Sebastiao SALGADO ''Ýnsan Fotoðrafçýsý''
Tarih : 2017.04.14  12:20:01
Sebastiao SALGADO

''Ýnsan Fotoðrafçýsý''

Sebastiao Salgado Brezilyalý bir sanatçý. Yaþayan en ünlü belgesel nitelikli insan fotoðrafçýlarýndan birisi. Ülkemizde fotoðrafla özellikle uðraþanlarýn mutlaka duyduðu bir isim.

Fotoðraflardaki öyküye kapýlýp gidiyorsunuz. Ýnsanlarýn gözlerinde derince gördüðünüz duygular, arkadaki yoksulluðun dilsiz haykýrýþý, göçmenlik, etnik savaþlar, maden iþçileri ve  her çeþit þiddet ortamýnda en çok hýrpalanan çocuklar.

Salgado 1944 yýlýnda sekiz çocuklu ve sýðýr çiftliði sahibi bir ailenin altýncý çocuðu olarak dünyaya gelmiþ. Doktora düzeyinde Ýktisat eðitimi almýþ. Daha sonra Afrikada’yken eþinin bir fotoðraf makinesi hediye etmesiyle hayatý deðiþmiþ. Bir fotoðrafçý olarak lüksü deðil, zorluðu tercih etmiþ. Çekim yaptýðý bölgelerde insanlarla ayný koþullarda çalýþmýþ.

Sebastiao Salgado ününün doruðundayken ortalýktan bir anda kaybolmuþ. Üç yýl kimse bulamamýþ. Bir gün elinde 240 bin kare fotoðraf ile çýkmýþ ve uluslararasý bir kampanya ile hepsini satmýþ! Parasýyla da üç yýl boyunca fotoðraflarýný çektiði Brezilyalý topraksýz köylülerin yaþadýðý binlerce dönüm araziyi satýn alarak, köylülere daðýtmýþ.

Salgado, 1986 ve 1992 yýllarý arasýnda o ana kadar ki en büyük projesi olan “Workers/Ýþçiler (1993)” üzerinde çalýþýrken ve bu albümü hazýrlarken 26 ülke gezerek müthiþ bir iþçi profili çýkartmýþtýr. Kimi eleþtirmenlere göre “Workers”, Karl Marx’tan sonra yazýlmýþ en iyi “manifesto”dur. Seçilen konularýn Marksizm ile iliþkisi olmasý, biçimsel olarak da, kimi zaman göze batacak kadar koyu tonlar ve buna baðlý olarak dýþavurumcu etkiler bu paralelliðin izleri olarak görülebilir. Salgado’nun baþarýsýnýn diðer bir sýrrý da entelektüel birikimini pozitif bir biçimde çalýþmalarýna yansýtmasýdýr. Ekonomi üzerindeki birikimi yoksulluk, üçüncü dünya ve sanayileþme kavramlarýna eleþtirel yaklaþýmýný belli bir paradigma içerisine oturtmasýný saðlamýþtýr.

Salgado. Tam adýyla; Sebastião Riberio Salgado. Ünlü fotoðrafçý, ekonomist, Legion D’Honeur ile ödüllendirilen bir gazeteci. Çektiði tek kare fotoðrafla ünlü fotoðraf ajansý Magnum’u batmaktan kurtaran kiþi. Muhalefet kendisine Brezilya Cumhurbaþkanlýðýný önerdiðinde, “Politikacý olursam, yalan söylemeyi öðrenirim” diyerek nazikçe reddeden bir aydýn..

 

Ýnsanlýða daha ne kadar çok ‘’Salgado’’lar gerekli  deðil mi?

(Alper Aslan ve Süleyman Sönmez’in yazýlarýndan da alýntý yapýlmýþtýr.)

546 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar