ŞÜKRAN GÜNÜ VE KARA CUMA'NIN ÖTEKİ YÜZÜ !..
Tarih : 2020.11.29  15:28:32

Şükran Günü (İngilizce: Thanksgiving Day veya sadece Thanksgiving), ABD ve Kanada'da hasata ve geçmiş yılın tüm nimetlerine şükretmek için kutlanan bir ulusal bayramdır.

İki ülke arasındaki enlem farkının getirdiği farklı hasat takvimi nedeniyle, Şükran Günü, Kanada'da Ekim ayının ikinci pazartesi günü, ABD'de ise Kasım ayının dördüncü perşembesinde kutlanır.

Bayramın, çeşitli kökenleri vardır. Bir rivayete göre, günümüzde Yeni İngiltere coğrafi bölgesi olarak bilinen ABD'nin en kuzeydoğu köşeninin o dönemdeki yerlisi Wampanoag(en) kabilesi, 1621'de Plymouth'da Amerika kıtasına ilk ayak basan İngiliz yerleşimcilerin (Pilgrimler), bölge coğrafyasına henüz alışamadıklarını gözlemlemiş ve toprağı Avrupa'dan alışkın oldukları mahsülleri yetiştirecek şekilde verimli kılamamaları nedeniyle açlıkla mücadele ettiklerini görmüştür. 

Kabile, yeni yerleşimcilerin durumuna acımış ve yardımseverlik ve misafirperverlikle kendi av ve mahsüllerini paylaşmıştır. İki toplumun barışçıl bir şekilde bir araya gelmesinden ortaya çıkan bu kutlama, gelecekteki "Şükran Günü" kutlamalarına ilham ve model olmuştur.

1863’de A.B.D. Başkanı Abraham Lincoln, Şükran Günü’nün ulusal bayram olmasını önerir. Bu öneri, 1941’de Kongre’de karara bağlanır ve her yılın Kasım ayının son perşembesi Şükran Günü olarak ulusal bayram ilân edilir.

Ancak, şu konuya dikkatinizi çekmek isterim; Günümüzde Amerika'da kutlanılan "Şükran Günü"nün, Kızılderili'ler arasında "Yas Günü" olarak ilân edildiğini de unutmayalım.

Durumun neden böyle olduğunu anlamak çok zor olmasa gerek...

Gelelim "Black Friday"e, yani "Kara Cuma"ya, 

ya da bilinen ismi ile "Çılgın Alışveriş Günü"ne:

Black Friday, ABD'de Şükran Günü'nden sonra gelen ilk Cuma gününe denir. Gün,1932'den bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilir. Mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar ve beklenmedik derecede indirimli satış yaparlar.

Ancak bu "Black Friday" in başa bir yönünden de bahsedilir;

Belki; insanlık tarihinin bu zalim günü "Kara Cuma''nın içeriği değiştirilerek Çılgın Alışveriş Günü" olarak yaşanıyor da haberimiz yok!..

Aslında bu gün; 18.yüzyıl Amerika'sında, Köle tüccarlarının, aylar sonra satılmak üzere boyunlarına zincir vurulmuş zenci köleleri ucuz fiyata aldıkları tarihtir.

 

Ama vahşi kapitalizm ne yaptı ne etti, bu "Utanç Günü"nü ticari zekâsını da kullanarak "Çılgın Alış-veriş Günü"ne çevirmeyi başardı.

Bazı şirketlerin veya işletmelerin öngördükleri cirolarını tutturabilmeleri için, yılsonuna yakın günlerde satış stratejilerinin, böylesi "İnsanlığın utanç günleri"ni şölenlere, alışveriş günlerine, indirim günlerine dönüştürme gayreti, ayrıca bir utanç kaynağıdır.

Keşke,

İnsanlar çok para kazanmaları için böyle acı günleri değil de, başka günleri, tarihleri seçselerdi,

Keşke, 

Şükran gününde, kendi topraklarını işgâle gelen kişilere kendi yiyeceklerini sunan, Amerika'nın gerçek sahipleri olan Kızılderili'leri de ansalardı,

Keşke,

Çılgın Alış-veriş günlerinde, boyunlarına zincir vurulmuş "ucuza" satılmayı bekleyen zenci köleleri de bu acı günlerde hatırlayabilselerdi...

 

2928 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar