Uður TARIMAN
8 Ekim 2021 Cuma
Tarih : 2021.10.07  17:33:40

EDREMİT’TE EKONOMİ…

Pandemi döneminde de bu başlıkta bir yazı yazmıştım… Bu melanetten sonra da ülke genelinde ekonominin  maruz kaldığı ikinci bir melanet daha vardı şimdi o melanetle boğuşuyor. Enflasyon ve  zamlı hammaddeler. Bu ham maddeler, -elektrik, doğal gaz, akaryakıt- başta olmak üzere üretimdeki artışlar haliyle etiketlere  yükleniyor. Bir de buna SERBEST EKONOMİ  sistemi  binince olacağı bu çöküş yaşanması kaçınılmazdır.

Ben pandemi döneminde çok büyük zarar gören küçük esnafımızın durumunu ilgili ve yetkilere !! mercilere sordum. Sordum bir tek KAHVECİLER ODASINDAN  ses çıktı. Gerisi !!!

Şimdi yine soruyorum. Edremit’te ;

-Kaç esnaf  iflas etti?

-Kaç yüz işçi işinden oldu?

-Kaç esnaf icranın pençesinde boğuşmakta?

Edremit’te kaç Oda  vardır?

Nasıl bir çözüm ürettiler ve üretme projeleri içindeler? Kimseden tık yok. Hani derler ya bana dokunmayın yılan bin yaşasın falan felan..!

Edremit  bayilik cenneti… İnşaat sektörü olmasa dükkan senin diyerek kapatıp gitmek gibi bi şey. Bacasız sanayi türleri nelerdir? Bunlardan bir iki tanesini Edremit’te  yatırıma çağırmak ! zor mu?

Sırtını zeytine dayayanlar yavaş yavaş ağlaşmaya başladılar… Dededen babaya, babadan oğula akan bu kutsal ağacın arkasında duranlarda bir elin bir iki parmağı kadar, onlar da yetersiz kalmaktalar. Kaldırım altı ve kaldırım üstü çakma zeytinyağları ile baş edemeyen bir zeytin şehri yönetimi,  nasıl halkın yüzüne bakıyor anlamak mümkün değil…

********

EDREMİT’TE SATILIK DAİRELER VE ALT YAPI

Her sokakta mutlaka bir iki satılık  daire  pankartı görmeye başladık. Çığ gibi büyüyen bir sektör oldu İNŞAAT sektörü. Maliyetlerin artması nedeniyle daire fiyatları da uçtu elbette. Ancak ülkenin  her bir yanından kopup kaçanlar Edremit misali İLÇELERE YÖNELDİLER. Evini, dükkanını satanlar göç etmeye başladılar. Bu durum da fiyatların artmasına etken oluyor. Yani daire fiyatları da, hıyar, domat, patlıcan, etiketleri gibi uçuşta. Büyük göç alan Edremit’te belediye yönetimi ve bağlı olduğu Büyükşehir yönetimleri de gereken tedbirleri almak zorundalar. Ama görüyoruz ki ne Edremit Belediyesi, ne Büyükşehir yönetimi bu göçe yanıt verebilecek bir şehircilik çalışmaları yapmaktan uzaktalar… Alt yapı Edremit’te büyük sorun… Arıtma Tesisi yetersiz… Şehir içi trafiği tam bir REZALET… Edremit bu tür  büyük çaplı bir göçe hazır değil. Bir iki yıl içinde şehir yaşamı büyük bir kaos izine düşecek, ama iş işten geçmiş olacak… Akçay CEMİL TEMEL mahallesi başlı başına bir şehir olma yolunda. Yeni yapılan binaların hepsi lüks ve bin liradan başlıyor. Böyle bir büyümeye yanıt verebilecek BELEDİYE YÖNETİMİ GEREKLİ… Limak ve  BASKİ BÜROLARA YENİ ABONA KAYIT İŞLEMLERİNDE büyük bir zorluk yaşamaktalar kuyruklar meydana gelmeye başladı. Limak  her ay KEŞ  para milyarları topluyor ama Akçay’da fatura ödemeye gelen insanlar kapı önlerinde kışın soğukta, yazın güneşin altında  heder olmaktalar… Evet pek sayın Belediye yönetimi her ne kadar yerel gazeteleri okumuyorsanız da ( ulusalı nasıl okuyacaksınız ki)  yanıt ve bilgi versinler… Neyin kinini güdüyor bu Edremit belediye yönetimi anlamak mümkün değil… Halkı maraba olarak gören bu zihniyet, elbet gitmek zorunda.

***********

BBB

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi. Yani bize kol kanat germesi gereken büyük baba. İmdi daha önce de sormuştum ama, Edremit’te temsilciliği var deniyor ama yok okumuyorlar, bilgi sahibi olamıyorlar. BBB Başkanı  Yücel bey daime tebessüm eden bir fizyonomi sahibi. Artık alınmaya başlıyorum sanki alay eder gibi  geliyor bana. Neyse hadi tekrar sorayım.

BBB’nin Edremit için  düşündüğü ya da üzerinde çalıştığı projeler var mıdır, varsa nelerdir? Yürüyüş bandı yaparak bu tür hizmetleri alkışlayanlar bile şehir  yaşamı hakkında iyi konuşmuyorlar. Belediye hizmetlerinde particilik olmaz olursa işte AKP yönetiminin ben yaptım sevdasına dönüşür.

BBB  Edremit’te el koyduğu cadde ve sokakların hali perişan. Mezarlıkları Edremit Belediyesi’ne  bıraktı sen idare et parasını ben öderim dedi gibi. Arıtma yetersiz. Akçay-Güre arasına bir MENDİREK kaçınılmaz dedik oralı olan yok. Güre balıkçı barınağı  gece kapkara dedik, pislik içinde dedik oralı olan yok. Rahmetli EDİP  UĞUR’un başlatıp bitirmesine  ne mesaisi yetti, ne ömrü. Akçay delik deşik edildi İKİ yıl  halk toz, çamur içinde  yaşadı. Şebeke suyu getireceğim diye milyarlar gitti ortada ne su var ne tesis. Bir kuyu yapıldı öyle duruyor… Akçay’ın gümrük kapısı  var ama anahtarı kimde belli değil. KÜÇÜKKUYU  kadar olamadık. Kordonda yabancı bayraklı yatlar bağlı…

BBB’nin net borcunu harcını  sorduk, yanıt veren yok… Hizmette sınır yok derken hizmette SİYASET  var dersen bu işler yürümez. Senden olan olmayan herkes  bu ilçeye vergi ödemekte… Emlak vergilerimizin  yüzde KAÇINI ALIYORSUN? Edremit muhteşem bir körfez kenarında ama, deniz kenarı demek için bin şahit gerekiyor… Bu Edremit’e ihanet edenlerin veballerini nasıl ödeyecekler bilemem gari…

ÖNEMLİ NOT: Çanakkale  köprüsü bitmek üzere hatırlatayım dedim. Avrupa ile  doğrudan bağlantıya gireceğiz bilmem anlatabildim mi? Zannetmiyorum ya !

**********

EKONOMİ

Bir bilim dalı… Bu dala tutunmak için o ağacın  bakımı, çok önemli. Ekonomi ağacını iyi ürün vermesi onun bakımı ile bağlantılıdır, değil mi ya.

Simit…. 2.5 lira olursa

Sandviç……6 lira olursa

Bir bardak çay 3 lira olursa

Tüpgaz 170  lira olursa, bu ekonomi ağacı çürümeye mahkumdur. Ürün vermez…

Bir ülkeyi  ayakta tutan aynı asırlarca ürün veren ZEYTİN ağacı gibi olmalı ama zeytinin kökü köklüdür, dayanıklıdır, ileriye doğru düşünür kendi kendini de besleyebilir. Ama sosyal hayatın ekonomi ağacı çürükse ayakta duramaz. Böyle bir ortamda bugünkü iktidar, ne erken seçime, ne baskın sezime gidemez… Her şeyi göze alıp gideceğim derse  onun altında çapanoğlu aramak gerekir!

Bu ekonomik çöküşe birde 20 yıldır, oturmuş bir eğitim, Adalet, sağlık  sistemi  gerçekleştirilememiş eklenirse İKTİDAR nasıl seçime gider? En önemlisi TAM BİR BSAĞIMSIZ ADALET olmadan zaten bunların hiç birini gerçekleştiremez… Ben yaparım diyerek erken seçim yaparsa, ben o seçime seçim demem, şikeli bir seçim olacağı kaçınılmazdır çünkü…

Uzunu lafın kısası. Ekonominin  rayına oturması için;

-Adalet bağımsız olacak

-Serbest ekonomi terk edilecek

-Devlet yönetim sistemi  parlamenter sisteme dönecek. Gerisi  HAVAN  ve SU….

********

ZARARI GÖZE ALMAK

Hiçbir işadamı zararı bile bile göze alarak yatırım yapmaz. Ama  AKP iktidarı, domat, hıyar, patlıcan etiketlerinin  savaş açtığını görünce  hemen karşı taarruza geçti ve HODRİ meyden diyerek 1000 adet kooperatif marketleri açma kararı aldı. Yani bu marketler zarar etseler bile halka ucuz ürün verecekler. Eee zarar eden bu marketlerin zararını yine bu halk ödeyecek nasıl olacak bu iş? Şeyi şeye değiştim şeyin suçu ne hesabı…

**********

KULAĞINIZDA KÜPE OLSUN

Yağmur komünisttir. Herkese eşit yağar. Rüzgar ise kapitalisttir, zayıf olanı yıkar.

ERNESTE CHE GUEVARA

*********

DÜŞÜNCENİN BİTTİĞİ YER

“ben  başbakan olacam”

By: Meral hanım

Bizden not: Benim başım kel mi? Ben de TEMİZLİK İŞLERİ Genel Müdürü olacam. Bakın temizlik nasıl olur göstereyim !!!!!

………………………………….

ÇÜŞ

Mustafa Keser  ve BÜLENT Ersoy kapıştılar ya… Keser, Ersoy’a  senden DİVA değil DİVAN

Olur dedi ya… İki son kullanma tarihi geçmişin kapışması ne güzel oluyor değil mi? Bunları canlı yayında kapıştırsalar valla hepimiz HIYARIN  neden  en pahalı yiyecek olduğuna hak verirdik.

…………………………………………….

BÜYÜTEÇ

4 teker discolarımız va, Uluslararası  ralli şampiyonu ağır vasıtalarımız va… Pat pat yarışmacılarımız  va… Gladyatör misali at arabalarım va… Eee daha ne istiyon be birader, Edremit çağ atlamış bir ilçede yaşıyorsun

Otur, oturduğun yerde…

**********

TBMM.

Yüce meclisim diyoruz onca para verip rahat yaşasınlar diye  her imkanı sunuyoruz ama bir eksik var gibime geliyor… Her ne kadar mesuliyetleri kalmamış olsalar da bizim vekalet verip gönderdiğimiz insanlar onlar. Eksik olan ne Meclis çatısı altında bir “RUH VE SİNİR HASTALIKLARI KLİNİĞİ” 24 saat  görev yapması kaçınılmaz oldu gibime geliyor. Öyle ya  sabah söylediğini akşam unutanlar çoğalmaya başladı. Tedavi ettirmek bize düşer…

 

155 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar