Uður TARIMAN
16 Ekim 2021 Cumartesi
Tarih : 2021.10.15  17:20:29

BÜYÜKŞEHİR…

Koskocaman yani… Eeee oldu da bitti maşallah. Kuş mu konduruldu?  Büyükşehiri    X  partisi kazanıp, ilçe belediyelerinden iki üçü, y  partisindeyse işler bugün Edremit’in yaşadığı yaşanır ve yaşanmakta.

Mesela  yani EDREMİT  il olamaz mıydı? İNTERLANDI ÇOK DAĞINIK VE GENİŞ OLAN BİR İLÇE. Amma velakin böyle bir belediyeyi,  yani  İL BELEDİYESİ  sıfatını  sırtında taşıyacak  bir deneyimli kadrolar gerekir. İşte bu kadroları oluşturmak marifet ister… Köyler mahalle oldu. Mesela KIZILKEÇİLİ  köyünün nüfusu mahalle olmayı hak etmiyor değil mi ya? Ama bu köyü yönetmek için de pratik  zekaya sahip bir MUHTARA  ihtiyaç var. BÜYÜKŞEHİR  olmadan önce de  Edremit merkezle bağlantılı  Belediye otobüsü vardı. Köyün bütün yollarını eski muhtar dip bucak taş döşedi. Bir ilkokul kazandırdı. Kameralarla donattı. Turistik köy olma yolunda ilerliyordu. Şimdi hem mahalle yapıldı, hem mahalle muhtarı yetkisiz kılındı ve  köy Allah’a emanet olarak geriye gitti. Mesela ALTINOLUK bir tarihte  İLÇE OLMA HEYACANI  ile yatıp kalktı herkesin hevesi kursağında kaldı. Bugünkü yerleşik nüfusu net kaçtır bilemiyorum… Edremit merkeze  uzaklığı 20 Km gibi. Bu mesafede  bu turistik eski belediye bugünkü mahalle üzerinde nasıl bir hizmet ağı götürülmekte. Arızalar ne boyuttadır.

Büyükşehir yasası ile, Edremit  İLÇESİ  dahilinde hangi cadde ve sokak, İlçenin, hangileri Büyükşehir kanatları altında olduğunu,  her iki kurumun zabıtaları bile  bilemiyorlardı. Bir yılı buldu yetkili oldukları bölgeleri öğrenmeleri… Bugün Edremit’in nüfusu 200 bine dayandı. Devamlı göç almakta. İleriye dönük moderne bir İLÇE OLMASI GEREKİRKEN  gelecek için endişeli bir toplum haline dönüştü. Büyükşehir yürüyüş bandı yaptı diye yer yerinden oynadı “yaparsa AKP yapar” diye sloganlar atıldı… Edremit Otogarı yenilendi  yapılması gerekendi. Bugünkü Büyükşehir başkanından önce  rahmetli  Edip  Uğur  ve KAFAOĞLU da AKP’lilerdi bu iki başkan döneminde  yapılmadığına göre yaparsa AKP yapar demenin anlamı yok hükmündedir…

Edremit TURİZM  sektöründe başa güreşmesi gereken bir ilçe ama ne yazık ki sokaklarda  TURİST GÖREMİYORUZ. Bu konuya AKP’de el atmadı atamıyor… Akçay’ın gümrük kapısı var ama tokmağı yok. Küçük boyutta da olsa bir  Mendirek ya da  minik bir barınağı yok. Akçay’da yıllar boyu Mavi bayrak asılamadı, bunu   AKP’liler  Büyükşehir yönetimleri de göremediler,  görmüyorlar… Dağ turizmi  yapılamaz mı yapılır ama TELEFERİK  konusunu es geçiyorlar… Cadde ve sokaklar varoş mahalleleri halinde…

Bir madde var bu BÜYÜKŞEHİR YASASI  babında

“Maden ruhsatı, jeotermal kaynaklar ve  doğal mineralli sular ruhsatına ilişkin yetki ve görevler il özel idarelerin tüzel kişiliklerinin kaldırıldığı illerde valiliklerce yürütülecek   denmekte.”

Ayrıca İLÇE turizm müdürlükleri  lav edildi.

Büyükşehir belediyesi EMLAK  vergilerinden pay almakta. Madem pay alıyor o halde  HİZMET GÖTÜRME MECBURİYETİ   tescillenmiş oldu değil mi ya o halde Büyükşehir onu yaptı, bunu yaptı demenin anlamı yok eli mahkum. Ayrıca  ilçeden de oy aldılar. Bu da  BONUSU  yani…

**********

CUMHURİYET

AKP’li  isim sahibi bir vekil ne demişti?  “Cumhuriyet olmasa  ezanlar okunamazdı”. Kimdi bu vekil?  AKP’nin ileri gelenlerinden Bakanlık yapmış bir şahsiyet  VECDİ GÖNÜL. Bugün bu saptamadan sapan  kaç AKP’li vekil var? Kaç bakan var..? Kaç kamu üst düzey görevlisi var? Kaç Üniversite hocaları var… Neden eski yıllarda ötmüyordu da bugün horozlanmaya başladılar…?

************

KROSTİK MOSTİK

Tee  Şubat ayında bir gazetede “zeytin çabuk kararsın diye paslı demir çubuk kullanıyorlar” diye bir haber yayınlanmıştı. Bu haberin Kaynağı  Edremit Ticaret odası başkanı  Mehmet Semerci… Semerci’yi yakinen tanırım çok dürüst, soydan zeytinci, zeytinin göz yaşlarını yüreğinde hisseden bir yapısı vardır. Bu konuda o ne derse ben ona bakarım… Meslektaşları kızmışlardır bu haber okuyunca istedikleri kadar kızsınlar bu açıklama hem zeytinin gözyaşlarını ifade ediyor hem insanların sağlığını ilgilendiriyor. Hangi sektör olursa olsun hangi ekonomik düzen olursa olsun ÖNCE 

VİCDAN, İŞ AHLAKI  olacak gerisi gelir… Ben zeytinin sopa vurularak toplanmasına bile karşıyım. O kutsal ağaç hem altın gibi değerli ürün verecek hem SOPA  yiyecek… Utanma var mı utanma?

**********

İTHAL  BULGUR OLUR DA İTHAL YÖNETİCİ  NEDEN OLMASIN

Hangi akla binaen, hangi fikre atfen ED-BEL’in başını Teee Ankara’dan genel müdür ithal edilmişti. Haa edilir edilmesine ama  şöyle çok fiyakalı bir CD’si olur, Şirketi havalara uçuracak bir birikimi vardır. Genel müdür olarak değil genel MÜDÜRE  danışman olarak getirirsin aklım erer. Bu muhterem sonra görevinden kendi ayrıldı. Bugün ED-BEL  batık bir şirket gibi ayakta durmaya çalışıyor. Şimdi kalkmış  boyundan büyük bir  işletmeyi bünyesine alma uğraşısına giriyor… Vay benim Edremit’im vay.

**********

GAZETE OKUMAK YA DA OKUMAMAK

İnternet çıktı her  sanki mertlik bozuldu hesabı, Edremit’te atanmışı da seçilmişi de gazete okumayı bıraktılar… Bıraktılar ama  HALKA hizmet için var olan bu yetkili ve etkililer halka ihanet etmekteler. Daha fazla değil  4 yıl öncesine kadar tek kelime yazsak anında muhatap arar ya da yazılı bir açıklama gönderirdi. Ya düzeltirler ya da yanlıştan dönüleceğine dair bilgi verirlerdi.

Gazete oku ya da okuma ama halka hizmet getiren bir masada oturuyorsan MECBURSUN  gazete okumaya… İnternet’te yazılanların muhatapları  on dakika sonra  yazdığını kaldırabilir. Ama gazete sayfaları kalıcıdır. Halka hizmet için o masada oturuyorsan her bir dilim ekmekten haberin olacak.

Fiyakalı masada oturmak demek PADİŞAH  olmak değildir. Mesela EDREMİT Belediyesinin bugünkü

Yönetimi masaya oturalı 2.5 yıl oldu. Onlarca HALKIN SORDUKLARINI   dile getirdik bu köşeden bir tanesine ne  bilgi   verdiler, ne tekzip ettiler. Yani ben padişahım istersem  bilgi veririm istemezsem vermem. Yok öle mama. Gururlanma padişahım senden büyük Allah var  denmiş. Beni sevmeye bilirsin ona diyecek bir şeyim yok. Gel arşivimi göstereyim kendi adıma bir talepte bulunmuş muyum?

Halkın belediyesi diye ortaya çıkacaksın ama halkın sorduğuna yanıt vermeyeceksin… Bu gidişin eyi değil. Seçim yapılırsa yine bu kaleme muhtaçsın… Meydanlara çıktığın zaman şayet aday olursan bu sayfalar tek tek açılacak. Kusura kalmayasın… Bir iki kaleme mürekkep doldurup onların doldurduğu mürekkeple bana meydan okuyamazsın… Ben halkın desteği ile bu köşeyi 26 yıldır her gün yazmaktayım… Almanya’da   DER SİPİGEL  isimli bir haftalık dergi vardır. Bu dergiyi Pazartesi okumadan hiçbir kamu görevlisi ya da şirket sahibi mesaiye başlamaz. A’kı da yazar B’ da  onlarda İNTERNET YOK MU ?  Okumak bir tutkudur. Ben her gün bir iktidar yanlısı bir muhalif yanlısı gazeteye yıllar boyu okumaktayım… Dost acı söyler ama gidişatın eyi değil be dostum.

**********

YAZARIM HAA !!

Bu tek kelimelik bir korku dağı ifadesidir. Ver çorbayı  el sıkışalım. Şantaj yani. Tehdit  yani !!

Bu çorbayı içerek ev sahibi olan yazarım ha diyenler HELAL PARA  kazananlardır !! değil mi?

***********

DÜŞÜNCENİN BİTTİĞİ YER

“Dolar 10’u gördü”

By. Gazeteler

Bizden not: Kimi gördü birader. DEVESÜLÜSYON

Ayda bu sülüsyonda nedir? Ekonomimize yeni bir sistemi getiriliyor?

…………………………….

ÇÜŞ

İşsizlik. İşsizlikten evinde çay cigara içen bir muhteremi arkadaşı aramış. Yahu hala iş bulamadın mı? Ne yapacağım işi yahu işe yarar, bir şey olsaydı üstüne para verirler miydi diye yanıtı kestirip atmış.

…………………………………..

BÜYÜTEÇ

Evet atanmış ve seçilmiş muhterem bey  kardeşler bu köşeye

verecek yanıt ya da yanıtlar var mı ? Efeeemm !!

…………………………………………….

KULAĞINIZDA KÜPE OLSUN

Kabahat  samur kürk olsa kimse sırtına almaz

ATASÖZÜ

……………………..

BU BİR RESMİ BELGE MUHTEVİYATIDIR

Edremit ilçesinde bulunan tarihi ve Kültürel doğal  özelliği olan unsur. Kızılkeçili köyünde bulunan  5 TARİHİ ÇINAR  ağacı. Kayıtlı kuyutlu bir TARİH yatıyor orada ama bu tarihi ağaçlara kim bakıyor, bakılıyor mu, son bakımları ne zaman yapılmıştır? Bilen varsa onlar gibi olayım, pardon olmayayım !

 

157 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar