OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ 2016’DA 23 MİLYAR DOLAR İHRACATA ODAKLANDI
Tarih : 2016.01.25  09:18:40
Otomotiv endüstrisi, 2016’da Birleşik Devletler ile İran’ı radarına aldı. Birleşik Devletler'e 2015’de yüzde 65 ihracat artışı sağlayan otomotiv endüstrisi, aynı başarıya bu yıl İran’ı da katarak sürdürme peşinde.

Türkiye’nin son 10 yıldır ihracat şampiyonu olan ve bu süreçte 15 milyar dolar dış ticaret fazlası veren otomotiv endüstrisi, 2016 yılı ihracat hedefini de 23 milyar dolar olarak belirledi. Otomotiv endüstrisinin ihracatında başrol oynayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 2016’da da başarılarına yenilerini ekleyebilmek için işlevselliği artırılan yurt dışı fuarlardan sektörel ticaret heyetlerine, hedef pazarlar Birleşik Devletler’den İran’a, Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması çerçevesinde İTÜ Arı Çekirdek’ten TÜBİTAK MAM’a kadar yeni projelerini paylaştı. OİB Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisinde 2015 yılında euro/dolar paritesinden kaynaklı 3 milyar dolar kayıp yaşanmasına rağmen yine de başarılı bir yılı geride bıraktıklarını kaydetti. Geçen yıl yüzde 5 kayıpla 21 milyar 156 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını vurgulayan Sabuncu, 1 milyon 359 bin adet üretim, iç pazarda 1 milyon 8 bin adet satışla da sektörün 2015’i rekorlarla kapattığını aktardı. İhracatta da adetsel olarak rekor seviyede 992 bin araç satıldığına değinen Sabuncu, bu başarılarını 2016’da da rekorlarla süsleyebilmek için yol haritasını paylaştı.

İRAN VE BİRLEŞİK DEVLETLER HEDEF PAZAR
Rusya Federasyonu’nun son yıllarda otomotiv endüstrisinin hem ihracatta hem de üretimde hedef pazar olduğunu hatırlatan Sabuncu, "Bu ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar ve Türkiye ile meydana gelen üzücü olay nedeniyle beklenen olumlu gelişmelerin gerisinde kalındı. Rusya Federasyonu'ndaki gelişmeler nedeniyle yeni pazarlara odaklandık. Komşumuz İran’ın küresel anlamda yaşadığı kısıtlamalar sona erdi. Bu ülkede de otomotiv endüstrisinde gidilecek çok yol var. Bu ülkeye ihracatta beklentimiz büyük. Tahran’a sektörel ticaret heyeti düzenleyerek önümüzü daha iyi göreceğiz. Burada temsilcilik açarak endüstrimize destek olacağız. Yeni pazar olarak Birleşik Devletler de büyük fırsatlar sunuyor. Özellikle buraya ticari araç ihracatıyla başlayan faaliyetler hızla gelişiyor. Geçen yıl Birleşik Devletler’e yüzde 65 artışla ihracatımızı 780 milyon dolara yükselttik. Rusya Federasyonu pazarından kaybettiklerimizi buradan yeniden kazandık. Gözümüz yeni dünyada. Bu yıl da çifte haneli büyüme bekliyoruz” dedi.

İTÜ ÇEKİRDEK PROGRAMINA 900 BİN LİRALIK DESTEK
Otomotiv endüstrisinde katma değeri yükseltebilmek için Ar-Ge, tasarım ve inovasyona büyük önem verdiklerini ifade eden Sabuncu, bu yıl 5. kez düzenleyecekleri Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması’nı 5-6 Mayıs’ta TÜBİTAK MAM işbirliğiyle gerçekleştireceklerini belirtti. Sabuncu, “Yarışmamızı geçen yıl İTÜ Çekirdek işbirliğiyle yaparak birçok başarılı projenin hayata geçmesi için kuluçkaya yatmalarını sağladık. Bunun için geçen yıl projelere 600 bin lirayı bulan destek verdik. Bu yıl da İTÜ Çekirdek programına desteklerimizi sürdürerek 900 bin liraya yükselttik. Otomotiv endüstrisi olarak yüksek katma değerli üretim için kabuğumuzu kıracağız. Bunu önce gençlerimizin bilinçaltına yerleştirerek yaratıcılık güçlerini sektörümüze yansıtacağız” diye konuştu.

YAN SANAYİ İHRACATTA YÜZDE PAY ALDI
Otomotiv endüstrisi ihracatında 2015 yılı verileri dikkate alındığında ürün gruplarında yan sanayi yüzde 40 pay ve önceki yıla göre yüzde 9 gerilemeyle 8 milyar 566 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirdi. Bunu yüzde 33 pay ve yüzde 5 gerilemeyle 6 milyar 889 milyon dolarlık ihracatla binek otomobil ürün grubu, yüzde 20 pay ve yüzde 2 artış sağlayarak 4 milyar 241 milyon dolarlık dış satışa imza atan eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ürün grupları izledi. Otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubu ise yüzde 6 pay ve yine yüzde 6 yükselişle 1 milyar 184 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Almanya da 2015 yılında yüzde 10 kayıpla 3 milyar 295 milyon dolarlık ihracatla en fazla dış satış yapılan ülke oldu. Almanya’yı yüzde 8 büyüme ve 2 milyar 657 milyon dolarlık ihracatla Birleşik Krallık ile yüzde 17 azalış ve 2 milyar 110 milyon dolarlık ihracatla Fransa izledi. İtalya’ya yüzde 6 büyüme ile 1 milyar 870 milyon, Belçika’ya da yüzde 12 artışla 1 milyar 86 milyon dolar ihracat dikkat çekerken, geçen yıl en önemli gelişmeyi yüzde 65 oranında büyüme ve 779 milyon dolarlık dış satışla Birleşik Devletler gerçekleştirdi. Otomotiv endüstrisinde ihracat liderliğini 2015 yılında Ford Otomotiv, ikinciliği OYAK-Renault, üçüncülüğü ise TOFAŞ elde etti. Bu markaları daha sonra sırasıyla Kibar Dış Ticaret, Toyota Otomotiv, Bosch Sanayi, Mercedes-Benz Türk, MAN Türkiye, Good Year Lastikleri ve Türk Pirelli Lastikleri izledi.

40685 kez okundu
Diðer Ekonomi Haberleri