ASSANGE: “BU İNKAR EDİLEMEYECEK BİR ZAFERDİR”
Tarih : 2016.02.06  09:12:01
4 yıla yakın bir süredir Londra’da sığındığı Ekvador Büyükelçiliğinde yaşayan Wikileaks kurucusu Julian Assange, BM çalışma grubunun hakkında ‘Ekvador Büyükelçiliğinde keyfi tutulduğu’ kararının inkar edilemeyecek bir zafer olduğunu söyledi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığına ait yazışmaları Wikileaks isimli internet sitesinden kamuoyuyla paylaşan ve İngiltere tarafından tecavüzle suçlandığı İsveç’e iade kararının ardından Londra’daki Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Jualian Assange, BM panelinin hakkındaki kararını değerlendirdi. Ekvador Büyükelçiliği balkonundan basın mensuplarına açıklama yapan Assange, “Bu inkar edilemeyecek bir zaferdir. Benim, ailem, çocuklarım ve BM sistemi açısından zafer tarihi bir öneme sahip bir zaferdir” dedi.
Elinde tuttuğu BM raporuyla konuşan Assange, BM panelinin aldığı kararın kanuni bağlayıcılığı olduğunu belirterek, buna rağmen 'yasa dışı ve gayrı ahlaki’ tutukluluğunun devam etmesi durumunda İngiltere ve İsveç’in suç işleyeceğini söyledi. İngiltere ve İsveç’in en yüksek düzeyde kaybettiğini vurgulayan Assange, bu ülkelerin kararı temyiz etme imkanı olduğunu ancak başarma şansları olmadığı için bu yola başvurmadıklarını söyledi.
BM’nin keyfi tutuklamalarla ilgili paneli Assange’nin Ekvador Büyükelçiliğinde kalmasının, 'keyfi olarak tutulduğu' anlamına geldiğini, Assange'nin özgürce seyahat etme hakkı ve İsveç ile İngiltere'den tazminat talep etme hakkı olduğu kararına varmıştı. 

184 kez okundu
Diðer Dünya Haberleri