ENGELLİLER 22. KEZ AYVALIK’TA BULUŞTU
Tarih : 2014.09.17  09:27:44
Diyarbakır’dan İzmir’e, İstanbul’dan Sivas’a Engellileri Ayvalık’ta buluşturan Ayvalık Zihinsel Engelliler Şenliği’nin 22.si, Ayvalık’ın düşman işgalinden kurtuluş tarihi olarak kutlanan 15 Eylül günü başladı. Türkiye’nin değişik illerinden yaklaşık 900 engellinin katıldığı törende, Ayvalık’ın ev sahipliği yaptığı şenliği çok önemsediklerini söyleyen Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Bize düşen bunu uluslararası hale getirmektir” dedi.

14–18 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan 22. Ayvalık Zihinsel Engelliler Şenliği törenle başladı. İki yıldır Ayvalık’ın Kurtuluş etkinlikleri ile birlikte düzenlenen tören, bu sene de kurtuluş kutlamasının ardından başladı. 22. Ayvalık Zihinsel Engelliler Şenliği’ne, Burhaniye Kaymakamı Osman Yenidoğan, İlçe Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, Zihinsel Engelliler Federasyon Başkanı Aynur Dankaz, Federasyon Yönetim Kurulu Üyeleri, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Umut Oran, CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk, kurum amirleri, dernekler ve meslek odası temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“AYVALIK, GÖNÜLLERDE ENGELLERİN OLMADIĞI BİR KENT”

Türkiye’nin 60 ilinden yaklaşık 900 engelli ve ailesinin katıldığı şenlik, kortej geçişi ile başladı. Ayvalık Belediye Bandosunun çaldığı şarkılar eşliğinde ve alkışlar arasında yürüyüş yapan Engellileri her yaştan Ayvalıklı sevgiyle karşıladı. Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in göreve yeni başlamasına rağmen ‘Çocuklarımız buraya gelecek’ diyerek şenliği gerçekleştirdiği için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Zihinsel Engelliler Federasyon Başkanı Aynur Dankaz, “Bu şenlik aydınlık Türkiye’de engellilik anlamında en büyük farkındalık yaratan şenliktir. Bu önemli farkındalığı yaşayan ve bize yaşatan başka bir kent yok. Ayvalık, gönüllerde engellerin olmadığı bir kent ve bizim için çok özelsiniz. Bizler sizlere dayanarak güç alıyoruz. Lütfen, evlatlarımızın başından ve sırtından ellerinizi çekmeyin” dedi.

“AYVALIK, ENGELLİLERİN BAŞKENTİDİR”

Karadeniz Ereğli’sinden Ayvalık’taki şenliğe gelen Remzi Sevinç, neler hissettiğini katılımcılarla paylaştı. Ayvalık’a gelmekten çok mutlu olduğunu ifade eden Sevinç’in ardından söz alan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Uğur, “Şenlik 22 yıldır yapılıyor. Onur ve gurur duyuyoruz. Ayvalık, Türkiye’de engellilerin başkentidir. Bu bağlamda bize destek veren tüm gönül dostlarına teşekkür ediyorum” dedi.

“AYVALIK’I BİRLİKTE PAYLAŞMAKTAN MUTLUYUZ”

22 sene önce başlayan şenliğin önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Türkiye’de zihinsel engelliler 2,5 milyon civarında. Bu nüfus, bazı ülkelerin nüfusundan fazla. Ülkemizde yüzde 12 civarında engelli vatandaşımız var. Rakamlar çok yüksek. Ülkemizde birlikte mutlu şekilde yaşamamız için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Ayvalık’ta böyle bir şenliğin yapılması çok önemli. Bize düşen bunu uluslar arası hale getirmek” dedi. Şenliğin güzel bir örnek olduğunu kaydeden MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, konuşmasında engelli yerine özürlü kelimesini kullandığı için tepki çekti. Bulut, “Allah’tan gelen bir özür bu. Toplumda sayıları yüzde 10-12 diye bahsedilen ama aslında aramızda gezen, seçtiğimiz, görev yapan birçok insan var. Farkında değiliz. Özürlülük, ayıp, günah değil. Özürlüler Allah’ın bizlere emaneti. Bu kitlenin suistimaline , istismarına izin vermeyecek denetimler yapılması gerekli” dedi.

“SİYASETÇİ OLARAK ENGELLİLERE SAHİP ÇIKMAMIZ, ONLARIN SESİ OLMAMIZ GEREKİYOR”        

Ayvalık’a, Ege’ye geldiğinde farklı bir ruhu gördüğünü kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, “Cesaretin var olduğu topraklarda direnişi ve cesareti kutluyoruz bugün. Kuvay-i Milliye ruhu, direniş, kurtuluş ve Mustafa Kemal’in izi var bu topraklarda. Ayvalık ruhunda dayanışma var. İşte bu ruh, 22 yıldır bu topraklarda Türkiye’deki bütün engellileri ve ailelerini kucaklıyor. Onları bir araya getiriyor ve en güzel dayanışma ruhunu Ayvalık gösteriyor” dedi. Oran konuşmasını, “Biz siyasetçiler yerelde ve genelde çözüm üretmemiz ve hizmet etmemiz gerekiyor. En önceliğimiz bütün parti politikalarında engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmamız, onların sesi olmamız gerekiyor” dedi. Burhaniye Kaymakamı Osman Gündoğan’ın şenliğe emeği geçenlere teşekkür ettiği konuşmanın ardından Zihinsel Engelliler Federasyonu tarafından şenliğe katkılarından ötürü Lokma İmparatoru Saki Bacan, ATO Başkanı İbrahim Kantarcı, Füsun Atay, Kent Konseyi Başkanı Ahmet Üzgeç, Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Kaymakam Osman Gündoğan’a teşekkür plaketi verildi. Karadeniz Ereğlisinden ilçeye gelen engelli Remzi Sevinç’in neden Ayvalık’a geldiğini anlattığı yazı da Başkan Rahmi Gençer’e takdim edildi. Başkan Gençer, “Ayvalık’ın reklamı bu kadar güzel yapılmaz” diyerek teşekkür etti.  tören, Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından hazırlanan pandomim gösterisi ile sona erdi. 

334 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri