KURTULMUŞ: "İKİ KOMŞU ÜLKE ARASINDA İLİŞKİLER DÜZELECEKTİR"
Tarih : 2016.01.22  09:36:22
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye ve Rusya arasında yaşanan sorunların çözüleceğini ümit ettiklerini belirterek, "Benim şahsi kanaatim, 'inşallah bu süreç uzun süre devam etmeyecektir, iktisadi alanda, siyasi alanda ve tarih alanında çok yakın ilişkileri olan iki komşu ülke arasındaki ilişkiler düzelecektir' diye ümit ediyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Yeni Türkiye Konferansları çerçevesinde Ordu'da düzenlenen "Türkiye-Rusya İlişkileri" paneline katıldı. Ordu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen panele Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yanı sıra, AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, akademisyenler, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Düzenlenen panelde konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye-Rusya ilişkilerinin düzeleceğini ümit ettiklerini söyledi. Fikri bütünlük olgusuna dikkat çeken Kurtulmuş, toprağına, kültürüne ve bu fikri bütünlüğe sahip olan aydınlara ihtiyaç duyduklarını belirtti.

"BU SÜREÇ UZUN SÜRE DEVAM ETMEYECEKTİR"
Geçen aylarda düşürülen Rus uçağı ve sonrasında yaşananlar hakkında konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'nin Rusya ile yaşamış olduğu uçak düşürme krizi ile birlikte gelişen süreç sadece Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkinin ya da Orta Doğu'daki bu uçağın sınırı ihlal etmesinden kaynaklanan bir mesele değildir. Biz o zaman hükümet olarak görüşümüzü çok net bir şekilde ifade ettik. Bu uçağın düşürüldüğü anda Türkiye gerçekten uçağın kimliğini bilmiyordu, eğer bir Rus uçağı olduğu bilinseydi başka bir davranış şeklinde olunurdu. Bunları açık söyledik. Ama bu durumun ardından özellikle Rusya tarafından yapılan üst düzeyde açıklamalarla konu bir siyasi gerginlik ortamına döndü. Benim şahsi kanaatim, 'inşallah bu süreç uzun süre devam etmeyecektir, iktisadi alanda, siyasi alanda ve tarih alanında çok yakın ilişkileri olan iki komşu ülke arasındaki ilişkiler düzelecektir' diye ümit ediyorum" diye konuştu.

"TARİH BOYUNCA BATILILAR, RUSYA'YI VE OSMANLIYI BİR BİRİNE DÜŞÜREREK KAVGALARINDAN RAHAT ETMİŞLERDİR"
Tarih boyunca batılıların Osmanlı ve Rus Devleti üzerinde oyunlar oynadığına vurgu yapan Kurtulmuş, "Tarih boyunca batılılar, hem Ruslar hem Osmanlılara karşı her iki ülkeyi bir birine düşürerek, kavga ettirerek her iki imparatorluğun arasına problem koyarak onların kavgalarından rahat etmişlerdir. Tarihimiz bunu söylüyor. Dolayısıyla Türkiye ve Rusya'nın benzer toplumsal yapıları olduğu gibi tarihte de çok ihtilaflarımız oldu bugünde ihtilaflarımız var. Ama şunu unutmamak lazım ki her ikisi de doğudan neşet etmiş batılı imparatorluk olarak, bu köklere sahip ülkeler olarak, ne zaman kavga ettilerse her ikisi de kaybetmiştir. Biz Türk-Rus ilişkilerinin yeniden gözden geçirilmesi ve bu çerçevede son krizin anlaşma ile çözülmesini isterken bunu bilerek söylüyoruz. Bu iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

"FİKRİ BÜTÜNLÜK İÇİN AYDINLARIMIZA SORUMLULUK DÜŞÜYOR"
İslam topluluklarının yeniden ayağa kalkması için 'fikri bütünlük' olgusuna ihtiyaç olduğunu belirten Kurtulmuş, aydınlara önemli sorumluluklar düştüğünü ifade ederek şöyle konuştu:
"Bu İslam topluluklarının yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak olan şey fikri bütünlüktür. Bunu konuşacağız, günlük siyasete karşı tepkilerimizi göstereceğiz. Türkiye'nin gerçekten emniyet içerisinde olması için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğiz. Ama fikri bütünlük içerisinde, önce bu milletin insanlarını ve bütün İslam topluluklarını aynı fikri bütünlük içerisinde bir araya gelmeye çalışacağız. Bunun için aydınlarımıza sorumluluk düşüyor. Çeyrek aydınlar değil, yarım aydınlar değil, gerçekten aydın olan bu toprağa bağlı olan, bu kültüre bağlı olan ve bu fikri bütünlüğe sahip olanlara söylüyorum. En az siyasetçiler kadar aydınlarımıza da işler düşüyor, akademisyenlerimize de görevler düşüyor. Sadece bilgi değil bu bilgiyi bilinç üzerine çıkaracak çalışmaları yapmak hepimizin vazifesidir."

3131 kez okundu
Diðer Politika Haberleri