HAŞERE İLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM
Tarih : 2016.05.19  09:18:55
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, il genelinde haşerelere karşı insansız hava aracı Biocopter ile mücadele edecek. Biocopter ve çeşitli ilaçlama ekipmanları Edremit'in Akçay Mahallesi'nde düzenlenen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğurun katıldığı tören ile hizmete sokuldu.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı İlaçlama Hizmetleri kapsamında, "İnsansız Hava Aracıyla İlaçlama Faaliyeti Tanıtım Toplantısı" yapıldı. Edremit ilçesi Akçay Mahallesinde Akçay Kordon'da yapılan toplantıda il genelinde sivrisinek, karesinek kene gibi haşerelere karşı mücadele kullanılacak olan insansız hava aracı Biocopter ve yine haşereler ile mücadelede kullanılacak ekipman ve araçlar tanıtıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, müdürler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, yüzyıllardır uçan ve yürüyen pek çok haşerenin oluşturdukları ekonomik zararın büyük olduğunu söyledi. Haşerelerden bulaşan hastalıklardan hayatını kaybeden insanların rakamının ise bir çok savaşta verilen kayıplardan fazla olduğunu ifade eden Uğur "Uluslararası kuruluşlar tarafından da desteklenen bazı projelerin uygulanması ile birçok vektöriyel hastalık kontrol altına alınmış, hastalık oranları azaltılmıştır. Ancak çevresel, biyolojik ve yönetsel faktörlerin etkisi ile zararlılar ve bunların neden olduğu ekonomik kayıplar ve bulaşıcı hastalıklar hala devam etmektedir. Bugün Afrika’daki çocuk ölümlerinin %20 sinin sıtma kaynaklı olması,  Dünyada yılda 1,5 milyondan fazla insanın sadece sıtmadan ölmesi durumun ciddiyetini ortaya sermektedir. Gelişmiş ülkeler açısından da durum farklı değil aslında. ABD’de de bile  ilk defa 1999 yılında tesbit edilen Batı Nil Virüsü vakaları artış trendi göstermektedir. Bundan dolayı üst düzey alarm verilmiş, Batı Nil Virüsü ile mücadeleye ciddi kaynaklar aktarılmıştır" diye konuştu.

117 BİN 819 NOKTAYA MÜDAHALE EDİLDİ

Haşere ile mücadelede önemli olanın kaynaklarının kurutulması olduğunu belirten Uğur sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çalışmalarda temel amaç haşerelerin üreme kaynaklarının ortadan kaldırılmasıdır. Derelerin ıslahı, bataklıkların kurutulması dışında il genelinde 26 Şubat 2016 tarihinden itibaren yaklaşık .28.830  sivrisinek üreme kaynağı,23.459 karasinek üreme kaynağı,5.132 Yeşil Alan Uygulaması ,28.913 karasinek uygulaması,2.760 ULV Uygulaması  ,24.893 Sivri Sinek Lavra Uygulaması, 2.007 Hamam Böceği Uygulaması , 581 fare Uygulaması, 44 Dere Bataklık Uygulaması, 769 Kışlak Mücadele Uygulaması , 431 Dezenfeksiyon Uygulaması  olmak üzere toplam: 117.819 noktaya müdahale edilmiştir. Tüm bu uygulama alanları  14’er günlük periyotlar halinde sürekli Biyosidal Ürünlerle ilaçlanmaktadır."

20 İLÇEDE AYNI KALİTEDE HİZMET

Haşereler ile mücadele kapsamında il genelinde kurulan 16 ilçe şantiyesinde, 5 kurum kontrol mühendisi, 8 veteriner hekim ve biyolog orjinli saha denetim personeli, 193 sertifikalı ilaçlama operatörü toplam 201 personeli ile 20 ilçede aynı kalitede halkımızın sağlığı için hizmet verdiklerini söyleyen Uğur "Bugünkü törenimiz de; büyükşehrimizin teknolojiyi önceleyen vizyonu çerçevesinde yerden uygulama araçlarımızın ulaşamadığı alanlarda (sazlık,bataklık,dere vs) ilaçlama hizmetlerini yapmak için tasarlanan İnsansız Hava Aracı Biocopter’in tanıtımı yanında,yine yüksek teknolojik yeteneklere haiz;İlaçlama çalışmalarımızda 66 hizmet aracı, 20  adet Mist Blower,36 Adet ULV,29 Adet kanal sisleme,168 akülü sırt pulverizatörü ile  1 adet 8 x 8 amfibik ilaçlama aracı olmak üzere,toplam 320 adet araç ve ekipmanla hizmet vermekteyiz" dedi.

Konuşmanın ardından Uğur ve beraberindekiler hizmete sokulan ekipmanlar hakkında bilgiler alırken, insansız hava aracı Biocopter'in deneme uçuşunu izledi. Tanıtım etkinliğine vatandaşlar büyük ilgi göstererek Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'a teşekkür ettiler.

 

607 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri