Ayvalık’ta Madımak yangını tepkisi
Tarih : 2021.07.04  17:36:09
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Sivas Katliamı’nın 28. yıl dönümü ile Madımak Otelinde yaşamını yitirenler Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinlikte anıldı.

Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şubesi öncülüğünde düzenlen anma törenine; Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Vedat Tekten, 28 yıl önce Pir Sultan Abdal’ı anmak için Sivas’a giden yazar, çizer, müzisyen, düşünür ve genç katılımcıların günler öncesinden başlatılan kışkırtmalar sonucunda Madımak Oteli’nin kuşatıldığını ve ikisi otel çalışanı olmak üzere 35 canın gerici katil sürüsü tarafından vahşice katledildiğini belirtti.

Yaşanılan katliamın; devlet güçlerinin gözü önünde ve resmi kimlikli kişilerin, resmi araçlar kullanarak yönlendirmesiyle son derece planlı ve organize olunarak gerçekleştirildiğini savunan Vedat Tekten, “Devlet haftalar öncesinden başlayan ve kıyam çağrılarıyla hedef gösterilen canlarımızı korumak için hiçbir önlem almadı. Adeta geliyorum diyen vahşete göz yumarak katil güruhun toplanmasını ve kalabalıklaşmasını saatlerce seyretti. Gerici ve faşist katiller güvenlik güçlerinin gözü önünde resmi araçlar kullanılarak yapılan anonslarla teşvik edilip, yönlendirildiler. Önce kültür merkezine, daha sonrada tekbirler ve nefret sloganları atarak ellerinde benzin bidonlarıyla otel önüne gelindi ve bu katliam böylelikle gerçekleştirildi. Toplanma, yürüyüş ve kuşatma saatler boyu sürdü. Egemenlerin güdümündeki katliamcılar ayan beyan ortadaydılar ve katiller hiçbir müdahale ile karşılaşmadan bu vahşeti gerçekleştirdiler. Böylesi bir insanlık suçu işleyen katil güruh içinden sadece çok küçük bir grup yakalanarak haklarında dava açıldı. Yıllar süren davaların ardından bu katillerin çoğu ya hiç ceza almadı ya da küçük cezalarla kurtuldular. Olayların perde arkasındaki düzenleyiciler asla açığa çıkarılmadı. Elebaşı konumundaki kişiler gerekçelerle af edildiler. Haklarında dava açılan bir kısım katil ne hikmetse bulunamadı” dedi. 

“EGEMENLER, NEREDEYSE HER GÜNÜMÜZE BİR ACI DÜŞÜRDÜ”

Katillerden bazılarının Sivas’tan hiç ayrılmadan yaşamlarına devam ettiğini kaydeden Başkan Tekten, ”Sözüm ona haklarında verilen arama kararlarına rağmen resmi nikâhla evlenebildiler. Askere gidebildiler. İşe girdiler, ehliyet alabildiler. Rahatça yurt dışına çıkabildiler. Bugün dahi yurt dışında yaşadıkları tespit edilen katillerin İçişleri Bakanlığı’nın arananlar listesinde olmadığı, dolayısıyla iadelerinin de mümkün olamayacağı avukatlarımızca tespit edilmiştir. Katillerin savunmalarını yapan avukatlar, daha sonra adeta ödüllendirilerek bakan, milletvekili, müsteşar, belediye başkanı ve en küçüğü danışman oldu. Madımak katliamının zaman aşımına uğratılmasına ‘hayırlı olsun’ diyenlerin iktidarında, katliamlar durmamış ve gerek duyulduğunda karanlık güçler kullanılarak uygulanmaya devam etmiştir. Roboski, Ankara Garı, Suruç, Diyarbakır, Antep ve daha niceleri bu gereklilikle yaşama dahil edildi. Egemenler, neredeyse her günümüze bir acı düşürdü. Milyonlarca insanımızı açlığa ve yoksulluğa mahkum eden bu sistem, pandemiyi de bahane ederek kendileri gibi düşünmeyen kitleleri hedef alan bu uygulamaları geliştirdi. “ diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Başkanı Cedat Tekten’in konuşmasının ardından 1993 yılında meydana gelen “Sivas Katliamı” sloganlar eşliğinde lanetlendi. SUAT SALGIN (AYVALIK)

540 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri