M.Ali TUZLU
Tarih : 2017.04.11  09:56:30

M.Ali TUZLU

'' Aðaçlarýn Dili ''

M.Ali Tuzlu için ''Aðaçlarý konuþturan adam'' desem, fazla abartmamýþ olurum herhalde. Neden böyle söylüyorum, açýklayayým ;
M.Ali, 1978 yýlýnda Edremit'in Hacýarslanlar Köyü'nde doðdu.Ýlkokulu köyünde, ortaokul ve Ticaret Lise'sini Edremit'te bitirdi.Yüksek okula gitti, Ziraat Teknikeri oldu.
Dokuz yýl büyük bir zeytin ve zeytinyaðý fabrikasýnda çalýþtý. Ancak çalýþtýðý iþinde mutlu olmadýðýný anladý ve iþi býraktý.Kafasý hep Dede'sinin mesleði olan  ''Tahta oymacýlýðý''ndaydý. Hemen '' Ata'' mesleðine döndü. ''Göçebe El Sanatlarý '' isimli Atölyesini açtý ve baþladý aðaçlarý oymaya, þekil vermeye ve onlarý konuþturmaya..
Kazdaðý eteklerindeki köylerde  yaþayan '' Tahtacý Türkmenler ''  Oðuz'larýn Salur boyundandýr, diðer bir isimleri de Aðaç ile ilgili her alanda çok maharetli olduklarý için ''Aðaç Eri'' dir. M.Ali de bu aðaç er'lerinden biridir.
M.Ali yüzyýllardýr süre gelen bu engin kültürü yaþamak ve yaþatmak adýna elinden gelen her þeyi yapýyor. Her türlü aðacý oyuyor, iþliyor, öðrendiði, duyduðu hikayeleri, masallarý ''aðaçlar'' aracýlý ile insanlara anlatmaya, aktarmaya çalýþýyor.
''Her aðacýn dili vardýr'' diyor M.Ali. ''Þekli ile, damarlarý ile, kendini tanýyan,anlayan kiþiye  iþlenilmesi için elinden gelen kolaylýðý gösterir. Aðaç'ý iyi tanýyacaksýnýz, hangisi Nem'i, hangisi kuruluðu, hangisi rende'yi, hangisi törpü'yü sever bileceksiniz'' diye  sözlerine ekliyor.
El emeði göz nur'u ürettiði objeleri genellikle sipariþ üzerine yapýyor ve satýyor. Ayrýca, gündelik yaþamda kullanýlan, tabak, çanak, bardak, fincan gibi þeylerde yapýyor. Yine sipariþ üzerine ev veya iþyerlerinde dekor olarak kullanýlacak ''Oyma'' aðaç ürünleri de yapýyor.

Sivil toplum örgütlerinde de çok faal M.Ali Tuzlu. Özellikle Doða ve Kültür derneklerinde. ''Tahtacý Türkmen'' kültürünün güzelliklerini , iþlevselliðini anlatmak için konferanslar veriyor, konuþmalar yapýyor,  Konar - Göçer Türk Kültürü ile çalýþmalarýna aralýksýz devam ediyor. ''Evrensel Göçebe'' isminde Ýnternet'te ''Blog'' u var. Facebok'ta ''Göçebe El Sanatlarý'' olarak sayfasý da mevcut. Merak edenler M.Ali Tuzlu'nun çalýþmalarýný bu sayfalardan da takip edebilirler.

Her biri ayrý güzellikte ''Kültür'' ler  ile dolu olan yurdumuz sanki bir çiçek bahçesi, nadide bir mozaik koleksiyonu gibi. Yeter ki bu deðerlerimizin farkýnda olalým ve sahip çýkalým. Bu durumu yine M.Ali Tuzlu þu cümlesi ile çok iyi açýklýyor ''Belimize kadar suyun içindeyiz ama susuzluktan kýrýlýyoruz.''

Aðzýna, yüreðine, emeðine saðlýk M.Ali TUZLU kardeþim. Bu memleketin sana ve senin gibi Ýnsan'lara çok ihtiyacý var.. 

616 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar