Uður TARIMAN
tel tel
Tarih : 2018.05.02  09:22:09

EMEKLÝYE BAYRAM ÞEKERÝ… Her bayram 1000’er TL. ikramiye… Bu müjdeyi  Kemal bey çok önce vaad etmiþti… Hemen  yankýsý gelmiþti… “Nereden bulacaksýn?”

Eee þimdi de ayný soruyu Kemal bey soracak… “Nereden bulacaksýn?”

Kemal bey bu soruyu sormakta bugün için haklý çýkar…

Bakan Þimþek “saðanak gelmeden çatýyý onarmamýz gerekiyor” dedi.

C.Baþkaný Erdoðan, “Olasý bir þiddetli depreme karþý tedbirli olmalýyýz” dedi.

Ekonomistler, “bizi iyi günler beklemiyor” diyorlar.

Batý dünyasýnda ekonomik notumuz son derece düþük

Muhalefet  sormakta; Þeker fabrikalarýný niye satýyorsun?

Hatta bir fýsýltý haberi orta yerde dolaþmakta. Kamu binalarý satýlacak falan felan.

Seçim yatýrýmý için emekliye verilecek olan, Ramazan Bayramý ve Kurban Bayramýnda verilecek ikramiye  tutarý nedir?  Nereden buldun diye  yeni bir gündem marka bomba düþtü yani, anlayacaðýnýz…

Ah seçim, sen neymiþsin be abi?

*******

1 MAYIS… Hey gidi günler hey… 963 Lisenin son günleri… Öncesi de var elbette. O yýllarda Ýstanbul… 1 Mayýs tarihi  heyecaný günler öncesi çökerdi yüreðimize… 8/10 kiþilik gruplar oluþurdu okulumuzda… Programlar yapýlýrdý. Kim evde annesine ne yaptýracak onun listesi yapýlýrdý. Ýklim bile çok güzeldi o yýllarda. Mayolarýmýzý içimize giyerdik. Deniz sezonunu 1 Mayýs’ta açardýk. Kýzlý erkekli ve elini Kadýköy  vapur iskelesine. Toplanýrdýk sýrtýmýzda çantalarla. 8.15 Ada vapurunu beklerdik. Sirkeci’den kalkan 8.15 vapuru yükünü almýþ vaziyette yanaþýrdý iskeleye… Kapýlar açýlýr doluþurduk. En çok raðbet vapurun  kýç bölümü. Ellerde simitler mis gibi kokan vapur çayý eþliðinde götürürdük. Biraz da bizi izlemeye alan martýlarla beraber iskeleden ayrýlýrdýk. Bir lokma aðzýmýza bir lokma martýlara. Onca gencin attýðý simitler  martýlara en büyük  1 Mayýs  hediyesi olurdu…

Adaya vardýðýmýzda, faytonlara daðýlýr  VER ELÝNÝ  dil burnuna. Mis gibi kokan çamlarýn altýna yayýlýr yaygýlar, herkes getirdiði azýlarý dökerdi ortaya. Aramýzda enstrüman çalanlarýmýz vardý. O yýllarda mandolin, Akerdeon ve aðýz mýzýkasý revaçtaydý… Ýlk hedef deniz suyunun ahvali… Eller suda yoklamaca… Pantolonlar fora, foþþ diye suyla kucaklaþma… Kavga yok, dövüþ yok ývýr zývýr yok… Þakalaþmalar seviyeli… Eee bi de aramýzda kýz arkadaþlarýmýz olunca daha bir çeki düzen falan… Suda debeþleme sonrasý mideler guruldama baþlar, kýz arkadaþlara talimatlar yaðdýrýrdýk. Sofra hazýr mý falan… Çalgýlar eþliðinde atýþtýrma, çalgýya eþlik… Sonra rehavet… Sohbete baþlardýk. Ýlk konumuz, lise bitiyor Üniversite  önemli. Þartlar þurtlar, ne yapmamýz gerektiði… Ýdealler havada uçuþmaya baþlardý. Ben o tarihlerde Mimariye merak sarmýþtým…O, sýnýftan nice arkadaþlarýmý bugün hayatta deðiller ,rahmetle anýyorum…Bugün yaþasalardý ve o günleri beraberce yad etseydik…

Günümüzde, adalarý da taþ yýðýnýna esir ettiler. Çamlar kan aðlýyor. Faytoncularý da bitirmek istiyorlar elektrikli araba koyma sevdasý. Postmodern bir tarza dönüþüm sözde…

68 kuþaðý olarak çok mutlu günler yaþadýk, iyi ki de yaþamýþýz… Hiç olmazsa evet hiç olmazsa bugün, o günleri anlatýrken yeniden yaþamýþ gibi oluyor insan… En kötü günümüz böyle olsun.

*******

DÝÞ AÐRISI, CEHENNEM AZABI… Büyüklerimiz böyle derlerdi bize “aman diþlerinize iyi bakýn onun aðrýsý cehennem azabýdýr” derlerdi…

Azap ve gazap üzümleri…

Yaþam mücadelesi veren, azap ve gazabý paçal yapýp, cehennem azabý ile bütünleþenler binleri geçti…

Bu azabý dindirecek ne bir diþ hekimi var, ne bir doktor… Organ nakli falan diyeceksiniz ama onu yaptýracak sifanide yok…

Eski bir TSM  eseri vardýr “görmedim ömrümün asude geçen bir gününü”.

Üç beþ, kiþi milyonlarýn hayatýn hükmediyor, ama hükmettikleri insanlar arasýnda binlerce hükmedecek olan var… Sistem acayip kurulmuþ. O  üç beþ kiþinin arasýna girmek için de para lazým…

Cennet ve cehennemi aðýzlarýndan düþürmeyenler, milyonlarýn  Diþ aðrýsýný duyamýyorlar. Bir zamanlar güldükleri zaman aðýzlarý kuyumcu dükkaný gibi olanlar çoðunluktaydý… Az parasý olanlar çok nadirdi onlarda gümüþ diþ taktýrýrlardý… Ölürlerken aðýzlarýndan bu diþler alýnýr, yakýnlarýna  verilirdi. Çünkü  cehennem azabý ile yaþayanlara nema olurdu…

*******

ANIT AÐAÇLAR… Edremit’te bu ünvana sahip çok ANIT AÐAÇ VAR… Bazýlarý gövdelerinde nüfus kaðýdý gibi plakette bulunmakta yaþý baþý yazýlý…

Türkiye’de bu tür aðaçlardan sorumlu bir bakanlýk birimi vardýr. Kýzýkeçili’deki anýt aðaçlar arasýnda 800 yaþýnda olduðu yazýlý bir iki anýt var. Yazlarý insanlar onun geniþ çýnar yapraklarý altýnda püfür püfür oturup çay içerler… Hatta bu sorumlu birim mensuplarý da ailece keyif sürmeye gelirler. Bu köyde çay vardýr, yazlarý yavaþ akar ama kýþýn gümbür gümbür. YAZ  aylarýnda bu devasa çýnar aðaçlarýnýn altýnda mangal keyfi yaparlarken, gök yüzünü bile göremezler, muhteþem bir manzara. Ama biz insanlar ne yazýk ki sadece günü birlik yaþamaya alýþtýðýmýzdan o aðaçlara saygý ve sevgi duymayýz. SADECE YAZ  döneminde “oh be  mis gibi esinti,” der, cam cama deðil, can cana” diye mangal yaný kadeh tokuþtururuz.

Konunun içeriðinde görevi ihmal yanýnda, doðaya olan tecavüzkar durumumuz ortaya çýkýyor.

Kaç kez yazdým, bu ANIT AÐAÇLARDAN KÝM SORUMLU? BAKIMLARI YILDA KAÇ KEZ YAPILIYOR? Kimilerine göre her yýl yapýlmaz falan diye bilgi söyleyenler var…

Edremit meydanýnda da bu tür yaþlý çýnar aðaçlarý var. Geçtiðimiz gün bir dalý koptu ve bir vatandaþ yaralandý. Büyük bir dal  kopsaydý acaba?

******

DÜÞÜNCENÝN BÝTTÝÐÝ YER

“Dünyayý iyilik kurtaracak”

By: Hürriyet’te bir haber baþlýðý

Bizden not: iyilik yap denize at diye bir söz var

ama bu haber baþlýðý ile terse düþüyor. Aman ha iyilik

yapýn kasanýzda saklayýn. Neme lazým yarýn öbürgün

gerekebilir. Stokçuluk ! eyidir, eyi…

……………………………………

ÇÜÞ

Gaziantep’te  opera ve bale festivali yapýlýyor.

Antep fýstýðý gibi bir haber… Ben kaç yýl önce

Bir yazý yazmýþtým. Bu haberi okuyunca aklama

geldi. Karadeniz halkýnýn bir folkloru var. KOLBASTI

Bu  son derece hareketli formatýn elinden devlet neden tutmadý? Kültür Bakanlýðý var bütçesi müsait. KOLBASTIYI uluslar arasý bir dans türü olarak olgunlaþtýrýlamaz mý? Formatý çok yakýn hem de. Ama nerede o ileriyi görüþ?

…………………………………………..

BÜYÜTEÇ

Mezarlýk. Edremit ve civarýnda bulan mezarlýklar içler acýsý. Akçay’da yerleþik nüfus, 14 bin civarýnda denmekte. Kýzýlkeçili mezarlýðý týka  basa dolu. Ýsteyen istediði eski mezarýn üzerine gömüyor. Ranza sistemi  yani. Olanlarýn bakýmý da yapýlmýyor.

Büyükþehir’in zimmetinde !

………………………………..

KULAÐINIZDA KÜPE OLSUN

Öl de  gör

Halk sözü

………………………………….

 

274 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar