“KİMSEYE BU TEŞKİLATI BÖLDÜRTMEM”
Tarih : 2014.09.02  09:13:55
Seçimlerin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen bazı oda başkanlarının “biz”, “siz” ayrımı yaptığını belirten Başkan Erdem “Buradan bu arkadaşlara sesleniyorum bu teşkilatı bölmeye kimsenin gücü yetmez, ben başkan olduğum müddetçe buna asla izin vermem. Bu büyük teşkilatı birkaç kişinin egosu yüzünden küçük düşürtmeyiz. Gereği neyse yapmaktan çekinecek insanlar değiliz” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta sonu Didim’de Türkiye Şoförler Odası Federasyonu Tesislerinde gerçekleştirilen Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanlar Kurulu toplantısında BESOB Başkanı Fehmi Erdem çok önemli mesajlar verdi. 2014 yılının meslek odaları ve Birlik için seçim yılı olduğunu ve esnaf teşkilatının bu seçimleri saygı ve sevgi çerçevesinde kavgaya dövüşe düşmeden gerçekleştirdiğini belirten Başkan Erdem karşısına aday olarak çıkan Turgay Kapan’a da seçim sürecinde bu seviyeyi koruduğu ve seçim sonrasında da aynı tavrı sürdürdüğü için teşekkür etti. Başkan Erdem bu sevgi ve saygı ortamına rağmen bazı oda başkanlarının hala seçim gününde kaldığını kaydederek oldukça sert çıktı. Başkan Erdem egoları yüzünden kimseye esnaf teşkilatını küçük düşürtme hakkını vermeyecekleri uyarısında bulundu. Yine BESOB’un 988 bin lira aidat alacağı olduğunu hatırlatan Başkan Erdem 10 yıldır Birliğe aidatlarını ödemeyen oda başkanları olduğunu belirterek 5362 Sayılı Kanunun kendilerine verdiği yetkiyi de aidatların toplanması için kullanacaklarının altını çizdi. BESOB Başkanı Fehmi Erdem Başkanlar Kurulu toplantısında şöyle konuştu:

“Değerli Oda Başkanları konuşmamın başında 30 Ağustos Zafer Bayramınızı kutluyorum. Allah bir daha bize işgal günlerini yaşatmasın diyorum.

Esnaf ve sanatkârlarımızın değerli oda başkanları hepiniz 2014 yılı olağan başkanlar kurulu toplantısına hoş geldiniz. Toplantımızın esnaf ve sanatkar camiamıza, ülkemize, Balıkesir’imize hayırlı olmasını dileyerek sözlerime başlamak istiyorum.

Bizim başkanlar kurulu toplantılarımız sadece iç bünyemizdeki esnafımızın sorunlarının ele alınmasıyla kalmayıp aynı zamanda ülkemizin genel sorunlarını da dile getirmektedir. Çünkü tüm esnaf ve sanatkarlarımız ülkenin ekonomik ve sosyal yapısında çok önemli bir yere sahip olmaktadır.

“TURGAY KAPAN’A TEŞEKKÜR EDİYORUM”

2014 yılı Ocak, Şubat, Mart aylarında odalarımızın genel kurullarının heyecanını sizlerle birlikte yaşadık. Yapılan bu genel kurul toplantılarında şahsım ve yönetim kurulu üyelerimle sizleri yalnız bırakmadık. 86 odanın seçim heyecanını birlikte yaşadık. Çok şükür genel kurul sürecini camiamıza yakışan bir efendilikle kavgasız gürültüsüz bir şekilde tamamladık. 18 Mayıs 2014’de birlik genel kurulumuzu yaparak genel kurullar sürecine nokta koymuş olduk. Seçme seçilme dönemi sona erdi, yeni bir hizmet dönemi başladı. Seçim zorlu bir yarıştı ve yarış başarı ile tamamlandı sevgi ve saygı çerçevesinde. Özellikle Turgay Kapan kardeşimize bu konuda gösterdiği hassasiyet nedeni ile teşekkür ediyorum. Hiçbirimiz haddimizi aşmadık ve saygı çerçevesinde bu süreci tamamladık.

“GEREĞİNİ YAPMAKTAN ÇEKİNMEYİZ”

Esas yarış şimdi başlıyor. Önümüzdeki 4 yıl çok heyecanlı ve sancılı geçecek. Bu 4 yılda ya şartların oluşumuna katılacağız ya da rüzgarda savrulan kuru bir yaprak gibi bize dayatılan şartlara razı olacağız. Bizim hizmet prensibimiz şartlar oluşurken değişimin içinde olmak ve esnaf sanatkarımızın çıkarlarını korumak olacaktır. Seçimin bittiği gün de söylediğim gibi biz büyük bir aileyiz. 86 odamıza kapımız ve gönlümüz açıktır. 86 odamız ve 34 bin üyemizle küçük esnaf ve sanatkar olmak için değil büyük ve her platformda söz sahibi olacak esnaf ve sanatkar için mücadele veriyoruz. Fakat bazı oda başkanlarımız maalesef hala daha seçim döneminde kaldılar. “Biz”, “siz” olayını devam ettiriyorlar. Buradan bu arkadaşlara sesleniyorum bu teşkilatı bölmeye kimsenin gücü yetmez, ben başkan olduğum müddetçe buna asla izin vermem. Biz ayrımcılık yapmayacağız diye seçim dönemi öncesinde de söylüyorduk, onlar kendilerini ayrı görüyorlar yok böyle bir şey arkadaşlar. Bu büyük teşkilatı birkaç kişinin egosu yüzünden küçük düşürtmeyiz. Gereği neyse yapmaktan çekinecek insanlar değiliz. 4 yıl bu teşkilatı temsil etme yetkisi bizdedir, bu görevi sizler verdiniz, bu görevi en güzel şekilde yapın dediniz. İnandığımız tek şey birlik ve beraberliğimizden ve ahilikten gelen ahlakımızdır. Son kez söylüyorum hep beraber olacağız ve bu birlikteliği kimseye bozdurtmayacağız. Kendi egoları yüzünden bu teşkilatı kimsenin küçük düşürmesine izin vermeyeceğiz.

“3 AYIMIZI DOLU DOLU GEÇİRDİK”

Değerli dostlarım seçimler biteli 3 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen bu 3 aylık süreyi dolu dolu geçirdiğimize inanıyorum. İlk önce Balıkesir merkez, Edremit ve Erdek’te olmak üzere 3 tane bölge toplantısı ile işe başladık. Elbis sistemi ile ilgili seminerler vererek sistemin eksikliklerini ve yanlışlarını nasıl çözeriz diye toplantıları gerçekleştirdik. Bu seminerlerin sonunda sizlerin fikirlerini almak ve sizin istekleriniz doğrultusunda birlik personelinden tutunda birlik yönetim kurulunun çalışmalarına kadar yeniden dizayn edilerek daha iyi hizmet etmeyi görev bildik. Birlik yönetim kurulu olarak merkezdeki ve ilçelerimizdeki bütün belediye başkanlarımızı ziyaret ederek hem yerel yönetimlerle sıcak ilişkiler geliştirdik hem de yerel sorunlarımızı anlatarak çözüm yollarını belirledik. Sadece Marmara Adasına gitmedik. Allah izin verirse ilçelerimizde yönetim kurulu toplantıları yapacağız. Bu yönetim kurulu toplantılarının ilkini Marmara Adasında yaparak orada da belediye başkanımıza gitmeyi planlıyoruz. Birlik yönetim kurulumuz bu 3 aylık sürede düzenli olarak toplantılar yaparak, iş yerleri danışma biriminin, mesleki eğitim geliştirme kurallarını oluşturarak, görevlendirmeleri yapmıştır. Tarife komisyonunun ve yönetim kurulunun ortak çalışması sonucunda farklı meslek gruplarına 91 adet tarife verilmiştir. Büyükşehir Belediyesi’nin 5 yıllık stratejik plan hazırlıkları için gelen çağrı neticesinde esnaf ve sanatkardan tutun da rüzgar enerjisine, hayvancılıktan tutun da yeraltı zenginliklerine kadar bizlerin görüşlerini bildiren bir dosya hazırlayıp toplantıya katıldık. Ve Eylül ayında yapılacak toplantı için hazırladığımız dosya odalarımıza internet ortamında gönderilerek sizlerin de eklemek istediğiniz düşüncelerinizi almak için görüşlerinize sunuldu. Ankara’da yapılan iki toplantıya katılınarak birliğimiz temsil edildi. Balıkesir Deri İmalatçıları Odasına ait üzerinde camiinin de yer aldığı 535 metrekarelik yılan hikayesine dönen tapu meselesi halledilerek birliğimiz adına tapu işlendi. Büyükşehir Belediyesi ve 6 Eylül Belediyesi ile görüşmelere başlanılarak birliğimize uygun bir bina yapımı için arsa için çalışmalarımız başladı. İŞKUR ve KOSGEB ile ortaklaşa yaptığımız girişimcilik kursları ilçelerimizde ve merkezimizde planlayarak eğitimlere başladık. AB uyum sürecinde bulunan ülkemizin her sektörde olduğu gibi esnaf ve sanatkar açısından da uyumlu olması gerekmektedir. Bu sebeple diğer ülkelerden meslek kuruluşları temsilcileri ile temaslar kurulup oradaki işleyişi yerinde görmek için bu ülkelerde toplantılar yapmak amacı ile başta Çıraklık Eğitim Müdürlüğümüz ve KOSGEB ile yapılan çalışmalar neticesinde oda başkanlarımızın katılacağı Moskova ve Petersburg’un yer aldığı 5 gün 4 gece sürecek uluslar arası fuara katılmak için çalışmalarımız başlamıştır. Moskova ve Petersburg’un seçilmesindeki neden oralara vize gerekmediğindendir.

“İŞ VE İŞLEM BİRLİĞİ İÇİN DENETİM YAPACAĞIZ”

Değerli başkanlar, odalarımızın genel kurulundaki evrakların, birlik ile yazışmalarda ve bize gelen başvurular incelendiğinde önemli noktaların, iş ve işlemlerin istenilen norm ve standart birliğinin sağlanması ve kanunlara, diğer mevzuatlara uyarlanması amacıyla belirli aralıklarla birliğimiz tarafından gözden geçirilmesinde yarar vardır. Nitekim 5362 Sayılı Kanun bunu öngörmektedir. Bu incelemelerin amacı keyfi olarak soruşturan, suçlayan bir denetim anlayışını hakim kılmak yerine yol gösterici, bilgilendirici, yönlendirici bir denetim anlayışı ile yanlışları azaltmak, eksiklikleri tamamlatmak ve iş ve işlemleri kurallara uygun hale getirmektir. Siz değerli oda başkanlarımızın mağdur olmasını engellemek ve odalarımızın sorunlarını yerinde incelemek ve çözümler üretmek temel amaçtır.

“BESOB’UN AİDAT ALACAĞI  988 BİN LİRADIR”

Kıymetli dostlar vermeden almak Allah’a mahsustur. Nasıl ki siz odalarımızda aidatlarınızı toplamadan giderlerinizi karşılayamıyor, gerekli yatırımları, yardımları yapamıyorsanız Birliğin de oda aidatlarını tahsil etmeden odalarımıza yardım yapması, yeni hizmet binası yapması imkansız hale gelmektedir. Birlik sizlerin topladığı aidatlardan pay almakta, toplayamadığınız aidatlardan pay istenmemektedir. Bu yıl itibarı ile birliğimizin aidat alacağı 675 bin 898 TL’dir. Eğitim alacağımız 286 bin 761 TL’dir. Evrak alacağımız 26 bin 106 TL olmak üzere toplam 988 bin 766 TL’dir odalarımızın üzerindeki birliğin alacağı. Değerli başkanlar sizler nasıl ki aidat toplamak için mücadele ediyorsanız bizim de bu tutarı toplamak için mücadele etmemiz gerekmektedir. Katılım paylarınızı ödemenizi hiç olmazsa Birlik ile görüşüp taksitlendirmenizi istiyoruz. Bazı odalarımız hiç aidat ödememişler ve bunu alışkanlık haline getirmişler. Buradan bir bir saymamıza gerek yok onlar zaten kendilerini biliyorlar. Bu işin tadı çoktan kaçmış. Amacımız kimseyi kırıp üzmek değil. Ama gerçekten bu alacakları tahsil etmeye başlayacağız. 5362 Sayılı Kanunun bize verdiği tüm yetkileri kullanarak bu işlemleri gerçekleştireceğiz. Sizlere de bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Demin de söyledim kimseyi burada deşifre etmek gibi bir niyetimiz olamaz. Ama bakıyorum 2005 yılından beri bir kuruş ödemeyen oda başkanlarımız var. Paranız olmaz bilirim, başınızdan büyük bir olay geçer bilirim ama 2005’ten beri delikli kuruş ödememiş. Var mı böyle bir şey? Ben vereyim sen ver o versin ama 10 yıl boyunca ödeme yapma bu resmen alışkanlık olmuş.

Bugün buraya kadar gelerek bize göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

286 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri