arası Dayanışma gününde Cumhuriyet Meydanı’nda, 2015 yılında öldürülen kadınları birer çift ayakkabı ile hatırlattı.

Ayakkabıları gören vatandaşlar, kadına yönelik şiddetin boyutu ile sarsıldı.

Ayvalık Kadın Platformu Çarşamba günü Meydana sokak sergisi açtı. Kadın Danışma Merkezi açılması için imza toplanılan ve Sosyal Hizmetler Şiddet hattı Alo 183’ün hatırlatıldığı stantta 2015 yılı içinde öldürülen 236 kadın, konulan ayakkabılarla anıldı. Sokak sergisinde kadına yönelik şiddet olaylarını anlatan haber ve yazılar da yer aldı. Bilgilendirici broşür dağıtıldı.

“MARUZ KALDIĞIMIZ HER TÜRLÜ ŞİDDET KADININ İNSAN HAKKI İHLALİDİR”

Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, KESK( Eğitim- Sen, SES, BES)- Emekli- Sen- EMEP- HDP- ÖDP’li Kadınların katıldığı Tertip Heyetinde Nebahat Dinler, Ayfer Uğurer, Piraye Bayman’ın yer aldığı 25 Kasım Ayvalık Kadın Platformu, Mirabel kardeşler bundan yaklaşık 1960 tarihinde faşist bir diktatörlükle yönetilen ülkeleri Dominik’te özgürlük mücadelesi verirken öldürüldüler. Bugün dünyada ve Türkiye’deki kadın hareketinin sembolü oldu. 1981 yılından beri 25 Kasım, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, savaşa, ırkçılığa kadına yönelik şiddete, dikkat çekerek, farkındalık yarattığımız ve kadınlar arasında birlik, mücadele ve dayanışmayı güçlendirdiğimiz bir gün haline geldi. Kadına yönelik şiddet; toplum içinde ya da özel hayatta kadınlara fiziksel, cinsel ya da psikolojik zarar veren, özgürlüğün keyfi olarak engellenmesine yol açan bir baskı yöntemidir. Şiddet hareketleri ve tehditleri ister ev içinde ister toplumda meydana gelsin veya devlet tarafından uygulanmış olsun, kadınların hayatına korku ve güvensizliği sokar. Maruz kaldığımız her türlü şiddet kadının insan hakkı ihlalidir” dedi.

“2015’İN İLK 10 AYINDA 236 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ”

Dünya ölçeğinde her 3 kadından birinin bugün şiddetin değişik biçimlerine halen maruz kaldığını belirten Ayvalık Kadın Platformu, “Türkiye’de 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 iken 2015’in sadece ilk on ayında bu rakam 236’ya ulaştı. Kadına şiddet durmak bilmiyor. Kadın cinayetleri, kadınlar üzerinde mutlak tasarrufları olduğunu varsayan en yakınlarındaki erkekler tarafından bu egemenliğe, baskıya karşı koyan itaat etmeyen kadınlara karşı işleniyor. Her iki kadından birinin katili kocaları. Göz göre göre işlenen cinayetlerin, politik irade ve etkin uygulamalarla, kadınların güçlenmesi ve dayanışmasıyla önlenebileceğini biliyoruz. Bu amaçla kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için sokak sergisi hazırladık. Merkezi ve yerel iktidarı acil önlem almaya davet ediyoruz. İyi hal, pişmanlık, saygın duruş, aşırı sevgi gibi gerekçelerle failleri bir yerde ödüllendirme mekanizmasına dönüşen erkeklik indirimlerine son verilmesini istiyoruz. Türkiye’nin 2011 yılında imzalayarak kabul ettiği İstanbul Sözleşmesinin uygulanmasını istiyoruz. Kadın sığınaklarının çoğaltılmasını, Ayvalık’ta Kadın Danışma Merkezinin açılmasını istiyoruz” dedi.

 

 

492 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri