Erdal Çayan
NEREYE BAKSAK SAVAŞIN YENİDEN YAKLAŞTIĞINI GÖRÜYORUZ… (2)
Tarih : 2024.02.13  14:15:11

NEREYE BAKSAK SAVAŞIN YENİDEN YAKLAŞTIĞINI GÖRÜYORUZ… (2)

 NATO ile Avrupa Birliği iç içe geçse de Avrupa’nın siyasi bütünlüğü henüz tamamlanmadı.

 Ekonomik bir güç olan AB için askeri alan en yumuşak/ zayıf noktası. Bu sebeple AB için, NATO kurtarıcı güç gibi algılanıyor.

NATO da bu durumdan rahatsız değil. Yani, NATO; AB’ni şemsiyesi altında kucaklamaktan hoşnut görünüyor.

Geçmişte NATO ve AB arasındaki ilişkinin tanımlanması belirsizken şimdi her iki birlik, güçlü yanlarını ortaya koyarak iş birliğine gidiyor.

Soğuk Savaş’ın sona erdiği 1991 yılından bu yana; NATO’nun en büyük askeri tatbikatı ‘Sarsılmaz Savunucu 2024/Steadfast Defender’, 90 bin askerin katılımıyla gelecek hafta başlayacak.

Tatbikatın AlmanyaPolonya ve Baltık ülkelerinde yapılması ve Rusya ile muhtemel savaş senaryolarını içermesi bekleniyor.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO üyesi askeri yetkililerin katıldığı toplantı sonrası basına konuşan NATO Askeri Komitesi Başkanı Hollanda’lı Oramiral Rob Bauer20 yıl içinde Rusya ile bir savaşın çıkabileceğini hem orduların hem de sivil vatandaşların hazır olması gerektiğini söyledi.

Barışın garanti olmadığını belirterek “Beklenmeyeni beklememiz gereken bir çağdayız” ifadesini kullanan NATO komutanı, olağanüstü durumlar için sivillerin seferber edilmesi gerekeceğini ve hükümetlerin bu süreci yönetecek sistemleri devreye sokmaları gerektiğini dile getirdi. Rob BauerRusya’nın Ukrayna işgaliyle ilgili olarak da “Kalıcı ve müzakere edilmiş bir çözüme ulaşmanın tek yolu Ukrayna’nın savaş alanındaki konumunu güçlendirmektir” dedi.

Amiral Bauer, yaptığı değerlendirmede sivillerin bir savaş tehlikesine karşı hazırlıklı olmasını, yanlarında 36 saat yetecek kadar su, gıda, pilli radyo ve diğer kişisel ihtiyaçların bulundurulmasını tavsiye etti.

Amiral’in tavsiyesi; malum, deprem için de geçerli. Burada belirtilen yirmi yıllık zaman süresi uzun olsa da İttifak’ı hazır tutmak için ciddi gayret gösteriliyor.

AvrupaRusya Devlet Başkanı'nın askeri ittifaka yönelik örtülü tehditlerinin gerçeğe dönüşebileceğine dair artan endişelerin ortasında alarm veriyor. Art arda açıklamalar, Avrupa Gündeminde şok etkisine sebep oldu.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, giderek saldırganlaştığını iddia ettiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, on yıldan kısa bir süre içinde NATO askeri ittifakına saldırabileceği konusunda uyardı.

Alman yayın kuruluşu Der Tagesspiegel'e konuşan Pistorius, "Kremlin'den neredeyse her gün tehditler duyuyoruz... bu yüzden Vladimir Putin'in bir gün bir NATO ülkesine bile saldırabileceğini hesaba katmalıyız. Ancak aynı zamanda tehlikeyle yaşamayı yeniden öğrenmeli ve askeri, sosyal ve sivil savunma açısından kendimizi hazırlamalıyız" diye uyarıda bulundu. 

111 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar