Edremit’te Edebiyat Rüzgârları Esecek
Tarih : 2016.12.02  09:32:12
Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Edremit’te Edebiyat Rüzgarları’ isimli yepyeni bir proje ile ilçedeki lise öğrencilerinin edebiyatla yakından ilgilenmeleri sağlanarak, bu alanda yeni çalışmalar üretmeleri amaçlanıyor.

Gazetemiz Muhabiri Mehmet Alamur, Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Koç’u makamında ziyaret ederek kendisiyle projenin detayları ile ilgili güzel bir söyleşi yaptı. Edremit’te Edebiyat Rüzgârları isimli proje ile İlçemizdeki lise öğrencileri hem edebiyatla yakından ilgilenerek bilgi dağarcıklarını genişletecekler hem de yeteneklerini sergileme fırsatı elde edecekler.

Genel anlamda projemizden bahsedebilir misiniz?

          Müdürlüğümüz özel büro tarafından hazırlanan projemizde İlçemizdeki 7 lisemiz tarafından organize edilen ve bir edebiyatçımıza ithafen hazırlanan 7 edebiyat yarışması gerçekleşecektir. Bu yarışmalara ilçemizdeki 17 lisede eğitim görmekte olan 7049 öğrencimiz de katılabilecektir.

Hangi liselerimiz bu yarışmaları organize edecekler?

         Ülkü Muharrem Ertaş Anadolu Lisesi, Edremit Körfez Anadolu Lisesi, Edremit Anadolu İmam Hatip Lisesi,  Abidin Pak Pakmaya Anadolu Lisesi, Yılmaz Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Altınoluk Fernur Sözen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Mustafa Serin Fen Lisesi kendi okulları bünyesinde yarışmalarını düzenleyerek projemize katkı sunmuşlardır.

Yarışmalarda ödüllendirme olacak mı?

Projemizin toplamda 6500 TL’lik ödül bütçesi bulunmaktadır. Tüm yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimiz para ödülleri ve çeşitli hediyelerle ödüllendirilecektir. Şayet o günkü şartlarımız da el verirse tüm yarışmalarımız sona erdiğinde öğrencilerimizin çalışmalarını sergileyecekleri ilçe çapında bir ödül töreni gerçekleştirmeyi de düşünebiliriz.

Hangi edebiyatçılarımıza yer veriliyor projede?

         Projemizde ünlü edebiyatçılarımızdan Necip Fazıl Kısakürek, Sait Faik Abasıyanık,  Mehmet Akif Ersoy, Oğuz Atay, Sebahattin Ali, Ümit Yaşar Oğuzcan’a yer verilmektedir. Projemizle öğrencilerimiz hem bu edebiyatçılarımız hem de eserleri hakkında kabiliyetlerini ve bilgilerini ortaya koyma fırsatı elde edebileceklerdir.

Edebiyatçılarımızın seçiminde öne çıkan bir gerekçe var mıydı?

         Ülkemiz her alanda olduğu gibi edebiyat alanında da birbirinden değerli; eserleri ve düşünceleri bugünümüze kadar ulaşan ve daha yüzyıllarca okunacak eserlere imza atan edebiyatçılar yetiştirmiştir. Projemizdeki yarışmalarla anılacak olan edebiyatçılarımızın tercihi okullarımız tarafından yapılmıştır.  Edebiyatçılarımızdan Sebahattin Ali Edremit’in yetiştirmiş olduğu bir edebiyatçı olarak ilçemizde ayrı bir yere sahiptir. Mehmet Akif Ersoy başta İstiklâl Marşımız olmak üzere pek çok eser kaleme almış bir vatan şairidir. Necip Fazıl Kısakürek Türkçenin yaşayan en büyük şairi unvanını kazanmış bir edebiyatçı şair ve düşünürdür. Ayrıca günümüzün en popüler şairlerinden Ümit Yaşar Oğuzcan ve romancı ve öykü yazarı Oğuz Atay da projemiz kapsamındaki edebiyatçılardandır. Projemizin önümüzdeki yıllarda daha fazla edebiyatçımıza ait eserlerin işlendiği daha büyük projelere örnek olmasını umuyoruz.

Projenin amacı nedir?

         Ülkemizde yetişmiş dünyaca ünlü edebiyatçılarımıza ve onların ölümsüz eserlerine Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatında yer verilmekte fakat bu edebiyatçılarımızı anlamak ve edebi kimliklerine vakıf olabilmek için yalnızca dersler yeterli olmamaktadır. Bu nedenle okullarımızda edebiyata ve edebiyatçılarımıza dikkat çekmek ve bu alanda yeni çalışmalar üretmek gerektiği düşünülerek “Edremit’te Edebiyat Rüzgârları” adında bu proje hayata geçirilmiştir.

Projenin yürütme süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?

         Her okulumuzun düzenlemiş olduğu yarışma şartları ve başvuru koşulları belirlenmiş olup; öğrencilerimizin başvuruları kendi okullarının idareleri tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü web sayfasında bulunan forma işlenecektir. Yarışmalarda katılımcı sayısında bir kısıtlama bulunmamakta olup; dileyen tüm lise öğrencilerimiz katılabilecektir.

Bu projeyle öğrencilerimize hangi alanlarda katkı sağlamayı amaçladınız?

         Projemizde öğrencilerimizin keşfedilmemiş yeteneklerini ortaya çıkarma ve var olan yeteneklerini de geliştirme imkânı elde edeceğiz. Ayrıca İlçemizde tüm öğrencilerimizi çeşitli proje ve çalışmalarla aşılamaya çalıştığımız kitap okuma alışkanlığı edindirme adına da oldukça faydalı olacak bir proje olduğuna inanıyorum. Tabii öğrencilerimizim kendilerini aktif olarak ifade ettikleri her proje ve yarışmada olduğu gibi sosyalleşmeleri, kendilerini gerçekleştirerek özgüven sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

Son zamanlarda Edremit’in projeler anlamında ön plana çıktığı görülüyor. Projeler anlamında ilçe olarak hedefleriniz nelerdir?

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak güzel projeler gerçekleştirmeyi ve bu projelerle ilgili okullarımızda bir hareketlenme ve farkındalık yaratmayı amaçlayarak geçtiğimiz yıl pek çok çalışma düzenledik ve amaçladığımız başarıyı elde ettik. Bu yıl da hem yerel hem de Avrupa projelerinde güzel projelere imza atmayı ve bu sayede eğitim kalitemizi artırmayı amaçlıyoruz. Bu yıl da akademik başarımızı artırmaya yönelik olarak Hedef 3’te 3 projemizi Kaymakamlığımız ve Belediye Başkanlığımızın destekleriyle başlattık. Akademik başarımıza yönelik bu projenin yanında Edremit’te Edebiyat Rüzgârları ile de öğrencilerimizin sosyal aktivitelere katılma, rekabet ve yarışma içgüdüleri geliştirme becerileri ile kitap okuma ve edebiyat sevgilerini artırmak amaçlanmaktadır. 

474 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri