“ELMADAN BİR KURT ÇIKMASINDAN DAHA KÖTÜ OLAN ŞEY HİÇ KURT ÇIKMAMASIDIR”
Tarih : 2014.08.16  10:04:52
2012 yılında Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Müdürlüğü kararı ile son verilen zeytin sineği ile uçakla mücadeleye yeniden başlanmasına tepki gösteren Çiftçi –Sen üyesi Hasan Cengiz Yazar yaptığı açıklamada, ‘Elmadan bir kurt çıkmasından daha kötü olan şey hiç kurt çıkmamasıdır’ diyerek uçakla ilaçlamaya son verilmesini talep etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 2 yıl önce yaptığı ve ‘ilaçların önemli kısmının sürüklenerek su kaynaklarına, doğal hayata ve yaşam alanlarına zarar verdiği’ gibi 13 önemli gerekçe ile son verilen zeytin sineği ile uçakla mücadele Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden başlatıldı.

“ZEYTİN SİNEĞİ SADECE ZEYTİNYAĞINDA ASİT YÜKSELTİR. BAŞKA ZARARI YOKTUR”

Uçakla ilaçlama ile birlikte tartışmalar da başladı. Uçakla ilaçlamanın zarar vereceğini kaydeden Çiftçi-Sen’in Ayvalıklı üyesi Hasan Cengiz Yazar,  zeytin sineğinin sadece zeytinyağında asit miktarını yükselttiğini,  zeytinyağında ise 5 asite kadar bir sorun olmadığını kaydetti. Yazar yaptığı açıklamada, “Ayvalık’ta zeytinlerin havadan ilaçlanması yeniden başladı. AB süreci ile birlikte Türkiye’ye havadan zirai ilaç atılmaması ile ilgili bir dizi baskı yapılmıştı. Havadan zirai ilaç atılması işlemi bir kaç defa “son kez” denilerek yapılmıştı, son birkaç yıldır da yapılmıyordu. Balıkesir’in Büyük Şehir Belediye Başkanı Edip Uğur, zeytinlerin havadan ilaçlanmasını hem de bir törenle başlattı. Öncelikle zeytinler ne için ilaçlanır?: Zeytin sineğinin zeytinler üzerinde yumurta-larva bırakmasını engellemek için yapılır. Peki, larvanın zararı nedir? Larva zeytinyağının Ph olarak asit miktarını yükseltir. Asitli yağın zararı var mıdır? : 5 asite kadar sorun yoktur. Dizyen (1 asitin altında) zeytinyağı çok da gerekli bir şey değil. Peki, binlerce yıldır bir zararı oldu mu? : Hayır olmadı. Zirai ilaçlama öncesi sığırcıklar, kırlangıçlar ve yarasalar zeytin sineklerini yerlerdi ve zararı azaltırlardı. Ayrıca zeytin monokültür değildi. Yani zeytin arasında incirler, asmalar, armutlar vs. olurdu. Zeytin sinekleri bu tatlı meyveli bitkilere de yönelirler zeytine fazla zarar vermezlerdi. Ayrıca çok endişe verici durumlarda zeytine kül suyu veya doğrudan kil çamuru püskürtmek sorunu çözerdi. Zirai ilaçlar, endüstriyel tarımın bir canavarıdır.
İnsanlara kurtların zararlı olduğu ama kimyasal ilaçların zararlı olmadığı propagandası yapılıyor. Doğru olan “Elmadan bir kurt çıkmasından daha kötü olan şey hiç kurt çıkmamasıdır.”
Çiftçi-Sen üyesi zeytinciler ve yaşam savunucuları olarak ilaçlamaya derhal son verilmesini talep ediyoruz” dedi. 

302 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri