Uður TARIMAN
tel tel 23 ocak 2018
Tarih : 2018.01.23  08:41:40

BASIN…Taraf olabilir. Ama tarafgilliðin bir raconu vardýr… Teraziyi kullanmasýný bileceksin. Bir de basýný iyi takip etmekte ayný mahareti ister. Þayet okuyucuyum diyorsan, taraflýyý da, tarafsýzý da ve de ikisini dengede tutaný da okuduktan sonra  görüþ sahibi olacaksýn…

Daha önceleri  çok kez yazdýðým bir Alman haftalýk dergi  vardýr. Der SPÝEGEL. Bu dergiyi okumadan hiçbir siyasetçi, hiçbir bürokrat ve iþ adamý haftaya baþlamaz… Kendi ülkesinin iktidarýný da acýmasýzca eleþtirir, baþka ülke yönetimlerini de…Tekzip ile baþý hoþ deðildir… Kolay  kolay tekzip almaz.

Ülkemizde  ne yazýk ki, iktidarlarýn muhalif gazetelerle baþlarý  hoþ deðildir. Ýllaki pof poflanmak isterler. Ayrýca ülkemizde siyasiler, bürokratlar, iþ adamlarý iþlerine baþlamadan gazete okuma alýþkanlýklarý ne yazýk ki yoktur. Sorduðunuzda “aa ne zaman yazdýn? Hemen gazeteyi buldurup okuyayým” derler…

Dikkat ederseniz,  Cumhurbaþkaný Erdoðan dýþ gezilerine giderken, makam uçaðýna seçmece gazeteci alýr ve bu gazeteciler hep yandaþ kesimdendir. O seyahate giderken  yandaþlarýn yanýnda bir tane de muhalif gazeteci alsa ve o muhalif  uçakta konuþulanlarý onca gazetecinin gözleri önünde olan  söylemleri nasýl çarpýtarak yazabilir ki?

Pazartesi günü bir haber dikkatimi çekti ve haber nedeniyle yukarýdaki  yazýmý yazmak zorunda kaldým. “BAÞBAKAN BÝNALÝ bey 10 yýl sonra ilk kez SÖZCÜ gazetesini basýn toplantýsýna davet etti”

Toplantýnýn konusu “zeytin dalý” olmasa konu baþka olsa bu daveti yapacak mýydý? Hiç zannetmiyorum…

Birde  bizim sektörde güzel bir  benzetme vardýr. Haberin niteliðini ön plana çýkartan bir benzetme.

Köpek ve adam… Köpek adamý ýsýrdýðý durumda haber deðeri yoktur. Adam köpeði ýsýrdýðýnda manþet hatta sür manþet olur.

Mesela Kýlýçdaroðlu,  geçim sýkýntýsý ve borçlarý yüzünden kendini Meclis önünde yakan vatandaþa “Saray’ýn önünde yaksaydýn” þeklindeki sözünde olduðu gibi, taraf basýnda manþete taþýndý.

(Teþbihte hata olmaz) . Günümüzde basýn ticari  sektörün içinde bocalayýp durmakta. Diyelim ki bugünkü iktidar, düþtü. Bugün yandaþ olan gazetelerin ahvali ne ola ki?

68  Kuþaðý olarak biz Hürriyet gazetesinin esas lokomotif mevkute olduðu günlerini yaþadýk. Erol SÝMAVÝ  ve HALDUN SÝMAVÝ kardeþlerin gazete patronu olduðu yýllarda. Baþka hiçbir yan gelirleri olmayan  GAZETE PATRONUYDULAR… Bugün  UÐUR DÜNDAR, hala  gazetecilikte  emin adýmlarla yürüyorsa  SÝMAVÝ  soyadýna çok þey borçludur. Arena programýnda sýk sýk, Amerika’ya gittim falaný buldum, kaçan paralarý geri getirdim diyebiliyorsa SÝMAVÝ soyadlarýný da dile getirmesini beklerdim.

Patron,  maddi ve manevi destek vermedikçe o masrafýn altýndan kalkamayacaðý gibi o haberin arkasýnda duracak patron sayesindedir. Keza  Ýskenderun’daki SOÐUK OLUK olayýný hatýrlayanlar bilir. Arkasýnda çelik duvar gibi duran patron olmasa o mafyanýn karanlýk yüzünü ortaya çýkaramazdý.

Bugün, bir YILMAZ ÖZDÝL  var… Arkasýnda   patron var. Yazdýðý yazýlar arasýnda tekzip yiyeni yok. Mahkemelik oluyor ama saðlam deliler nedeniyle ceza almýþlýðý çok az…

Franklin Delano ROOSEVELT’in sözü  ile noktalayayým.

Basýn hürriyeti kalkarsa, vicdan, eðitim konuþma hürriyetleri de kalkar”

*******

KANDIRILMA  ÜZERÝNE… Yoðurdu üfleyerek yeme iþi vardýr bizim atalarýmýzýn sözleri arasýnda. Ama bu  çoðu kez es geçilir…

Ýki bomba haberle bugün haþir neþir oluyoruz.

  1. Afrin’e yaðdýrdýðýmýz bombalar
  2. Ýsmailaða ve Ensar Vakfý.

Bu iki olay, günümüzün flaþ olayý.

Birincisi, Türk milleti olarak topyekün  arkasýnda durduðumuz milli bir olgu.

Ýkincisi  iþte giriþte yazdýðým YOÐURTU  üfleyerek yeme olayý… Daha  birinin ülkenin baþýna açtýðý felaketler devam ederken ve 28 Þubat  hadisesinin davalarý devam ederken, bu protokol olayý ülkenin baþýna yeni bir  problem olarak oturacak ve siyasetin olduðu kadar halka arasýnda da ikilem yaratacak bir –oy-  girdisi olarak  tarihe geçecektir.

*******

KAFAOÐLU…

Sayýn Baþkan, naçizane basýn danýþmanýnýz kanalý ile de yazýlarýmýza neden yanýt verilmiyor diye not ilettim. Herhalde o not da iletilmedi. Benim þahsi  bir sorunum yok. 150 bin nüfuslu ilçenin sorunlarý var… Büyükþehir Baþkaný olarak, Körfezi ihmal etme diye bir lüksünüz yok. Kusura bakmayýn onca yazýmdan sonra bu cümleyi kurma hakkým saklýdýr düþüncesi ile not düþtüm.

********

DÜÞÜNCENÝN BÝTTÝÐÝYER

“Peynir zamlarý kahvaltýnýn tadýný kaçýrdý”

By: gazeteler

Bizden not:  A be dostum aðzýmýzýn tadýný kaçýran peynir  olsun.

*******

TDK… Açýlýmýný yapalým, Türk Dil KURUMU… Hani þu  binlerce kelimeyi öz Türkçeye çevirdim diyerek sözlüðe ilave ettiði ama hiçbirinin halk arasýnda kullanmadýðý kelimelerin mucidi…

VAZALAK… Yani  geveze, oruçta yemek yiyen, Müslüman olmayýp öyle gözüken anlamýndaki bu kelimeyi ALEVÝ  KELÝMESÝ ÝLE  EÞDEÐER  kullanan bir kurum. Yazýklar olsun… Bu kurum ayný DÝYANET  gibi yüzlerce ilim irfan sahibi prof’lardan oluþan bir kurum…

*******

BASTIR BASTIR PARALARI  Leyla’ya, pardon  hazine kasasýna… Köprüler yaptýrdým gelip geçmeye diye bir türkü vardýr ya aynen öyle olduk. Köprülerden geçiþ sayýsý az olunca yapýmcýya vaad edilenden az olduðunda,  mesela biz Edremit’te ikamet edenler de o farký ödeyenlerde söðüþlenmekteyiz, þimdi bir yenisi eklendi. Ýzmit  OSMANGAZÝ Köprüsünden de GEÇEN SAYISI AZ OLDUÐUNDAN ARADAKÝ FARKI BÝZ ÖDEYECEÐÝZ. Kusura kalmayýn ama  YOLUNACAK KAZ  gibi vatandaþýný yolan iktidara benim oyum falan yok. Açýk ve net…

********

AKP’de GÜL KARÞITLIÐI devam etmekte. Þimdi de ÞAHÝN BEY  bir gönderide bulunmuþ.”HÝZÝP BAÞI”  demiþ… Bu tür çýkýþlar, tahrik unsurudur. Karþý tarafýn yapmayacaðý bir giriþime dürtüdür.

Þahin bey , kendi baþarýlarýnýn bir dökümünü yapsa iyi olur. Her mimiði insanlarla alay eden, aþaðýlayan bir yapýsý ile çok söylemlerine muhatap oldu bu ülke insaný. Bu  saptamam GÜL’ü savunurmuþum gibi algýlanmasýn…Asla…

*******

CHP… PM… Mecliste bazý konular bekliyor. Geçtiðimiz günlerde FÝKRÝ SAÐLAR  disipline verilmiþti onun kararý verilecekti. Ankara’da bir dostumu aradým. Kongre öncesi örgütlerle aranýn iyi tutulmasý ön planda falan dedi. Ha bu gün ha yarýn, yarýný yarýna deðiþtim yarýnýn suçu ne gibi.

CHP, parti içi demokrasiyi oturtamadý. Demokrasiden dem vurmakta. Basit olaylar olarak gözüken bazý olaylar aslýnda kamuoyunda yara açýyor. Neymiþ kongre öncesi falan. SONRASINI da gördük, evvelini de… Cesur yürek bir yönetim ve tabana hakim olan bir otorite yok. Herkes birbirinin kuyusun kazýyor… Daha þimdiden anket firmalarýnýn  araþtýrmalarýna göre, çiçeði burnunda ÝYÝ parti ile baþa baþ gitmekte… Kundakta bir bebe ve!!

*******

ÝTTÝFAK

Ben bunu Akrostij olarak  þettirdim.

Milli

Yardýmlaþma Ýttifaký… Köprüyü geçene kadar…Ýdare et birader. Köprüden geçtikten sonra Allah kerim.

                                                                  ….

ÇÜÞ…

Ýcradan satýlýk ilanlar tam gaz. Ulusal yayýnda her gün çarþaf çarþaf. 11.1 derece büyüyen ekonominin ilanlarý.

………………………………..

BÜYÜTEÇ

Kýzýlkeçili’deki eski okul. Burasý Milli eðitimin uhdesinde ise

Halk eðitim ile el ele verse orasý  tam anlamý ile el sanatlarý

Kursuna çevrilse, nasýl olur? Baþý boþ vaziyette duruyor. Bazý köy hanýmlarý el iþleri yapýyorlar ama destekleri yok. Resmiyet kazanmasý gerekmez mi?

……………………………….

KULAÐINIZDA KÜPE OLSUN

Karda yürü izini belli etme.

ATASÖZÜ

………………………………..

Doðru söyleyeni 99 köyden felan derler ya… Bazý HAKÝMLER doðru söyledikleri için mi görevden alýnmaktalar?  Halk çok merak ediyor… Mesela diyorlar BERBEROÐLU davasý.

 

215 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar