Uður TARIMAN
TEL TEL - 23 TEMMUZ 2019
Tarih : 2019.07.23  09:18:36

BU VÝRÜS BULAÞICI MI? Usta köþe yazarý NECATÝ  DOÐRU, Pazar günü  köþesine bir haber içeriðini almýþ ve “haber doðruysa diyerek” yazmýþ. Ýzmir’in Karaburun Ýlçe Belediye Baþkaný, meclis kararýyla kendisini belediyenin þirketine MÜDÜR atamýþ. Baþkanýn maaþý  8 bin TL, Müdürlükten de 7 bin beþ yüz gayme maaþ alacakmýþ… ETTÝ MÝ 15 BÝN LÝRA? Çarpýn 12 ile eder size 180 bin lira. Eee hadi bunu da çarpýn 5 yýlla eder size 900 bin lira. Fena deðil deðil mi? Üç ay geçti aradan VÝRÜS  bulaþýverdi demek ki… Aslýna bakarsanýz ÝSTANBUL  Büyük Þehir Belediyesi en büyük örnek, bir yasayla Belediyelerin ÞÝRKET KURMALARI  yasaklanmalý… Her türlü melanet bu þirketlerden çýkmakta. Geçtiðimiz ay Edremit’te de fýsýltý gazetesi þöyle bir haber geçmiþti. Edremit Belediyesi ED-BEL ÞTÝ’yi A.Þ’ne dönüþtürecek ve Genel Müdür Hasan Arslan olacak þeklindeydi… CHP Genel merkezi, KARABURUN olayýndan haberi olmamasý imkansýz. CHP’li belediye yönetimleri için, LÝYAKAT, KARÝYER  falan gibi gazel atmaktaydý… Þayet belediye þirketleri konusunda  bu haber doðruysa nasýl dik duracak nasýl bir  görüþ beyan edecek merak etmekteyim…Karaburun belediye baþkanýnýn mesleðini bilmiyorum ama, Hasan Arslan Mali Müþavir olduðuna göre þirket yönetebilir. Yönetebilir ama Ticari ilimler Akademisinde okurken rahmetli Muhasebe Prof Dr. CEVAT YÜCESOY hocamý anmadan geçemeyeceðim… “iktisat bir günde, bir yýlda  falan öðrenilmez, ben size çay kaþýðýnýn ucuyla baþlayacaðým öðretmeye, herkes patron olur,  ama herkes yönetici olamaz” demiþti…

Mesela, Amerika’nýn DEV OTOMOTÝV fabrikasý  FORD’un  CEO’su markanýn satýþlarýnýn düþüþ göstermesi üzerine görevden alýnmak üzere toplantýya çaðrýlmýþ ve ayrýlýk konuþmasý yapýldýðýnda o CEO,  ÝACCOCO  o toplantýdan 6 ay izin verilmesini talep etmiþti. Teklif kabul edilir ve  ÝACCOCO  kollarý sývar… Dünya gençliðinin spor  otomobillerine olan eðilimini dikkate alýr ve Dünyaca ünlü  MUSTANG’i çizer. Üretime hemen geçilir ve marka yok satmaya baþlar… Ne demek istediðimi anlatabildim herhalde…

Biz, düzenlenen þaþalý konuþmalarla “iþte kendi otomobilimizi yapmaya baþlýyoruz” diyerek kamuoyu uyutuldu. Ortada ne fol var, ne gezer tavuk…

Belediye þirketleri, adama iþ deðil, iþe adam statüsü ile yönetilmelidir… Bu konuda sayfalar dolusu yorum yazabilirim… Sözün özü, CHP genel merkezi, laf üretiyor ama, ürettiðinin arkasýnda durmuyor. Yerel seçimlerde ve genel seçimlerde sadece genel merkeze akan paralar ön planda tutuluyor. Ýster baðýþ olsun ister aday adaylýðý bahþiþleri…!!!

*********

ÝSTANBULLU günlük yaþamýnýn  70 dakikasýný trafikte geçiriyormuþ. Bu haberi okuyunca hemen alýma Bayram günleri AKÇAY  geldi. Kurban bayramýnda Akçay’da üþenmeyip, cep telefonumun kronometresini çalýþtýracaðým, bakalým rekoru egale edebilecek miyim?

********

YARGIYA GÜVEN… Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý, OKTAY, “YARGIYA GÜVEN %38   civarýnda” diye açýklama yaptý… Güzel bir özeleþtiri. Ancak, % 99 güven olmasý gereken bir unsur neden, kimler tarafýndan %38’lere geriledi… Esasen % 99 olsa, bugün EKONOMÝ dünya ekonomisine meydan okurdu… Bu rakam sorgulanmalý. Hatalar zinciri ortaya çýkarýlmalý. Yargý, kimseden talimat almamalý… Avukatlýktan hakimliðe  geçirilenler, ne  yazýk ki iktidar partisine çok yakýn olanlardan seçildi. Ayrýca çok genç hakim ve savcýlar bu makama getirildiler. Rütbe hazým ister, rütbe olgunluk ister, rütbe mesleðe aþk ile baðlýlýk ister… Sn.OKTAY  bu özveriyi yürekli olarak açýklayabildiðine göre, bu konuda   Cumhurbaþkaný Erdoðan nasýl bir Adalet reformu yapacaktýr merak ediyoruz.

*********

ÖZEL ÜNÝVERSÝTELER VE ÇARÞAFLAMA REKLAMLAR. En ucuzunun yýllýk ücreti 80  PAPEL. Bu rakama, hiçbir diðer giderler dahil deðil… Yani yýlda 100/110 papeli gözden çýkaracak ana babalar. Özel lise açar gibi ÜNÝVERSÝTE  açýlan bir ülkede, bu bir enflasyondur. Bazý Akademisyenler

artýk üniversite açmayýn diye bas bas baðýrýyorlar” Ver parayý at kepleri havaya… Saldým çayýra mevlam kayýra... Ýþ mi? O benim iþim deðil diyen özel para sayma makineleri…

*********

5 YILDIR YAZDIÐIM KONU VE BÝLÝP BÝLMEDEN YAZIYORSUN DÝYEN ARKADAÞ… Önce bu arkadaþa küçük bir önerim var. Ulusal  ve yerel gazeteleri iyi oku. Özellikle  ulusallarýn 3 no’lu sayfalarýný.

Bu köþede boþ geçilecek bir paragraf  24 yýlda geçilmemiþtir. Basýnda geçmek nedir onu da bilmezsin ya… Neyse, 5 yýldýr, ÞÝZOFRENÝK  ülke olduk diye yazmaktayým... 19 Temmuz Hürriyet gazetesinde  bir haberi kendisine armaðan ediyorum. Bilip bilmeden falan felan.

ÞÝZOFRENÝ ÇETESÝ  yakalýndý. Þizofreni hastasý  bir çete kurmuþ. Þizofrenik suç makinesi haline getirmiþ. Yani bilip bilmeden yazdýðým için 5 yýl öncesinden  bugünü görebilmiþim. Bilip bilmeden yazmak deðil, bilip bilmeden konuþmak olmuyor mu?

*********

EKONOMÝ VE ENDÝÞE… Hazineden sorumlu Bakan TÜNELÝN sonunda parlak ýþýk var diyerek, stresimizi atmak istedi. Gerçek olan ýþýðý görebilseydik, antideprasan tiryakisi olmazdýk. Madem ekonomimizde endiþe edilecek bir þey yok, neden her gün iðneden ipliðe zam yapýlmaktadýr?

Benzini dünyada en yüksek ücretle tüketen ülkeyiz. Özal’ýn çizgisinde giderek “benim vatandaþým iþini bilir”  vecizesi ne kadar komikse, ekonomimiz iyi yolda demekte o kadar komiktir.

Halkýn geçim sýkýntýsýnda olduðunu bile bile, pembe gözlük ikram edileceði yerde, halka gerçekleri anlatmak, birlikte yürüyeceðiz bu sýkýntýnýn üzerine demek daha asilce olmaz mýydý?

Bugün sadece EDREMÝT’i baz alarak, 150 bin nüfuslu ilçede kaç satýlýk gayrimenkul vardýr? Neden satýlamýyor sorusunun yanýtýný vermek yeterli olur. Edremit’te  kiralar aldý baþýný gidiyor. Metre karesi düþük, 2+1 eve, 1250 TL kira, bir kira  depozito bazýlarý kesin DOLAR  istemekteler. 1700 liraya  kiralýk ev var.

Mesela, Edremit’in güçlü firmalarýndan olan MERTAÞ, KONKORDATO  istedi diye dedikodu yayýldý. Bizzat Mehmet ERTAÞ la konuþtum “Bu çirkin bir iftira, çirkin bir çekememezlik, iðrenç bir dedikodu” dedikten sonra 265 milyar vergi ödeyen bir  firmanýn baþýndayým. Dimdikte ayakta duracaðým” dedi.

Günlerdir, EDREMÝT’te kepenk kapatan kaç esnaf var? Kaç iflas var, kaç yüz iþsiz var sorusuna yanýt verebilecek bir ODA , çýkmadý. Sadece  Þoförler Odasý Baþkaný Sevgili dostum Ahmet DUT “bu sorduklarýnýn yanýtýný ETO  vermelidir” dedi…

Serbest ekonomiye bir küçük misal. Bir restauranta gidiyorsunuz, meze tabaklarý geliyor, bir küçük tabak patlýcana 15 lira yazýlýyor. Patlýcan pazarda 5 lira olsun, bir kilo patlýcanla kaç küçük tabak meze tabaðý sunarsýnýz. Ýþte  serbest ekonomi…

********

DÜÞÜNCENÝN BÝTTÝÐÝ YER

“Cumhurbaþkanlýðý sistemi bir macera deðil, mecburiyettir”

By. Teknesi su alan kaptanýn yorumu.

Bizden not: Bize yorum yapmaya gerek kaldý mý?

…………………………..

ÇÜÞ

Lümpen… Sevseniz de sevmesiniz de, bu takým eyi takýmdýr.

Her bir masaya oturabilir, her bir konuda ahkam kesebilir.

………………………………..

BÜYÜTEÇ

Akçay, Cumhuriyet bulvarýný ortada bölen o plastik babalarýn

isim babasý kim?  Her kimse UZAY gemisinin kaptaný bilem olabilir.

……………………………………………..

KULAÐINIZDA KÜPE OLSUN

Adaletsiz ülke mezbahadan beterdir

ÇÝN ATASÖZÜ

 

709 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar