''UÐULTULU SAHÝLLER''
Tarih : 2017.04.04  10:59:16

''UÐULTULU SAHÝLLER''

Ergün ÖZKAN

 

Ergün ÖZKAN Burhaniye'ye baðlý Pelitköy'de doðdu. Ýlkokulu köyünde, ortaokulu Balýkesir ve Burhaniye'de, Liseyi de 1965 yýlýnda Edremit'te bitirdi.

Daha sonra Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünden 1969 - 1970 yýlýnda mezun oldu. Mezuniyet tezi, Prof. Macit Gökberk’in önerisiyle seçtiði  ‘’Darvin ve Herbert Spencer’da Evrim’’ di. Çeþitli Liselerde (Ispatra, Havran, Burhaniye, Edremit) 26 yýl Felsefe öðretmenliði yaptý ve 1997 yýlýnda emekli oldu. Tarih ve Tiyatro, çocukluðundan beri önde gelen ilgi alanlarý oldu. Öðrenciyken Haldun Taner’in Seminerlerine katýldý. Çeþitli sanat derneklerinde sahneye koyduðu birçok oyunda kendisi de oynadý. Milliyet Sanat Dergisi’nde felsefe ve sanat üzerine kýsa yazýlarý yayýnlandý. Wing – Sit Chan’ýn yazdýðý ‘’Philosophies of China ‘’ adlý makaleyi Türkçeye çevirdi. Yazdýðý ama hiç birini kitap olarak yayýnlamadýðý SARIKIZ, TEPEDELENLÝ, HOCA ALÝ RIZA adlý tiyatro oyunlarý ile TAHTA TOP adlý bir perdelik radyo oyunu da vardýr.

 

Gelelim Ergün ÖZKAN öðretmenimin ‘’UÐULTULU SAHÝLLER’’ adlý Roman’ýna ;

Kitap, 2015 yýlýnýn Ekim ayýnda ‘’Kibele Yayýnevi’’ tarafýndan basýldý.

Konusu kýsaca þöyle;  ‘’Kasým 1918 yýlýnda Mondros anlaþmasý sonucu Türk Askerinin silahý elinden alýnmýþ, Millet'in kaderi bilinmezliðe býrakýlmýþtý. Tam bu sýrada ,Vatan'ýn iþgal güçlerine asla terkedilemeyeceðine inanan, yurtlarýný, özgürlüklerini '' bir kaç kýçý kýrýk tüfekle'' canlarý pahasýna savunan kahramanlar ortaya çýktý ''Kuvayý Milliyeciler'' yani Ulusal Güçler..’’

1908 – 1925 yýllarý arasýnda Edremit Körfez’inde yaþanan olaylarý ve Kuvayý Milliye ruhunu anlatan bu muhteþem Roman, O eþsiz Ýnsan’larýn bu Vatan için yapmýþ olduklarý fedakarlýklarýn, yaþadýklarý acýlarýn  sadece bir bölümünü anlatýyor. Romandaki kiþiler Edremit Körfez'li. Pelitköy, Burhaniye ,Havran, Ayvalýk ve Edremit'in kahramanlarý..

Ýnanýyorum ki, bu Roman'ý okuduktan sonra, Edremit Körfezi'inde bulunan yerleþim yerlerinin, Milis güçler tarafýndan ‘’DÜÞMAN’’dan nasýl bir zorlu mücadele sonrasý kurtarýldýðýna bizzat þahit olacaksýnýz.  

Kibele Yayýnevi’nin yazarýn kendisine gönderdiði söz konusu ‘’UÐULTULU SAHÝLLER ‘’ adlý  3  Roman’dan  birini  imzalayýp bana vermesi beni duygulandýrmýþ ve çok mutlu etmiþtir. Deðerli Ergün Özkan öðretmenime, zor ve emek isteyen uðraþlardan ve  araþtýrmadan sonra bu kadar güzel hikayeleri tarihin tozlu raflarýndan kurtarýp bizlere ‘’Roman’’ olarak  naklettiði için ''Edremit Körfezli''ler adýna da kendilerine çok teþekkür ederim.

 

‘’UÐULTULU SAHÝLLER’’ i gerek  Edremit Körfez’li gerekse bu bölgede yaþayan ve gönül vermiþ herkesin  mutlaka okumasý gereken bir Roman olarak düþünüyorum.

Emeðinize, yüreðinize saðlýk Ergün Öðretmenim, size saðlýklý ve mutlu nice yýllar diliyorum.

Selam ve saygýlarýmla..

678 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar