Şehidin ismine büyük saygısızlık
Tarih : 2021.04.26  18:03:31
Edremit’te, Körfez Anadolu Lisesi’nin isminin 11 Şubat 2021 tarihinde ‘Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Anadolu Lisesi’ olarak değiştirilmesine karşı çıkan Edremit Lisesi Mezunlar Derneği’ne tepkiler çığ gibi büyüyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Edremit Milli Eğitim Müdürü Yakup Özbek Edremit Lisesi ismi,  26 Haziran 2010 tarihinde değiştirilerek, Körfez Anadolu Lisesi olmuş. Yani üzerinden tam 11 yıl geçmiş. Keşke bu hassasiyeti o gün gösterselerdi.  Körfez Anadolu Lisesine biz Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın ismini vermekten de büyük şeref duyduk. Şeref ile de oraya o tabelayı taktık" dedi.

BİR TEPKİ DE CUMHUR İTTİFAKI’NDAN

Edremit’teki bir liseye Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın adının verilmesine karşı çıkılmasına tepki gösteren AK Parti Edremit İlçe Başkanı Ekrem Umutlu ile MHP Edremit İlçe Başkanı Halil Görmen ise “ŞEHİT adından rahatsız olanların Türk olduğundan şüphe duyuyoruz” dediler.

1933 yılında ortaokul olarak hizmete açılan, 1956 yılında 22 derslikli lise olarak hizmete devam eden Edremit Lisesi'nin adı, 2010 yılında Körfez Anadolu Lisesi olarak değiştirilmişti.  Okulun eski mezunlarından Şenay Aybüke Yalçın’ın ilk görev yeri olan Batman’ın Kozluk ilçesinde 2017 yılında  PKK’lı teröristlerce şehit edilmesi üzerine, ailesi  Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurarak okula kızlarının adının verilmesini istedi. Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılan başvurular sonucu okul adı ‘Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Anadolu Lisesi’ olarak değiştirildi.

Bu karara tepki gösteren Edremit Lisesi Mezunlar Derneği yönetimi, okulun eski ismini alması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak dava açtı ve Sosyal medya hesabından ‘Edremit Lisemizi geri istiyoruz’ şeklinde açıklamalarda bulundu. Şehit öğretmenin adının değiştirilmesi için yapılan bu başvuru ise Edremit’te tepkiyle karşılandı.
Edremit Milli Eğitim Müdürü Yakup Özbek konuyla ilgili yaptığı açıklama ile olayların eğitim camiasını derinden üzdüğünü ifade ederek, “1933 Yılında ortaokul olarak hizmete açılmış olan okulumuz daha sonra merhum Başbakan Adnan Menderes tarafından temelleri atılmış ve gerçek manada lise olarak eğitim ve öğretime başlamıştır.26 Haziran 2010 tarihinde ise o zaman buradaki değerli arkadaşımız Milli Eğitim Müdürümüz Atanur Çağlayan tarafından ismi  Körfez Anadolu Lisesi’ne çevrilmiş. Ancak buraya ben 4 Mayıs 2020 tarihinde atandığımda hemen 1 ay gibi bir süre zarfında yanıma iki şahıs geldi.  Kendilerinin merhum Şehidimiz Aybüke Yalçın’ın annesi ve babası olduklarını söylediler.

Burada duygusal bir atmosfer oluştu. Anne babası 'Benim kızım Şehit Aybüke Yalçın, burada Körfez Anadolu Lisesinden mezun oldu. Benim çocuğumun adını buraya verirseniz sizlere müteşekkir oluruz' deyince. biz de arkadaşlarla birlikte resmi yazımızı yazdık. Bakanlıktan 11 Şubat 2021 tarihinde Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın olarak değiştirilmesi onayını aldık ve şerefle oraya bu tabelayı taktık. Bundan da gayet memnunum. Kimseyi rencide edecek veya üzecek bir davranışta bulunduğumuzu zannetmiyorum. Beni burada üzen 2010 yılında bu ismin Körfez Anadolu Lisesi’ne çevrildiğinde keşke o ismin Edremit lisesi olarak kalmasını talep etmiş olsalardı.

24 Kasım’da sadece Körfez Anadolu Lisesi’nin değil, aynı zamanda Merkez Anaokulu’unda, bu iki okulunda isimlerini değiştirdik. Hem de 24 Kasım’a uyarlayarak  Merkez Anaokulu’na da Şehit Necmettin Yılmaz Anaokulu ve Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın adını verdik. Bu da eğitim camiasında ve kamuoyunda sevinçle karşılandı. Hele hele Şehit isminin  ve gazi isminin olduğu dönemlerde herkesin bu ünvanların etrafında birleşmesini bir kamu görevlisi olarak temenni ediyorum ” dedi.
İsim tartışmalarının mahkemeye verildiği iddialarını değerlendiren Edremit Milli Eğitim Müdürü Yakup Özbek, "Sizler gibi duyduğumuz burada oradan mezun bir büyüğümüz tarafından tekrar Körfez Anadolu Lisesi’ne çevrilmesini talep ediyoruz diye bir mahkeme başvurusu olduğunu duyduk. Bizler de sizler gibi sükûnet ile mahkemenin ve kararın neticesini beklemekteyiz” dedi.

 

“EDREMİT CUMHUR İTTİFAKI’NDAN AÇIKLAMA:

- “ŞEHİT ADINDAN RAHATSIZ OLDULAR”

Edremit’teki bir liseye ŞEHİT ÖĞRETMEN ŞENAY AYBÜKE YALÇIN adının verilmesine karşı çıkılmasına tepki gösteren Cumhur İttifakı ilçe başkanları, “ŞEHİT adından rahatsız olanların Türk olduğundan şüphe duyuyoruz” dedi.

İsim değişikliğinin basına yansımasının ardından, bir takım çevreler, ‘ŞEHİT ÖĞRETMEN ŞENAY AYBÜKE YALÇIN ANADOLU LİSESİ’ olan okul isminin, eski hali olan ‘Edremit Körfez Anadolu Lisesi’ olarak değiştirilmesi için girişimlerde bulunmaya başladı.

Bu arada, liseye ŞEHİT öğretmenin adının verilmesine olan tepkileri anlatan haber metinleri de, ilçedeki bazı basın yayın kuruluşlarında yer aldı. Konuyu yakından takip eden Cumhur İttifakı Ortakları AK Parti Edremit İlçe Başkanı Ekrem Umutlu ve MHP Edremit İlçe Başkanı Halil Görmen, ortak bir basın bildirisi hazırlayarak, vatanı uğruna ŞEHİT olan öğretmene, ilk görev yaptığı okulun adının verilmesine karşı çıkan kişilere olan tepkisini sert bir dille ifade etti. ŞEHİT adından rahatsız olan kişilerin Türk olduğundan şüphe duydukları vurgulanan yazılı basın açıklamasında, “Gönlümüzün kahramanı olan öğretmenimiz ŞENAY AYBÜKE YALÇIN, vatanı uğruna canını feda etmiş, şehadet mertebesine erişmiş bir değerimizdir. Bahse konu okul, ŞEHİDİMİZİN mezun olduğu okul olmakla birlikte ilk görev yeridir ve isminin verilmesi talebi, ailesi tarafından iletilmiştir. Bu talep yetkili makamlar tarafından kabul edildi ve okulun adı değiştirildi. Fakat ilçemizde maalesef ŞEHİT isminden rahatsız olan insanların olduğunu gördük. Her ne kadar bu duruma inanmak istemesek te, ŞEHİT adından rahatsız olanların ciddiyetini kamuoyundan öğrendik. ŞEHİT adından rahatsız olunması olayını, biz Edremit Cumhur İttifakı olarak sindiremeyiz. Bu vatanın her karış toprağında ŞEHİT kanları mevcuttur. Vatanımız, ŞEHİTLERİMİZ ve gazilerimiz sayesinde bizimdir ve bayrağımız onlar sayesinde şanla, şerefle dalgalanmaya devam ediyor. Hal bu iken, bu vatanın evlatları nasıl oluyor da, şehit adından rahatsızlık duyuyor? Akıl tutulması yaşıyoruz. Türkiye’de, Türk bayrağının gölgesinde yaşıyorsun ve ŞEHİTLERİMİZDEN rahatsız oluyorsun. Biz de o zaman sizin Türk olduğunuzdan şüphe ediyoruz. Vatanını, bayrağını seven böyle bir şey yapmaz. ŞEHİTLERİMİZ üzerinden başka hesaplar peşinde koşmaya çalışıyorsanız ise, hiç boşuna çabalamayın, sizin hesaplarınızı biz bozarız. Karşınızda tüm mevcudiyetimiz ile dimdik dururuz. Emellerinize ulaşamayacaksınız. ŞEHİT kelimesinden her kim rahatsızlık duyuyor ise, Edremit Cumhuriyet Meydanı’nda halkın huzurunda biz onlar ile görüşmeye hazırız. Buyursunlar gelsinler, karşı olma sebeplerini bizlerin de nezaretinde halka anlatsınlar” dedi.

 

435 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri