“KADINA YÖNELİK ŞİDDETE SON”
Tarih : 2015.11.26  10:00:03
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı mücadele ve Uluslar arası Dayanışma günü Ayvalık’ta 25- 26 Kasım Çarşamba ve Perşembe günleri Cumhuriyet Alanında etkinlik düzenleyecek.

Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, KESK( Eğitim- Sen, SES, BES)- Emekli- Sen- EMEP- HDP- ÖDP’li Kadınların katıldığı Tertip Heyetinde Nebahat Dinler, Ayfer Uğurer, Piraye Bayman’ın yer aldığı 25 Kasım Ayvalık Kadın Platformu, Kadına Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslar arası Dayanışma gününde etkinlik düzenleyecek. Ayvalık Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada, “25 Kasım 1985, Dominik Cumhuriyeti’nde Mirabel kardeşler Trujilo’nun askerleri tarafından tecavüz edilerek katledildikleri gün.  Patria, Minerva ve Maria’nın katledilmesi 25 Kasım günü, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak şiddet uğrayan tüm kadınlar için simge oldu. Biz kadınlar hayatımızın her alanında; okulda, sokakta, işyerinde ve evde erkek-devlet şiddetine karşı sesimizi yükseltiyor, Mirabel Kardeşlerin bıraktığı yerden mücadelemizi sürdürüyoruz”

“Türkiye’nin dört bir yanında her gün kadınlar öldürülüyor”

“2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 iken, 2015’in sadece ilk on ayında bu rakam 236’ya ulaştı. Kadına şiddet durmak bilmiyor. Kadın cinayetleri, kadınlar üzerinde mutlak tasarrufları olduğunu varsayan en yakınlarındaki erkekler tarafından, bu egemenliğe, baskıya karşı koyan, itaat etmeyen kadınlara karşı işleniyor… Kadınların hayatlarını alan erkek şiddetinin adı hep “cinnet” , “sapıklık” , “delilik”, “hastalık”, “işsizlik”, “onur”, “gurur” , “namus” oluyor. Öldürülen kadınların %90'ı, yani neredeyse tamamı, en yakınındaki erkekler tarafından katledilmiş. Her iki kadından birinin katili kocaları. Her iki cinayetten birinin "bahanesi" ayrılma, reddedilme, kıskançlık. Yani kadınların ayrılma, reddetme ve özgür seçim hakkı yok, bu hakları tanınmıyor! Kadınların ne evde ne sokakta can güvenliği yok. Savcılığa başvurduğu, koruma aldığı halde devletin gözetiminde, hepimizin yanı başında kadınlar katlediliyor! Göz göre göre gelen cinayetlerin, politik irade ve etkin uygulamalarla; kadınların güçlenmesi ve dayanışmasıyla önlenebileceğini biliyoruz. Merkezi ve yerel iktidarı acil önlem almaya davet ediyoruz. “iyi hal, pişmanlık, saygın duruş, aşırı sevgi” gibi” gerekçelerle, failleri bir yerde ödüllendirme mekanizmasına dönüşen “erkeklik indirimleri ”ne son verilmesini, Türkiye’nin  2011 yılında imzalayarak kabul ettiği İstanbul Sözleşmesinin uygulanmasını istiyoruz. Biz kadınlar emeğimiz ve bedenimizin sömürülmediği, özgür ve eşit bir dünyada şiddete maruz kalmadan yaşamak için mücadeleye devam edeceğiz. Bu amaçla kadına yönelik şiddete karşı dikkat çekmek üzere sokak sergisi hazırladık. 25- 26 Kasım Çarşamba ve Perşembe günleri Cumhuriyet Alanında olacağız. Şiddete, tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine, savaşa, IŞİD vahşetine karşı sözümüzü söylemek isyanımızı haykırarak basın açıklamamızı yapmak üzere Çarşamba günü saat 17.30 da Ayvalık Cumhuriyet Alanında buluşacağız. Bütün kadınların sesini, sesimize katmaya çağırıyoruz! Yaşasın Kadın Dayanışması” denildi.

 

 

415 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri