AYVALIK’IN ATIK SUYU GÜNLERDİR DENİZE BIRAKILIYOR
Tarih : 2016.02.09  09:24:52
15 milyon lira maliyetle, yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve 3 yıl önce devreye giren Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisi, çalıştıran firmanın Ayvalık Belediyesi’nden 1 milyon 900 bin, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nden 2 milyon 500 bin lira alacağını tahsil edemediği gerekçesiyle kapandı. Günde 4 bin metre küp atık su arıtan tesisin kapandığı 17 Aralık’tan bu yana 220 bin metre küp kanalizasyon arıtılmadan denize bırakılıyor.

Yıllardır ara sokaklardaki kanalizasyon taşmaları ve denize bazı noktalardan atık su karışması gibi sorunlar yaşayan Ayvalık’ın, bu kez de Atık Su Arıtma Tesisi kapandı. 19 Kasım 2013’te hizmete başlayan tesis, Şubat 2015’te,  Ayvalık Belediyesinden 12 aylık atık su bedelini tahsil edememesi, geçici kabul yapılmadığı için BASKİ’ye de devredilememesi nedeniyle kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı.

17 ARALIK’TA ARITMA TAMAMEN DURDU

Elektroflükasyonlu Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisini çalıştıran firma, her iki belediyeden toplam 4 milyon 400 bin liralık alacağını tahsil edemediği ve iflas noktasına geldiğini açıkladı. Koçoğlu İnşaat San. Tarım ve Hay. Tic. AŞ resmi olarak kapatıldığını BASKİ’ye bildirdi. Müdür ve bekçi dışındaki 8 personelini işten çıkarıldığı tesis, 17 Aralık günü tüm işlemleri durdurarak kapılarına kilit vurdu.

Firma tarafından yapılan açıklamada, ‘Yap-işlet-devret sistemi ile kredi ve öz kaynaklarımızla adı geçen tesis 19.11.2013 tarihinden itibaren hizmet vermektedir. Ayvalık Belediyesi’nden ısrarlı taleplerimize rağmen 11 aylık hak edişlerimizi ve onaylı kopyalarını alamamış durumdayız. Ayrıca, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne geçtikten sonraki 01. 10.2014 ile 01.03.2015 arasındaki 5 aylık hak edişlerimizi de tahsil edememiş durumdayız. Sözleşmemizin 9. Maddesine göre, ‘Tahakkuk eden aylık atık su miktarı takip eden ayın ilk 15 günü içerisinde idare tarafından yükleniciye bildirilecektir’ denmesine rağmen gerek Ayvalık Belediyesi’nden gerekse Büyükşehir Belediyesi’nden su tahakkuk miktarları istememize rağmen tarafımıza verilmemiştir. Dolayısıyla bu 5 aylık döneme ait hak edişler de yapılamamıştır. Şirketimiz Büyükşehir Belediyesi’nden sadece Mart, Nisan ve Mayıs 2015 hak edişlerini çok gecikmeli olarak tahsil etmiş, Haziran, Temmuz ayına ait hak edişlerimizi alamamış bulunmaktayız.

Şirketimiz iflas erteleme sürecinde ve kayyum denetiminde olmasına rağmen özellikle yaz ayları yoğunluğunu da göze alınarak ve tüm imkânlarını kullanarak bugüne kadar sözleşmesel ve vicdani görevlerini yerine getirmiştir. Ayvalık Arıtma Tesisi, belediyenizden alacaklarını tahsil edemediği için arıtma tesisi işletemez duruma gelmiştir.

Alacaklarımızı alamamaktan dolayı içine düştüğümüz dayanılmaz maddi ve manevi sıkıntıdan dolayı işletilemez hale gelen tesisin faaliyeti 17 Aralık 2015 tarihi itibariyle elimizde olmayan sebeplerle durdurulmuştur. Birikmiş hak edişlerimizin ödenmesine binaen atık su arıtma tesisinin teknik imkanlar dahilinde süratle devreye alınacaktır’ denildi.

 55 GÜNDÜR 220 BİN METREKÜP SU ARITILMADAN DENİZE VERİLİYOR

Günlük kapasitesi 4 bin metre küp olan tesiste acil durumlarda 6 bin metre küpe kadar arıtma yapılabiliyordu. Ayvalık atık su tesisi bünyesinde ki ileri arıtma prosesleri ile endüstriyel nitelikte atık sularla başa çıkabildiği için ayrıca önem taşıyordu. 

Tesisin devreden çıkması ile Ayvalık Altınova Körfezi’ne arıtılmadan bırakılan evsel ve zeytin karasuyu da dahil endüstriyel su miktarı 55 günde toplam 220 bin metre küpe ulaştı. Atık suyun arıtılmadan denize gönderilmesi nedeniyle Ayvalık ve körfez büyük bir kirliliğe karşı savunmasız kaldı.  Bölgede emniyet sübabı gibi de görev yapan tesis kapandığından bu yana vidanjörler de nispeten kontrolsüz durumda. 

“DENİZ PARÇALAR, KORKULACAK BİR ŞEY YOK ŞİMDİLİK”

BASKİ Ayvalık Gömeç Müdürü Saadettin Gezen, atık su arıtma tesisinin alacakları nedeniyle değil şirketin konkordatoya gitmesi, işverenin ekonomik gücü olmaması nedeniyle kapandığını söyledi. Deniz deşarjının 1200 metre uzunlukta ve 35 metre derinlikte olduğunu, atıkların anında parçalandığını iddia eden Gezen, “Korkulacak bir şey yok şimdilik. Talimat gelsin 1 saat sonra düğmeye basar çalıştırırız. BASKİ olarak biz çalıştırmaya talibiz. Sıkıntı yok” dedi.  Alınan bilgiye göre; bir süre önce BASKİ’nin 10 gün öncesine kadar çevre izni bulunmayan şirketin çevre izni alması ve kapasitesini arttırmasını istediği öğrenildi. 

SORULAR YANIT BEKLİYOR

Şu sorular yanıt bekliyor; ‘17 Aralık tarihinden itibaren atık sular denize karışıyor. Bu durum denizin kirlenmesi, çevre ve insan sağlığı açısından ifade edildiği gibi sorunlara yol açmayacak mı?  Yeni kanalizasyon hattı yapılıyor ancak arıtma tesisinin sürekli çalışması ne zaman sağlanacak?  Aralık ayından bu yana hizmet vermeyen tesis için vatandaşlardan alınan atık su bedelleri iade edilecek mi?

 

 

 

553 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri