ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDAKİ DERNEK’TEN AÇIKLAMA
Tarih : 2021.04.28  18:51:51
Edremit’te, Körfez Anadolu Lisesi’ne ismi verilen Şehit öğretmen Şenay Aybüke Yalçın isminin, tabeladan değiştirilmek istenmesine tepkiler çığ gibi büyürken, eleştirilerin odağındaki Edremit Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Dr. Hasan İleri yaptığı basın açıklaması ile eleştirilere yanıt verdi.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan İleri “Biz ne Şehit Aybüke Yalçın’a ne de diğer şehitlerimize karşıyız. Çünkü Şehitlik kavramı kutsal, ilahi bir kavramdır. İsim koyma ve isim değiştirme sosyal bir olaydır. Edremit Lisesi 1956’da kurulan 65 yıllık bir eğitim kurumudur. Lisemizin ismi, bu şehrin hafızasına kazınmış bir eğitim kurumudur. Şehit Kızımızın isminin, yeni yapılan başka bir eğitim kurumuna verilmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz. Edremit Lisesi’nin ismi 2010 yılında Edremit Körfez Anadolu Lisesi olmuş. O yıllarda bizim Derneğimiz henüz kurulmamıştı. Eğer kurulmuş olsaydı şu andaki itirazı o zaman yapardık” dedi.  Şeklinde konuştu.

 

Dün Dernek binasında bir basın toplantısı yapan Edremit Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Dr. Hasan İleri, olayın tamamen farklı bir boyuta taşındığını söyleyerek konuya açıklık getirdi.

Dr. Hasan ileri şunları söyledi:  “Son günlerde Edremit Lisesi’nin isminin değiştirilmesi ile ilgili basılı ve görsel medyada asılsız haberler yayınlanmaktadır. 

Eğitim kurumlarının ismi ile ilgili 24.06.2017 tarih ve 30106 nolu Yönetmelikte o şehrin hafızasına yerleşmiş eğitim kurumlarının isminin değiştirilemeyeceği belirtilmektedir. 

Edremit Lisesi 1956’da kurulan 65 yıllık bir eğitim kurumudur. Lisemizin ismi Edremit’in hafızasına kazınmıştır. 24 Haziran 2017 tarihinde çıkarılarak Resmi Gazetede yayınlanan 30106 nolu yönetmeliğe göre şehrin hafızasına yerleşmiş olan eğitim kurumlarının isminin değiştirilemeyeceği yazmaktadır.

Örneğin Balıkesir Atatürk Lisesi, Afyon Lisesi, Galatasaray Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi’nin ismi nasıl ki değiştirilemiyorsa, Edremit’te 1956’dan beri faaliyet gösteren, Edremit’in hafızasına yerleşmiş ve Edremit’in adını taşıyan Edremit Lisesi de bunlardan biridir.

Biz ne Şehit Aybüke Yalçın’a ne de diğer şehitlerimize karşıyız. Şehitlik kavramı kutsal, ilahi bir kavramdır. İsim koyma ve isim değiştirme sosyal bir olaydır. Yukarıda adı geçen yönetmelikle belirlenmiştir. 

Şehit kızımızın adını henüz Edremit’in hafızasına kaydolmamış bir eğitim kurumuna verilebileceğini, bunun daha uygun olacağını düşündük. Mesela yeni bir kütüphane yapılıyor oraya şehit kızımızın ismi verilebilir.

 

Edremit Lisesi’nin ismi 2010 yılında Edremit Körfez Anadolu Lisesi olarak değiştirilmiş. Bizim dernek o tarihte henüz kurulmamıştı. Eğer kurulmuş olsaydı biz o zaman da şimdi yaptığımız itirazı yapardık.

 

Adı geçen yönetmelik hükümlerine dayanarak İdare Mahkemesi’ne dava açtık. Bu olay bazı kişi ve gruplarca çarpıtılmış, şahsım hedef tahtası yapılmıştır. Şahsım üzerinden ADD’ye gönderme yapılmıştır.

Evet 1994 senesinde Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurduk. Şu andaki Akçay’daki Atatürkçü Düşünce Derneği bir fikir kulübünden, bir Düşünce Derneği emisyonundan uzaklaşmıştır. Sosyal bir kulüp haline gelmiştir.  Bugün bilgisayar kursu, gitar kursu, Fransızca kursu, matematik kursu vermekle olmuyor. Atatürk’ün ideolojisini anlamak gerekiyor. Bunun için Edremit Atatürkçü Düşünce Derneği’nden kaydımı aldım ve  Ankara-Çankaya Atatürkçü Düşünce Derneği’ne götürdüm. Çünkü Atatürkçü Düşünce Derneği sosyal bir kulüp değildir, Medeni yaşam Kulübü de değildir. Milletvekili Sayın Mustafa Canbey açıklamasında beni ADD ile bağlantı kurup eleştirdiği için bu cevabı vermek durumundayım. Tekrar söylüyorum kendini bilen hiç kimse, Atatürkçü olan hiç kimse şehitlere karşı duramaz. Şehitlik Atatürkçülüğün kökeninde vardır. Şehitlik ilahi bir kavramdır, ad koyma sosyal bir kavramdır. Bunun ikisini birbirine karıştırmamak lazım.

 Sanki bir ADD kurucusunun şehitlik kavramına karşıymış gibi bir imaj yaratılarak Atatürkçü kişiliğim sorgulanmıştır. Bir Atatürkçü şehitlere karşı olamaz. Eğer şehitlere karşı ise o kişinin Türklüğünden şüphe edilir, Atatürkçülüğünden de şüphe edilir.  

Şehitler başımızın üstündedir, bu vatan şehitlerle kurulmuştur. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni Şehitler, Gaziler  ve Türk Milleti’nin olağanüstü gayret ve fedakarlıklarıyla kurmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, masa başında, diplomasi oyunlarıyla ve diplomasi hokkabazlıklarıyla kurulmamıştır. Olayı çok farklı noktalara çekenleri kınıyorum. 

21 yüzyılın bir çeyreğini bitirmek üzereyiz. 21 yüzyılın Dünyası Bilgi toplumudur, bilgiye dayanır, biz bilgi toplumuna girdik ama bazı gruplar ve belirli kişiler bilgi toplumundan nasibini alamamış. Bilgi toplumu içinde yaşıyorlar ama bilgi toplumuna dokunmuyor. Büyük insan Atatürk'ün isminin şehitlikten uzak olabileceği söylenebilir mi? Olur mu böyle bir şey? Atatürk cumhuriyeti nasıl kurdu?  1. İnönü, 2 İnönü Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruz. Bunlar nasıl yapıldı?  Diplomatik alanda mı yapıldı? Aziz şehitlerimizle yapıldı ve kurulduğundan beri şehitlik vardı.

Ayrıca, konu ile ilgili beyanatında Milletvekili Sayın Mustafa Canbey, şahsımı BİRİ diye belirtmiştir. Yakışıksız bir söylemdir. Sayın Canbey benim kim olduğumu Youtube’a girerek görebilir. Sayın Canbey’i de kınıyorum. 

Sonuç olarak şehitlerimiz başımızın tacıdır, bir bardak suda kopartılan bu saygısız, gerçek dışı kampanyaya katılanları da kınıyorum” dedi.

563 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri