AYVALIK HALK KÜTÜPHANESİNE GÖRME ENGELLİLER İÇİN YÜRÜME YOLU
Tarih : 2016.10.18  09:27:59
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, İlçe Halk Kütüphanesi Görme Engelliler için Kütüphane içine ve dışına döşenen görme engelli yoluna kavuştu.

Kütüphanenin iç ve dış mekanına, geçtiğimiz yıl içinde projelendirilip geçen hafta sonu yapımı tamamlanan ve ‘Aydınlığa Giden Yol’ olarak tanımlanan “Hissedilebilir Yürüme Yolu” yaptırma düşüncesinin, ilçede ikamet eden, görme engelli kütüphane kullanıcısı Namık Tuncel’in bina içinde yaşadığı sıkıntıları gözlemledikten sonra oluştuğu öğrenildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin, 2015 yıl Mart ayında engelli erişilebilirliği açısından kitaba, bilgiye erişim yolunda tüm engelleri kaldırabilmek adına, asansör olmayan binada yaşlı ve engelli kullanıcıların kitap ve diğer materyallere ulaşabilmeleri için kütüphanenin giriş katına ‘Engelsiz Kütüphane’ olarak adlandırdıkları bir salon ve bir de Engelli WC’si konuşlandırdıklarını hatırlattı.

Müdür Aygül Öncel Şahin, “Ancak özellikle görme engelli vatandaşlarımızın kütüphanedeki diğer katlara ve salonlara da erişimlerini sağlayabilmek adına Namık Beyin kütüphane kullanımlarında bağımsız olarak hareket edemediğini gözlemlememizin ardından, bina içine ve dışına hissedilebilir yol yaptırma fikri oluştu. Ödenek istemeye esas olabilmesi için Ayvalık Belediyesi İmar Müdürlüğüyle yapılan yazışmaların ardından İmar Müdürlüğünce görevlendirilen Mimarlar Soner Büyükdemirel ve Mehmet Akkalp tarafından projelendirilen yürüme yoluna dair gerekli tüm keşifler tamamlandıktan sonra uygulamaya geçire bilmek için en önemli noktaya yani Bakanlığımız Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünden ödenek isteme noktasına geldik. Tabii ki Genel Müdürlüğümüz bundan önceki tüm projelerimize sağladığı maddi desteği bu projemizi de hayata geçirebilmemiz için gönderdi. Gerekli ödeneğin gönderilmesinin ardından bizde kütüphanemiz ön ve arka bahçelerine kadar gelen kaldırımlarda dahil olmak üzere kütüphanemizin komple iç ve dış mekan görme engelliler için ‘Hissedilebilir Yol’ ihtiyacına cevap verecek uygulamayı tamamladık” dedi.

Kütüphaneci olarak çalıştığı İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesinde uzun yıllar görme engellilerle beraber çalıştıklarını belirten Aygül Öncel Şahin “Bir kısmı mesai arkadaşımdı bir kısmı da kütüphanecimiz kullanıcısıydı. Onlarla beraber çok güzel çalışmalara imza atmıştık. Tarifi imkânsız bir mutluluk kaynağıydı bu çalışmalar. O yıllardan kalma, onlar için bir şeyler yapabilmiş olmanın verdiği mutluluğu burada da yaşayabilmek, Ayvalıkta yaşayan görme engelli ve diğer tüm engelli kullanıcılarımız için engelsiz bir dünya yaratma sürecinde bir nebzede olsa fayda sağlayabilmek adına hizmet üretmeye çalışmak birincil hedeflerimizden olmuştur. Engelli Salonumuzun yanında birde görme engelliler için yaptırdığımız ve adına ‘Aydınlığa Giden Yol’ dediğimiz kütüphanemiz Hissedilebilir Yol ‘unun ihtiyaç duyan herkesin yolunu aydınlatacak bir yol olması dileğiyle hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu çalışmalarda emeği geçen herkes sağ olsun var olsun. Herkese çok teşekkür ediyorum. ‘Hissedilebilir Yol’ yada erişilebilirlik kavramı umarım ki bundan sonra daha fazla kurumda karşımıza çıkar. Bir gün hepimiz engelli olabiliriz. Bunu kendimize sıklıkla hatırlatırsak engellilerle birlikte yaşayabilmek adına üstümüze düşen sorumlulukları daha iyi yerine getirebileceğimiz kanaatindeyim” diye konuştu.

513 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri