BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ DARBE GİRİŞİMİNİ KINADI
Tarih : 2016.07.23  09:47:23
Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisisi 15 Temmuz darbe girişimini ortak bir bildiri ile kınadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un başkanlığında Temmuz ayı 2. Birleşimi yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi tek gündem maddesi ile toplandı.

Okunan ortak bildiride Türkiye Cumhuriyeti Devletini, milleti, Anasayal düzeni doğrudan ve kasten hedef alan 15 Temmuz darbe girişiminin Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçtiği belirtilerek kınandı ve lanetlendi.  

 

MECLİS BAYRAKLARLA SÜSLENDİ, AYYILDIZLI KRAVAT DAĞITILDI

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis birlşeimi; 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden demokrasi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından ayyıldızlı kravatlar AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin tarafından katılımcılara dağıtıldı. Meclis salonunun ise Türk bayrakları ile süslendiği mecliste Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur bir konuşma yaptı. Meclis toplantısında grubu bulunan partilerin temsilcileri de birer konuşma yaparak darbe girişimini kınadı.

 

UĞUR: “DARBE GİRİŞİMİ MİLLETİN SAĞDUYUSU İLE ENGELLENDİ”

 

Darbe girişimi sırasında TBMM’de grubu bulunan AK Parti, CHP ve MHP’nin bir araya gelerek kalkışmaya karşı ortak tavır aldıklarını söyleyen Başkan Uğur, “15 Temmuz Cuma akşamı ülkemiz bir darbe girişimi, darbe kalkışması ile karşı karşıya kaldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni Özel Harekat Polis Merkezi’ni bombaladılar. Yine milletimize ateş ettiler. Bir darbe teşebbüsü oldu ama milletimizin sağduyusu ile bu darbe teşebbüsü önlendi. Yine meclisimizde grubu bulunan partiler AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi hepsi darbeyi tasvip etmediklerini bildirdiler. Bu da tabi partilerin bir araya gelip bu şekilde darbeye karşı çıkmaları, ortak bir bildiri yayınlamaları memnuniyet verici bir gelişme. Tüm siyasi partilerin genel başkanlarına teşekkür ediyoruz. Darbe girişiminde 200’e yakın şehidimiz var” diye konuştu.

 

“BU DERSTEN SONRA KİMSE DARBEYE NİYETLENEMEZ”

 

Paralel terör örgütünün Amerika’daki başının geri iadesi için diğer siyasi partilerinde girşimlerde bulunması gerektiğini söyleyen Başkan Uğur şöyle konuştu:

Milletimiz demokrasiye sahip çıktı ve darbeler döneminin kapandığını ilan etti. Artık Türkiye 1960’ların, 70’lerin, 80’lerin Türkiye’si değil. Artık bu dersten sonra da herhalde kimse darbeye niyetlenmez. Tabi paralel örgütün Amerika’daki terör başı maalesef ABD tarafından korunuyor kollanıyor. Hükümetimiz idesi içinde müracaat etti. İadesini istiyor. Biz istiyoruz ki tüm siyasi partilerde terör örgütü başının Türkiye’ye iadesini istesinler”.

 

MECLİSTEN ORTAK BİLDİRİ

 

Tek gündem maddesi ile toplanan Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde grubu bulunan tüm partilerin grup başkan vekillerinin imzası ile 15 Temmuz darbe girişimini kınayan ortak bir bildiri yayınlandı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Meclis Başkanı Ahmet Edip Uğur, AK Parti Grubu adına Av. Mehmet Birol Şahin, CHP Grubu adına Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, MHP adına meclis üyeleri adına Osman Kılıç ile bağımsız üyeler adına ise Muhiddin Tüfekçi imzası ile yayınlanan bildiri aynen şöyle:

 

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ ORTAK BİLDİRİSİ

 

“15Temmuz 2016 gecesi ülkemizin üzerine çöken menfur darbe girişimi, milli iradeyi, milli iradenin temsilcisi olan Cumhurbaşkanımızı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Anayasamızı, bir bütün olarak Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Cumhuriyemizi, ülkemizin demokratik yapısını, Anayasal düzenini, parlamenter sistemimizi, milli bütünlüğümüzü, iç barışımızı, millet iradesini, varlığımızı ve birliğimizi, vatansever halkımızın canını ve malını doğrudan ve kasten hedef almış, Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak girmiştir.

 

Ülke yönetimini gayrimeşru yollardan ele geçirmek, millet iradesini kanlı bir şekilde bastırmak, halk üzerinde dış güçlere bağlı bir azınlık otoritesi oluşturmak amacıyla başlatılan bu kalkışma, yinemilletin  kendisi tarafından bastırılmış ve akamete uğratılmıştır.Bu kanlı saldırı Kahraman Milletimiz, Belediye çalışanları başta olmak üzere tüm kamu kurumlarının, kolluk kuvvetlerimizin cansiperane gayretleri ile büyümeden püskürtülmüş, darbecilere hak ettikleri cevap, destekçilerine ise beklemedikleri mesaj anında,açıkça ve en etkili şekilde verilmiştir.

 

Türkiye’nin seçilmiş, meşru Cumhurbaşkanını görevden uzaklaştırarak hayatına kastetmek, meşru hükümeti devirmek, meşru parlamentoyu kapatarak bir cunta rejimi kurmak için gerçekleştirilen bu darbe girişiminin, yıllardır Devlet içerisine yerleşerek bütün kurumlara yayılan, Devlet içinde ayrı bir devlet gibi örgütlenen bir şebekenin girişimi olduğu alenen ortaya çıkmıştır.

 

Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin devlet yapısından ayıklamaya çalıştığı bu terör şebekesi, Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızmış unsurları ve bunların sivil yapılarda hala mevcut olan uzantılarıyla silahlı bir isyana teşebbüs etmiş, yönetime gayrimeşru yollarla el koymaya çalışmıştır.

 

Gözü dönmüş bu şebekenin kirli amacına ulaşmak için eşi benzeri görülmemiş bir şekilde, Türkiye Büyük Millet Meclisini bombaladığını, Cumhurbaşkanlığı’nı ele geçirmek için halkın üzerine ateş açtığını, Türk milletinin teröre karşı en önemli unsurlarından olan Özel Harekât Birliğini füze ile vurarak onlarca polisi, Boğaz Köprüsünde ve başka yerlerde sivil halkın üzerine gözünü kırpmadan ateş açarak masum ve silahsız insanları katlettiğini içimiz kan ağlayarak gördük ve yaşadık.

 

Çeşitli illerde tank, taarruz helikopteri ve uçak bombalarına karşı göğsünü siper eden vatandaşlarımız arasından, maalesef demokrasi şehitleri verilmiş, çok sayıda yaralılarımız olmuştur. Demokrasimizi ve Anayasal düzeni, ağır silahlara karşı canı pahasına koruyan yüce halkımız,  fedakâr personelimiz ve kahraman kolluk kuvvetlerimiz her türlü övgüye layıktır. Onları asla unutmayacak, unutturmayacağız.

 

Cumhurbaşkanımız, Meclisimiz, Hükümetimiz, bütün Siyasi Partilerimiz, kahraman polisimiz ve ordumuzun emir ve komuta zincirine bağlı şerefli unsurları ve tüm milletimiz dirayetle bu kalkışmayı kısa zamanda durdurmuş, ülkeyi bir uçurumun kenarından döndürmüşlerdir.

 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri olarak, millet iradesine ve Türkiye’nin demokratik sistemine karşı gerçekleştirilen bu kanlı kalkışmayı lanetliyoruz.

 

Türkiye, demokrasi konusundaki inancını, ısrarını uzun yıllardır sürdürmektedir. Demokrasi karşıtlığına bir Başbakanı kurban verdik. Nice hükümetler devrildi. Demokrasi karşıtları en son 1980’de silah zoruyla yönetimi ele geçirdi. Demokrasi karşıtı kalkışmalar Türk halkına ağır bedeller ödetti.

 

Demokrasiyi, kendi iradesiyle seçilmiş hükümetler tarafından yönetilmeyi isteyen Türk halkı28 Şubat, 27 Nisan post modern darbelerini de kısa sürede etkisiz hale dönüştürmüştü.

 

Türkiye’yi yavaşlatmak, önünü kesmek, tökezletmek, yapabiliyorlarsa parçalayıp yok etmek isteyen düşmanlar, bunun için birçok yol deniyorlar. Terör bunun en önemli aracıdır. Ülke ekonomisini tahrip etmek, Türkiye’yi etrafındaki savaş bataklığına sürüklemek, iç çatışmalar çıkarmak istemektedirler. Bunun için iç unsurları ve organizasyonları da kullanıyorlar.

 

15 Temmuz gecesi bu oyunun yeni bir safhasına şahit olduk. Ülkemiz insanı hak etmediği manzaralarla karşılaştı. Milletimiz, kendi savaş uçaklarının ve tanklarının kendi Meclisini bombaladığını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesini vurduğunu, kendisine acımasızca ateş açtığını gördü. Bu, lanetlenesi bir girişimdir. Sorumluları bir an önce hukuk önünde hesap vermeli, hak ettikleri cezalara çarptırılmalıdır.

 

Başta Cumhurbaşkanımız, Meclisimiz, Hükümetimiz, siyasi partilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, kahraman polisimiz, onurlu Türk ordusu mensuplarımız ve medyamız olmak üzere, halkımızın kanıyla canıyla koruduğu demokratik parlamenter sistemimizin yanında bulunduğunu ve savunucusu olduğunu göstermek Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri olarak bizlerin asli görevidir.

 

Demokrasinin en önemli savunucularından olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri için gün, demokrasiye sahip çıkma günüdür.

 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinde grubu bulunan AK Partili, CHP’li, MHP’li ve bağımsız üyelerimizle birlikte, tek bilek, tek yürek olarak, darbeye karşı milletimiz ile aynı duruşu, aynı kuvvet ve şiddetle bizler de gösteriyoruz. Birlik ve beraberliğimizi, bundan kaynaklanan sarsılmaz gücümüzü ve kudretimizi tüm dünyaya bir kez daha haykırıyoruz. Demokrasimizi ve Anayasal düzenimizi kimse zedeleyemez! Demokrasiye olan inancımızı ve Anayasal düzene olan sarsılmaz bağlılığımızı her zaman devam ettireceğiz.

 

Kuvayı Milliye şehri Balıkesir’imizin Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri olarak, bizler bu menfur darbe kalkışmasını ve cani saldırıları gerçekleştirenleri, halkının üzerine kasten ateş eden, bomba atan vatan hainlerini şiddet ve nefretle kınıyor; kanlı saldırılarda hayatını kaybeden demokrasi şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, yakınlarına sabırlar diliyoruz.

 

Darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz gecesinden bu güne, meydanlara koşarak, sabahlara kadar, ellerinde şanlı bayrağımızla demokrasi nöbetine devam eden, terörist artıklarının girişebilecekleri artçı tehditlere geçit vermeyen değerli hemşerilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

           

Bu gibi dönemlerde daha çok çalışarak, daha çok üreterek böyle ucuz ve menfur darbe girişimlerinin demokrasimize, ekonomimize, ticaretimize, turizmimize ve ülkemizin itibarına daha fazla zarar vermesinin önüne geçilmesini görev sayıyoruz.

 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi olarak, Başta Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere demokrasi şehitlerimiz için aziz milletimize başsağlığı diliyor, geçmiş olsun diyor, rehabilitasyon sürecinde görev alan ve destek sağlayan tüm kişi ve kurumlara ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.”

Ortak bildirinin okunması ve konuşmaların ardından meclisin 3. Birleşiminin 26 Temmuz günü saat 15.00’da yapılması kararlaştırıldı. 

426 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri