Uður TARIMAN
3 Þubat 2020 Pazartesi
Tarih : 2020.02.04  09:22:56

EMÝTT…

FUARCILIK… Tatlý ve de sýcak para… Müþterisi hazýr bir fuar formatý. Kazanan organizatör firma. Gerisi

Broþür  koleksiyoncularýnýn bileceði iþ.

Fuarcýlýk dedim de, Edremit’te neden ufaktan ufaða bir fuar formatý üzerinde durulmuyor. Ver bir organizatör þirketine, sen kazanmasan bile esnafýn kazanýr, reklamýný bedavaya getirirsin. Ýlçelerdeki Turizm bürolarý kapandý ama binalarý bomboþ duruyor bari bu binalarý baþka iþlere yönelt ya da o binalarý konuþlandýklarý belediyelere devret.

**

YERÝ VE MÝLLÝ DEYÝNCE

Ben Ýstanbul’dan Körfez’e göç  etmeden önce doðup büyüdüðüm Ýstanbul’da, Bostancý’dan Taksim, Beþiktaþ’a dolmuþlarla gitmiþliðim sayýsýz keredir. Keza dönüþleri… Bu dolmuþlar Türk kaporta sanayinin usta ellerinden çýkan 54 ila 59 model, Doge, Chevrolet, Pleymouth, Deseto  marka Amerikan otolarýydý. Bu otolarýn fabrikasyon çýkýþlarý sürücü dahil 5 kiþilikti. Ama bizim gerçekten usta olan kaportacýlarýmýz bu araçlarýn þasilerini uzatarak 8 kiþilik hale getirdiler. Ýþte benim bindiðim dolmuþlarýn hepsi bu YERLÝ VE MÝLLÝ  otolardý.

Eee hem Amerikan otolarýydý diyorsun, hem  MÝLLÝ…  Ne alaka  falan. Öyle böyle deðil KEL alaka da deðil… Bu otolarýn sadece motorlarý Amerikan dý… Þimdiki yeni yetme yerli ve millinin, hepsi  Felemenk malý.

Batarya, motor, Klima, teyp falan felan. Made in Turkey deðil yani…

Bu noktada bir yere varmak istedim. Hiçbir zaman sanatkarlarýmýza destek çýkmadýk. Bu Amerikan otolarýna yeni bir model kazandýran ustalarý baltaladýk hatta yasaklamaya kadar gittik. Bu oto sektörüydü. Baþka ürünlerde de sanatkarlarýmýz vardý.

Çakmak mesela. ZÝPPO çakmaklarýn aynýsýnýn týpkýsýný yaptý ustalarýmýz. Gözlük  üretimi, çanta gibi ürünleri yaptýlar. Atölyeleri basýldý meslekten men edildiler. Bu yetmiyormuþ gibi ÇAKMA  diye haklarýnda dava açtýk…

Oysa ayný ÇAKMA iþini ÇÝN’liler yaptýlar dünya piyasasýný ellerine geçirdiler. Özellikle  Avrupa’nýn  number one kadýn çantalarýnýn çakmalarýný yaptýlar… Bizim  çakmacýlarý dava etti Avrupalý markamlar ama Çine dokunamadýlar…

Hiçbir zaman sanatkarýmýzýn yanýnda olmadýk. Vee ÇÝN  bizim pazarýmýzý da ele geçirdi. Sözde bu sanatkarlarýmýzýn ODALARI  var týklarý çýkmadý…

**

ÇÝN ÝÞÝ JAPON ÝÞÝ BUNU YAPAN !!

Ayaðýmýzdaki dondan, donun lastiðinden, saç tokamýza kadar Çin’den ÝTHAL  ediyoruz. Ve bu sistem üç beþ  kiþinin ekmeðine yað sürdü  MÝLYONCU ESNAF dünyaya geldi. Ýthalat politikasý diye bir  sistemi bile bilmeyen  bir zihniyet TÜRK sanayinin KATLETMÝÞTÝR, KATLETMEYE devam etmektedir… Binlerce çocuk oyuncaklarýný  kanserojen maddelerle üretildiðini bildiðimiz halde GÜMRÜKTEN  içeri HAN kapýsý gibi giriyor. Aradan bir iki yýl geçiyor “AYYY FALAN FELAN ÜRÜNLERDE KANSEROJEN maddeleri tespit ettik, toplatýyoruz” UYAN BALIÐA ÇIKALIM.

Bir dolara ihtiyacýmýz olduðu günlerde bile,  trilyon dolarlýk Çin’den abuk sabuk ürün ÝTHAL EDÝYORUZ… Kendi esnafýnýn kuyusunu kazýp ÝDAM sehpasýna çýkaran bir baþka ülke var mý merak ediyorum. Ticaret Odalarý ve onlarýn baðlý olduklarý aða baba bir ODA  var, onunda týký çýkmýyor.

Ýthalat, ihracat politikasýnýn dümenine bu iþi bilen ama tam yetkili bir adamýn gelmesi bu ülkeye çok þey kazandýrýr…

**

SAPIR, SAPIR…

Ne güzel bir yazý baþlýðý deðil mi?

Dökülmek yerine de kullanabiliyoruz… Yani, sýrýkla nasýl zeytin aðacýnýn kafasýna  vura vura zeytinleri sapýr sapýr yere döküyorsak aha iþte öyle bi þey. Hatta bu sýrýklarý kullananlar bile bir sektör haline gelerek isimleri SIRIKÇIYA çýktý ya!!

Ýþe yarayan taneler küfelere doldurulur, yað fabrikalarýna sýkýlmaya gider. Bir de sýrýkçýlardan önce kendiliðinden dökülenler vardýr onlar da, kaçak göçmen olarak yerdekileri toplamaya çýkanýn katýklarý olur… Bu yerdekilere de zeytin sektöründe DÝP  denir.

Sapýr sapýr dökülmek yani.

Mesela ekonomimizde son bir yýlda bilmem kaç bin esnafa kepenk kapattý diye resmi açýklamalar yapýlmakta. Ýþte onlard a SAPIR, SAPIR  dökülen cinstendirler.

Mesela, kasten ve taammüden sýnav  sorusun çalýp, yandaþlarýna verildiði için sýnavlarda sapar sapýr dökülenler de eðitim sisteminin dökülenleridir…

Hasta ve ilaç durum vaziyetimizde içler acýsý durumda ya. Ýnsanlar hastalýktan sapýr sapýr dökülüyorlar. Bir de buna ÝTHAL MALI  virüs kökenli hastalýklar eklendi.

Sapýr sapýr diye bir ARABESK  þarký bestelense diyorum ama o sektörde sapýr sapýr valla. TSM, THM  bunlar da döküle döküle tee 3/5 yýl ötesinin þarký ve türküleriyle haþir neþir olmaktalar. Yani aðaçta tutunacak dal kalmadý be kardeþim. Sapýr sapýr…

**

KISACIK, KIZILAY

Son, olaydan sonra bu yüz akýmýz kurumun genel baþkanýnýn yüzü KIZIL renge sürünmesi gerekirken

Ne güzel sýrtarýyor. Vergi kaçýrmayý bile neredeyse “yasal yahu” diyecek piþkinlikte. Böyle bir olay JAPONYA’da olsa, o genel müdür  çoktan topraðýn altýna girmiþti bile. Eee ayda 32 bin gayme var iþin ucunda, her ay týkýr týkýr. Makam aracý, sekreterya, lüküs makam… Çorba sýcak yani.

**

( çerçeveli)  SÜKUT  ve ÝKRAR

Bu köþede halk namýna sorulan her bir cümleye yanýt vermeyen atanmýþ ve seçilmiþlerin, sükut ikrardan gelir anlamýndaki tavýrlarý, keser ve sap misali kendilerine dönecek. Onlar bunun hesabýný vermeyeceklermiþ gibi günü birlik yaþamaya devam etsinler. Halk bunun hesabýný ama öyle ama böyle soracak… O koltuklar þimdilik sizi sýcak tutar. Aaa bir bakmýþýnýz ki koltuðun derisinden iðneler çýkmaya baþlayýnca !!

**

KARABÝNALAR

Ne güzel bir nam  deðil mi? Zeytinli çay boyunda yüzlerce daireden oluþan ve 25 yýldýr ayný vaziyette çürümeye terk edilen binalarýn sahibi geçtiðimiz hafta öldü. Türkiye’nin sayýlý zenginlerindendi. Çürük raporu verildiði sonra, saðlam ! raporu sunulduðu söylenmekte. Cam yok, çerçeve yok. Kimini pencerelerinde naylonla kapanmýþ içlerinde kimlerin kaldýðý belli olmayan KARABÝNALAR. Edremit’i yönetenlerin gözüne batmýyor mu? Ben bu binalarý kaç yüz kere yazdým hatýrlamýyorum…

Saðlamsa saðlamdýr. Ama nasýl saðlamdýr

çürükse, çürüktür neden yýkým kararý verilmiyor?

Saldým çayýra Mevlam kayýra…

**

DÜÞÜNCENÝN BÝTTÝÐÝ YER

“Liseli gencimiz uçak parasý olmadýðý için ARÝZONA’ya gidemedi”.

By. Gazeteler

Bizden not. 18 yaþýndaki gencimiz iþaret dilini, konuþma diline çeviren program icat etmiþ. Dünya 4.ncüsü olmuþ. Davet edilmiþ ama uçak parasý olmadýðý için gidememiþ… Gençliði karamsarlýða taammüden iten zihniyetten ne beklersiniz ki?

…………………………………………….

ÇÜÞ

AÝHM’si kararýna uymalý mý, uymamalý mý?

Her ikisinin yanýtý sabit. Bu bir sözleþmedir ve bu sözleþmede Türkiye’nin de imzasý vardýr. Yani uymak zorundayýz.

………………………………

BÜYÜTEÇ

Akçay KORDONDAKÝ  SARIKIZ HEYKELÝNÝ  ORTASINDA SU FIÞKIRAN DENÝZÝN ORTASINDAKÝ TAÞIN OLDUÐU YERE TAÞISAK NASIL OLUR? HAZIR  EMÝTT  falan deniyor ya, gelenlere eyi bir Turizm görseli vermiþ olmaz mýyýz?

…………………………………

KULAÐINIZDA KÜPE OLSUN

Gururlanma padiþahým senden büyük Allah var

ATASÖZÜ

 

 

 

 

101 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar