Uður TARIMAN
21 Ocak 2020 Salý
Tarih : 2020.01.21  17:31:15

SAYIÞTAY’DAN BELEDÝYELERE MÜJDE !!

Ýstanbul’un, Trakya kýta sahasýnda bulunan ARNAVUTKÖY belediyesine Sayýþtay’dan yeni yýl müjdesi gibi pek yavuz bir karar Türkiye genelindeki tüm belediyelere de birer hediye mahiyetinde oldu.

Devleti 913 milyon lira zarara uðrattýðýnýz anlaþýlmýþ olup bu meblaðý Baþkan deðil imzasý olan her meclis üyesi ödeyecek.”  Ne güzel bir hediye deðil mi? Eee tatlý tatlý yemenin acý acý WC  ziyareti olur deðil mi ya?  Fazla söze gerek yok. Açýk ve net bir karar… Daha doðrusu yapýlmasý kaçýnýlmaz olan bir iþlev…

**

ÝNEK…

Bundan böyle, kimse  inekleri kötüleme babýnda birbirlerine “hadi oradan ÝNEK” deme haklarý yok. Avustralya SDNEY Üniversitesi uzun zamandýr yaptýðý araþtýrmada son noktayý koymuþ. Ýnekler çýkardýklarý özel seslerle birbirlerine duygularýný anlattýklarýný  saptamýþ. Yani  ÝNEKLER  konuþarak dertlerini anlatýyor ve çözüm buluyorlar anlamýna geliyor bu bulgu. Hayvanlar koklaþa koklaþa, insanlar konuþa  konuþa deriz ama þimdi iþ tersine döndü. Ýnsanlar koklaþa koklaþa, hayvanlarý konuþa konuþa gibi…..!

Biz insanoðlu konuþmayý yazmayý öðrenmiþiz ama yine de birbirimizle konuþarak bi þeyler anlatamýyor hale geldik. Karþýmýzdakinin ne demek istediðini anlýyoruz ama, inadýna tersini yapýyoruz. Utanmadan karþýmýzdakine hadi oradan ÖKÜZ  diyebilecek kadar bilimsel !  Ve iyi niyetle ! yaklaþýyoruz. Kendini boða kadar güçlü zanneden aslýnda minik bir  oðlak kadar küçüldüðümüzü unutuyoruz.

Karþýmýzdakinin kara dediði bilimsel olarak ve çoðunluk tarafýndan onanmýþ bir bulguya HAYIR BEYAZ diyebiliyoruz.. Hiçbir konuyu ayný masada oturup konuþarak çözümleme yerine uzaktan  Anadolu  saz ustalarýnýn atýþmalarý misali laf atmayý benimsedik. Yani Konuþmayý unuttuk… Bu durum çerçevesinde inekler bizi elbette solladýlar. Özelikle siyaset arenamýz (gerçekten arenaya  dönüþtü) mensuplarý acaba bütün dünya basýnýn SDNEY Üniversitesinin bu bulgusunu yayýnladýlar ama bizim siyasi arena mensuplarý okudular mý merak ediyorum?

Mesela bir siyaset mensubu, “gelin bu sorunu mecliste hep beraber çözelim” diyor öteki cenahtaki hayýr  biz seninle ayný kulvarda çözüm istemiyoruz bize yetki versinler biz çözeriz” diyor. Eyi güzel de yetkiyi kim verecek  elbette meclis… Demem o ki biz bu çok sesli deðil “ben ne diyosam O” düsturundan vazgeçmediðimiz sürece hiçbir devlet sorununu çözemeyiz…

Ýneklerin birbirleriyle bu anlaþabilme bulgusundan önce örnek almamýz gereken çok hayvan var. Mesela Karýncalar, mesela ARILAR. Mesela Kargalar ve de KIRLANGIÇLAR bu minik hayvanlarýn yaþam tarzlarý yýllar önce tespit edilmiþ ve bilimsel olarak kabul görmüþtür. Bunlarý dahi örnek alamayan insanoðlu son olarak büyükbaþ hayvan alan ÝNEKLERDEN MÝ  örnek alacak? Hiç zannetmiyorum… Kýrlangýçlarýn kendilerine hangi teknolojik model yuva yaptýklarýný daha dün gibi bir zaman diliminde  keþfedildi. Biz cami yapýyoruz þiddetli fýrtýnada minaresi yýkýlýyor ama Kýrlangýç yuvalara aslanlar gibi yýllar boyu, insanoðlu yýkmadýðý sürece yerinde duruyor… Çalýþkan insanýmýza ARI GÝBÝ çalýþýyor ünvanýný yapýþtýrýyoruz ama geçici bir yapýþtýrma, birkaç bireysel  örnek olarak.

Yani son noktayý koyacak olursak, “ÝNSANLAR KOKLAÞA KOKLAÞA, HAYVANLAR KONUÞU KONUÞA “anlaþma metoduna geçtiler. Hayýrlý olsun…

**

GAZETECÝLÝK  SÝZLERE ÖMÜR MÜ?

Cumartesi günü eskiden unvan AMÝRAL  gemisi olarak anýlan gazetenin baþ sayfasýný görünce baþlýktaki cümleyi yazmak vacip oldu…

Saç ektirme haberi manþetten kocaman fotolu, kocaman punto ve ayný sayfanýn en altýnda kibrit kutusu büyüklüðündeki “TÜRK KADIN BÝLÝM ÝNSANI NASA’NÝN KADROSUNA KABUL EDÝLDÝ”

Amiral gemisi dediðin böyle olur deðil mi ya? Ahmet HAKAN yönetimine geçen Amiral gemisini eski ünvanýna böyle kavuþacak !!  Kel baþa saç ektirmeye gelenlerin Türkiye’yi tercih edildikleri kaç zamandýr yazýlýp çiziliyordu zaten. Eee takke düþtü KEL  göründü be birader…

**

DÝÞÝ-DOMUZ VE  KUMA

Diþisini kýskanmayan tek mahluk DOMUZ  diye saptanmýþtý bilimsel olarak… Amma velakin bu sav ülkemizde tepe takla ettirildi. Mesela izin versin cariyesi olayým diye sosyal medyada yazan evli bir kadýn. Mesela üç beþ karý almak vaciptir diye  sözde fetva veren salya sümük sakallýlarýn bolluðu. Eyi güzel de son yýllarda tavan yapan kadýn cinayetlerin kaynaðý  KISKANÇLIK  deniyor. Yani paçal olan bir kavram… Domuz ve insan…

                                                                                         **

(ÇERÇEVELÝ ) BAÞKAN ARSLAN

Basýna verdiði kahvaltýlý sohbet toplantýsý  yaþayan gazeteciler günü çerçevesindeydi. Güzel bir sohbet oldu. Bu sohbet öncesi makamda da yine böyle bir sohbet gerçekleþtirdi. Edremit belediye yönetim sisteminin artýk KURUMSALLAÞMA  sistemiyle hizmet vereceðini, konu ya göre  vatandaþlarýn  sorumlu olan Baþkan yardýmcýlarýyla çözüme gidileceðini açýklamýþtý. Bu elbette zaman kaybýný önleyen daha hýzlý çözüm üreten bir sistem. Koç grubu, Sabancý grubu bu sistemle yýllar boyu baþarýya  ulaþtýlar…

Ancak, Edremit Belediyesi’nin bu baþarýya ulaþmasý için, baþkan yardýmcýlarýnýn mesaiye baþlamadan önce tüm yerel gazeteleri gözden geçirmeleri  kaçýnýlmazdýr. Mesela ben 9 aydýr onca soru mahiyetli, (halkýn namýna) yazdýðým hiçbir konuya yanýt alamadým… Baþkan yarýmcýlarýndan Ahmet Elman dýþýnda, hiç biri hiçbir soruna yanýt vermediler. Bu köþe halkýn köþesidir, yazýlan ve sorulan her konu halk namýna yazýlýp çizilmektedir… Ayný durumu Büyükþehir  yönetimi içinde geçerlidir. Tee Edip aga döneminden bugüne deðin onca soru yanýtsýz kaldý. Dayanamadým, býçak kemiðe dayandý ve þu cümleyi yazdým o günlerde “beni adam yerine koymayaný ben niye adam yerine koyayým?”

Yani demem o ki, sayýn ARSLAN, “ Edremit belediye yönetimiyle sýcak bir birliktelik Edremit halký için çok faydalý olacaktýr. Umarým bu yapýcý yazýma yanýt alabilirim… Bir de küçük bir sitemde bulunayým. Altýnoluk’taki kahvaltýda iki metre ötedeki Baþkan yardýmcýsý Tümdeniz Çelebi bey neden bir selamý esirgedi?

**

BASKÝ

Son günlerde AMTINKUM ‘da, þehir þebeke suyundaki bulanýklýk, koku ve küçük zerrecikler halký büyük bir endiþeye sevk etti sebeb-i illeti nedir?

**

METAL YORGUNU VE METAL FIRTINA

Geçtiðimiz gün gerçekleþtirilen Metal –ÝÞ  Sendikasýnýn Bursa’daki  mitingi olaðan üstü bir kalabalýkla gerçekleþtirildi. Baþkanýn konuþmasý devlete son uyarý mahiyetindeydi… Türk-Ýþ Sendika Baþkaný ön sýrada yüzü mosmor olmuþ zoraki gelmiþ gibi bir hali vardý.

Metal yorgunluðu nedeniyle  görevden alýnan belediye baþkanlarýný hatýrlattý ama bu hatýrlatma baþka bir psikolojik savaþa dönüþmüþ haliydi. Bu  METAL FIRTINANIN  ayak sesleri gibi geldi bana.

***

DÜÞÜNCENÝN BÝTTÝÐÝ YER

“DURDURUN BU VAHÞETÝ”

By: Ulusal yayýnda manþet baþlýðý

Bizden not: Sokak hayvanlarýnýn belediyeler tarafýndan toplanarak açlýða mahkum etmek üzere daða býrakýlmalarýný içeriyordu. Ýnsana sahip çýkamayan zihniyet, hayvana neden sahip çýksýn ki?

                                                         …..

ÇÜÞ

Erdoðan  ve MACRON

Berlin’deki  konferans  sonrasý aile fotoðrafý çekilirken Erdoðan ile yan yana  düþtüler. Macron Erdoðan’la yana yana idi ama, selam bile vermedi… Kimsin sen len sen git yellow yeleklilerle uðraþ. Sözde batýlýsýn ama önce medeniyet öðren. Senin yanýndaki Türkiye Cumhuriyetinin

Cumhurbaþkaný… Haddini bil.

………………………………..

BÜYÜTEÇ

Oda. Edremit te kaç oda var? Yahu 2+1 li ev deðil bu sorduðum. Odalar… ETO hariç hiçbir odadan alo gelmedi. Gazete okumuyorlar ki?

…………………………….

KULAÐINIZDA KÜPE OLSUN

Adam olacak  çocuk, donundan belli olur!

ATASÖZÜ

 

187 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar