NORVEÇLİ BAKAN LİSTHAUG: “MÜLTECİ KRİZİNDE TÜRKİYE KİLİT ÜLKE”
Tarih : 2016.01.15  09:21:09
Gaziantep’e gelen Norveç Göç ve Entegrasyon Bakanı Sylvi Listhaug, “Türkiye Avrupa için çok önemli bir ülkedir. Özellikle, mülteci krizinin baş göstermesiyle ilgili, bu krizin çözülmesi adına Türkiye, kilit rol oynayan ülkelerden bir tanesidir. Bizde bu konuda Türkiye ile işbirliğini devam ettirme ve arttırma arzusundayız” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ziyaret eden Norveç Göç ve Entegrasyon Bakanı Sylvi Listhaug, mülteci krizinin baş göstermesiyle beraber, Türkiye’nin bu krizin çözülmesi adına, kilit rol oynadığını aynı zamanda bu konudan dolayı, Türkiye’nin Avrupa için çok önemli bir ülke olduğunu söyledi.

“NORVEÇ’TE BİN MÜLTECİYE, HARCADIĞIMIZ MALİYETLE, TÜRKİYE’DE 14 BİN MÜLTECİYE YARDIM EDEBİLİYORUZ”
Norveçli Bakan Listhaug, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere nasıl yardım ettiğini çok yakından gördüklerini ifade ederek, bu konudan dolayı Fatma Şahin’e teşekkür ettiğini söyledi. Listhaug, “Suriyeli Mültecilere, nasıl yardım ettiğinizi yakından görebildik. Ayrıca bunun içinde size teşekkür ederim. Türkiye Avrupa için çok önemli bir ülkedir. Özellikle, mülteci krizinin baş göstermesiyle ilgili, bu krizin çözülmesi adına Türkiye, kilit rol oynayan ülkelerden bir tanesidir. Bizde bu konuda Türkiye ile işbirliğini devam ettirme ve arttırma arzusundayız. Burada yaptığımız seyahatten de, ülkemize iki nokta götüreceğiz. Bunlardan birincisi, Türkiye’nin bu yöndeki çabaları ikincisi de dünya toplumunun gerçekten buraya daha çok yardım etmesi gerektiğini özellikle çocukların okul durumunun düzeltilmesi için, eğitim imkanının düzeltilmesi için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini bildireceğiz. Norveç’te bin mülteciye harcadığımız maliyetle, Türkiye’de 14 bin mülteciye yardım edebiliyoruz. Kamp dışındakilere yardım edersek, bu sayı 27 bine çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.

“BU PATLAMANIN YARIN AVRUPA’NIN BAŞKA BİR KENTİNDE OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ”
Suriyeli mültecilerden ekonomisi iyi olanların Norveç’e kadar gidebildiğini, eğitimi olmayanlar ve ekonomik olarak sıkıntılı olanların ise bu bölgede kaldıklarını belirten Şahin, mülteci krizinde Türkiye'ye destek olan ve kredi açan tek ülkenin şu an Japonya olduğunu söyledi. Şahin, “Yakın ırktan olan birçok kardeşimiz, dahil, yaşam şekillerimiz de ve günlük hayattaki yaşam biçimimizde, biraz farklılıklar oluyor. Dolayısıyla, bu size gidildiği zaman, bu daha çok derinleşebiliyor. Biz iki toplumun burada yaşayabilmesi için, adaptasyon için nelere ihtiyaç vardır. Ne tür bilgiye muhtaçlar, ne tür destekler istiyorlar, bu gibi kavramlara çalışıyoruz. Uluslararası toplumlar bir araya gelsin ne gerekiyorsa yapsınlar. Bu dünya güvenliği açısından, çok önemlidir. Çünkü Sultanahmet’te patlayan bomba, bundan önce Paris’te patladı. Yarın, Amerika’da, Kanada’da veya Avrupa’nın başka bir ülkesinde patlamayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü dünya küçük bir köy oldu. Küreselleşen dünyada her noktayı kendi sınırımızmış gibi, her insanı kendi insanımız gibi bakmamız gerekir” dedi.
Ziyaretin ardından Fatma Şahin Sylvi Listhaug’ya kutnuk kumaşı hediye etti.

2704 kez okundu
Diðer Politika Haberleri