MELİH ÇAKIRCA, "AYVALIK ESNAFINI KALKINDIRACAĞIZ”
Tarih : 2018.02.08  09:57:39
Ayvalık’ta uzun yıllar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı görevinde bulunurken, geçirdiği rahatsızlık sonrasında hayatını kaybeden Ahmet Kocaer’in yerine 2 yıl önce seçilerek oda başkanlığı görevine seçilen Melih Çakırca, 9 Şubat’ta yapılacak olan oda seçimlerinde yeniden başkanlığa aday olduğunu açıkladı.

Melih Çakırca ve oda yöneticisi arkadaşları; vizyonlarıyla 2 yıl gibi bir sürede Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nı kurumsal bir kimliğe katarak, ilçedeki esnaf ve sanatkârın haklarının yılmaz savunucusu olmayı başarmalarıyla dikkatleri üzerlerinde topladı. Ayvalık’a ilçede yaşamanın gereği bir borçlarının olduğuna inandıkları için bu göreve talip olduklarını aktaran Çakırca,  bu yüzden de bu ulvi göreve 9 Şubat’ta yeniden aday olduklarını ifade etti.

 “ESNAF VE SANATKÂRLARIMIZA HUKUKİ DESTEKLE ÇIĞIR AÇTIK”

Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak 1780 kişilik büyük bir aile olduklarını vurgulayan Melih Çakırca, oda başkanlığı yönetimi olarak 2 yıllık görevleri süresince, çok önemli projelere imza attıklarını kaydederek, “Bunlardan en önemlisi, bir hukuk bürosuyla anlaşarak, esnaf ve sanatkârımızın; vergi daireleri, SGK, belediye ve emniyet birimleri gibi resmi kurumların yanı sıra özel firmalarla aralarında doğabilecek anlaşmazlıkları hukuki yoldan çözebilecek bir avukatlık hizmeti verilmesini sağladık. Bu kapsamda halen Demirel Hukuk Bürosu sahibi Avukat Şehper Ferda Demirel Hanım ile odamız arasında imzalanan sözleşme ışığında Hukuk danışmanlığı hizmetimiz devam etmektedir” dedi. 

“’ESNAFINA SAHİP ÇIK’ KAMPANYASIYLA HALKIMIZI ESNAF VE SANATKÂRLARIMIZA YÖNLENDİRDİK”

Göreve geldikleri ilk günlerde başlattıkları “Esnafına Sahip Çık” adını taşıyan kampanya ile ilçedeki tüketici vatandaşların alışverişlerini ilçe esnafından yapabilmelerini sağlamaya çalışarak, ilçe esnafına destek olmaya çalıştıklarını ve bu çabaların artarak süreceğini ifade eden Başkan Çakırca, “Bunun yanı sıra odamız üyesi esnaflarımıza yaptığımız çalışmaları yada önemli hatırlatmaları en kısa sürede aktarabilmek için bir SMS sistemini hayata geçirdik. Bununla yetinmeyip, ilçemizdeki esnaf ve sanatkarlarımızı ilgilendiren; genelge, yapılandırmalar ve bilgilendirme sağlayabilmek adına da odamıza ait geniş fonksiyonlu bir odamıza ait bir WEB sitesi hazırlatarak, internet üzerinden de esnaf ve sanatlarımıza ulaşabilmeyi sağladık “ açıklamasında bulundu.

 “KOSGEB KURSLARI AÇTIK ÇIRAKLIK VE MESLEKİ EĞİTİM ÖĞRENCİLERİNE DESTEK VERDİK”

Ayvalık’ta; belediye ve Ticaret Odası ile birlikte düzenlenen Zeytin Hasat Günleri etkinliklerinde Ayvalık Ticaret Odası ile işbirliği içinde ilçedeki esnaf ve sanatkârlara destek olarak çadırlar sunduklarını anlatan Melih Çakırca, “KOSGEB Girişimcilik Kursları açarak yeni girişimci 75 kursiyere de belgelerini verdik. Böylelikle o 75 kursiyere KOSGEB’den aldırdığımız destekleme kredileriyle ilçemizde çeşitli sektörlerde mekânlar açmalarını sağladık. Böylece bu arkadaşlarımızın iş hayatına girebilmelerine biz oda yöneticileri de gereken desteği vermiş olduk. Bununla birlikte, Çıraklık ve Mesleki Eğitim’de kurs gören öğrencilere, yönetim kurulumuzun huzur haklarından iş önlüğü ve yurt dışına eğitim amaçlı giden öğrencilere maddi yardımlarla destek olduk” diye konuştu. Oda bünyesinde; basit usulde deftere tabi olan esnaf ve sanatkârların muhasebe işlemlerinin, anlaşmalı oldukları bir Mali Müşavir tarafından sembolik rakamlar ödenerek tutulduğunu hatırlatan Çakırca bu hizmetin de tüm hızıyla sürdüğünü söyledi.

 “LEZZET DURAKLARINI GENİŞLETMEK İSTİYORUZ”

Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Turizm Danışma Bürosu ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri ‘Lezzet Noktaları’ etkinliği için bu bu yarışmaya katılan esnaf ve sanatkara maddi-manevi destek verdiklerini ifade eden Melih Çakırca, “Yarışmada, bu işi gerçekten yapmaya çalışan esnafımızın yanında olduk. İnanıyorum ki bu yarışmada başarı eden esnaf arkadaşlarımız kendi ararında tatlı rekabetlerle yemek sektöründeki kalitenin artmasına katkı vereceklerdir. Bizde bu Lezzet Durakları’nın sayısının arttırılması için çabamızı sürdüreceğiz.

 HEDEFLERİ BÜYÜK

9 Şubat’taki seçimde yeniden odanın yönetimine gelmeleri halinde Ayvalık Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuracaklarını ve bu vakıftan ilçedeki ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilen nakdi yardım yerine, ‘Harcama Çeki’ verilmesini sağlayarak, bu harcama çekleri ile ilçedeki esnaflardan alışveriş yapılmasının önünü açmak istediklerini kaydeden Melih Çakırca, “Bunun yanı sıra bir sigorta şirketi ile anlaşıp, indirimli poliçelerle olası doğal afetler karşısında esnaf ve sanatkârlarımızın işyerlerini sigorta ettirmelerini sağlayacağız.  Böylelikle olası bir doğal afet sırasında esnaf ve sanatkarımızın karşılaşabilecekleri sıkıntı ve zararlarının ortadan kaldırılması adına odamızın maddi ve manevi olarak esnafımızın yanında olabilmesinin de önünü açmış olacağız. Yine geçtiğimiz Aralık ayı içerisinde hayata geçirmek istediğimiz fakat enerji piyasasındaki zam farklılıkları nedeniyle içinde bulunduğumuz yıla ertelediğimiz bir projemiz olan esnaf ve sanatkarlarımız için elektrik enerjisini indirimli kullanabilmelerini sağlamak istiyoruz. Söz konusu elektrik enerjisi satışı yapan şirketlerle masaya oturup, esnaf ve sanatkarlarımızın ev ve işyerlerindeki elektrik enerjisi tüketimlerinin yüzde 5 ile 7 oranında indirimli hale getirilmesine öncülük edeceğiz. Bunun da alt yapısını hazırlamış durumdayız. “ ifadelerini kullandı. Ayvalık’ın belirli noktalarına dijital koordinatlı haritalar oluşturarak, bunları da kurulacak güvenlik kamerası sistemiyle, cep telefonlarını da karekod sistemiyle tanımlatıp, Ayvalık’a gelen konuklarımızın hızlı bir şekilde aradığı esnaf ve sanatkara ulaşmasını sağlayacaklarını belirten Melih Çakırca, “Bunun yanı sıra odamız bünyesindeki esnaf ve sanatkarlarımız arasında 4 yıllık üniversite okuyan çocukları olanlar için 4 yıllık eğitim bursu verebilmeyi planlıyoruz. Esnaf ve sanatkarlarımızla en az ayda bir kez buluşacağız, yapacağımız bu genişletilmiş toplantılar da esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarını dinleyerek bu sorunların çözümlenmesine yönelik projeler hazırlayacak ve bu hazırlanan projeleri ivedi bir şekilde hayata geçireceğiz. Zaten bu konuda daha önce de ilçemizdeki esnaf ve sanatkarımızla bir sabah kahvaltısı ve iki de iftar yemeği düzenleyerek bir araya gelmiştik. Şimdi bu buluşmaları daha sık bir şekilde hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

 “ANADOLU’NUN BİR KÖŞESİNE YÖNELİK KÜLTÜR GEZİLERİ DÜZENLEYECEĞİZ”

Ayvalık’ta esnaf ve sanatkarı bir araya getirebilmek adına kahvaltı ve yemek organizasyonlarının dışında Anadolu’nun dört bir yanındaki kentlerde bulunan çarşıları yerinde görmek ve incelemelerde bulunmak üzere kültür gezileri de düzenlemeyi planladıklarını vurgulayan Melih Çakırca, “Bu yönde eğitim ve kültürel amaçlı 1 yada 2 günlük sürebilecek bu gezilerle esnafımızın ufkunu genişletmek istiyoruz. Böylelikle de Anadolu ahiliğinin temel prensiplerini esnafımızın yerinde görebilmesine olanak tanımayı hedefliyoruz” vurgusunda bulundu.

 “KEPENK KAPATAN ESNAF VE SANATKARA DESTEK VERECEĞİZ”

Ekonomik olumsuzluklar nedeniyle işyerinin kepenklerini kapatıp, iflas eden esnaf ve sanatkarlar için oda bünyesinde 3 aya kadar hayatını idame ettirebilecekleri ekonomik yardımlar yapacakları bir sistemi yeni dönemde oda bünyesinde hayata geçireceklerini vurgulayan Başkan Çakırca, “İnsanın halinden anlamak bizim işimizdir. Ben ve yönetim kurulu adayı arkadaşlarım bu konuda gerektiğinde oda tarafından belirlenen huzur haklarından da bu havuza para aktarıp, mekanını kapatmak zorunda kalan ve ailesiyle birlikte ekonomik zorluklarla boğuşan o esnafımızın elinden tutacağız” ifadelerini kullandı.

 “AYVALIKLI ESNAF VE SANATKARLARIMIZLA MESLEKİ VE KÜLTÜREL FUARLARDA STANTLAR AÇACAĞIZ”

Ayvalıklı esnaf ve sanatkarları yurt içi ve yurt dışı mesleki ve kültürel fuarlara katılabilmesini sağlayacaklarını ifade eden Oda Başkanı Melih Çakırca, “Bu fuar ve gezilerde de Ayvalık’ta yetişen gıda ürünleriyle, el sanatlarının da tanıtılabileceği stantlar kurmayı hedefliyoruz. Bu stantlarla da ilçemizin bu değerlerinin tanıtımını yapmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

 “OT FESTİVALİ İLE AYVALIK’A BİNLERCE İNSANI ÇEKECEĞİZ”

Mübadele yıllarında Ege Denizi’ndeki Girit ve Midilli Adaları’ndan Ayvalık’a mübadele edenlerle, Balkanlar’dan ilçeye göç edenlerin beraberinde getirdikleri ot kültürünü, tüm dünyaya tanıtarak Alaşehir’in bu alanda elde ettiği başarıyı egale etmeyi hedefledikleri Ot Festivalini önümüzdeki Mayıs ayı içerisinde düzenleyebilmek için hazırlıklara başladıklarını kaydeden Başkan Çakırca, bu festivalin gerçekleşmesi için ise tüm imkânları seferber ettiklerini vurguladı.

Ot Festivali süresince; Ayvalık’a akın edecek turistlerin ilçedeki esnaf ve sanatkârın cirolarını rekor seviyelere tırmandırmasını hedeflediklerinin altını çizen Çakırca, bu festival ile zeytinyağlı yemekleri ve eşsiz damak tadlarıyla zengin bir mutfağa sahip Ayvalık’ın da bünyesinde barınan yüzlerce çeşit ot yemeklerini de gün yüzüne çıkaracaklarından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

 “AYVALIK ESNAF VE SANATKARI İÇİN YAPMAK İSTEDİKLERİMİZ HAYAL DEĞİLDİR”

Genel kurul üyelerinin yeni dönemde de kendilerine görev vermesi halinde Ayvalık’ta 3-4-5 ve 6 Mayıs tarihlerinde Ayvalık merkez ile Cunda Adası’nda bu festivalimizi geniş katılımcılarımız ve misafirlerimizle hayata geçirmek istiyoruz. Geçmiş dönemde bu organizasyonumuza muhalif olan bir arkadaşımız bu işin Çeşme ve Alaçatı’ya mal olduğu için bu festivali yapmamızı istememişti. Bunun üzerine o arkadaşımızla üzülerek yollarımızı ayırdık. Bizim Ayvalık esnaf ve sanatkarı için yapmak istediğimiz her şey gerçektir. Hiçbir projemiz hayal değildir. Alt yapısı yapılmıştır. Allah nasip ederse, yeni dönemde de bu yönetim kurulumuzla bu vaatlerimizin hepsini hızlı bir şekilde hayata geçireceğimizin sözünü veriyoruz.

 “BİZ HİÇ BİR ZAMAN ESNAF VE SANATKARIMIZI ÖKSÜZ VE YETİM BIRAKMADIK”

Göreve geldikleri ilk günden bu yana hiçbir zaman esnafı yalnız bırakmadıklarının altını çizen Melih Çakırca, “Biz hiç hiçbir zaman esnaf ve sanatkarımızı öksüz yada yetim bırakmadık. Her zaman onların maddi ve manevi yanlarında olduk. Ayrıca Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığıyla esnaf ve sanatkarımıza 150 bin liraya kadar 4 yıl, yüzde 4; 5 yıl, yüzde 5 olmak üzere 3 aydan 3 aya geri ödeme şartıyla kooperatiften esnafa kullandırdığımız krediler var. Yine bu krediler içerisinde 500 bin lira limitli 10 yıla vadeli 3 aydan 3 aya ödemeli yıllık yüzde 5 faiz oranına sahip İşyeri Satın Alma Kredimiz var. Ayrıca yine 5 yıla kadar 500 bin lira limitli işyerine ticari araç alma kredimiz var. Bizler; esnaf ve sanatkarlarımız için bu finansmanları Ayvalık’ımıza getirebilmek için gece-gündüz yoğun çalışan bir ekibiz. Her zaman esnaf ve sanatkarımızın yanında olduk. Bu seçimlerde rakibimiz olan bazı arkadaşlarımızın duyuyoruz ki; esnaf için ucuz mazot ve ucuz tüp gibi ucuz vaatlerde bulunuyorlar. 9 Şubat’ta olacak seçim; Ayvalık Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın Olağan Genel Kurul toplantısı değil, Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın seçimi olacaktır. Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı’na da buradan sesleniyorum. Bu fikri karşımızda aday olan arkadaştan alsın. Onlarda kendileri bu fikri eğer istiyorlarsa şoför esnafı için hayata geçirsinler. Zaten bir çok akaryakıt istasyonları bu arkadaşların vaat diye ortaya attıkları bu indirimleri kendi tasarruflarında yapıyorlar. Bizim hayalle yada boş laflarla peynir gemisi yürütmeye çalışmak gibi bir niyetimiz yok. Bizim her hedefimiz gerçektir ve hayata geçirilebilecek projelerdir. Bu projelerimizin de yüzde 50 oranında alt yapısı da tamamlanmıştır.” göndermesinde bulundu.

 “KAYIT DIŞI ESNAFA GEÇİT VERMEYECEĞİZ”

Ayvalık’a dışarıdan gelen seyyar satıcılar yada kayıt dışı olarak ticaret yapmaya çalışanların hem haksız kazanç, hem de haksız rekabet adına ilçedeki esnaf ve sanatkara ekonomik anlamda zarar vermesi nedeniyle; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da zabıta, polis ve jandarma gibi kolluk güçlerinin yanı sıra belediye, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Vergi Dairesi gibi kurumlardan destek alarak bu konuda yoğun mücadelelerini sürdüreceklerini de belirten Başkan Melih Çakırca, “Bu konuda Ayvalıklı esnaf ve sanatkarımızdan da tanıdıkları, bildikleri, gördükleri bu tür satıcıları hemen odamıza ihbar etsinler. Bizde hemen resmi makamlara haber vererek bu yöndeki mücadelelerimizi sürdürebilelim” diye konuştu.

669 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri