ÇOBANI DA DİNLEMEDİLER UZMANI DA
Tarih : 2014.12.15  09:31:06
TEAŞ tarafından 1985 yılında Ayvalık’ta dere yatağına kurulan ve her sağanak yağışta sular altında kalarak Ayvalık, Burhaniye ve Altınoluk’un yanı sıra Çanakkale ve Ezine’yi de elektriksiz bırakan ana trafo, yeniden ancak aynı yerde yapılacak.

19 Aralık'ta ihaleye çıkacak olan Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü (TEİAŞ) Ticaret Dairesi Başkanlığının istasyon seçimindeki yer yanlışlığını 26 yıl sonra da kabul etmediğini belirten Trafo Merkezi  eski İşletme Sorumlusu ve TEİAŞ Eski İşletme Şefi  Ahmet Üzgeç, "26 yıl önce çobanın uyarısına kulak asmayan Müdürlük, istasyonun yeni bir  yere taşınmasının kesin çözüm olacağı yönündeki uzman görüşünü de dinlemedi. Trafo aynı yere dolgu zemin üzerine yapılacak" dedi.

Ayvalık’ın yanı sıra Burhaniye, Altınoluk, Ezine ve Çanakkale’nin bir bölümünü besleyen ana Elektrik Trafosu, aşırı yağışlarda sular altında kaldığı için tüm bölgenin elektriğinin günlerce kesilmesi tehlikesine karşı yeniden yapılacak. Dere yatağında 1985 yılında kurulan trafo için uzman görüşüne rağmen aynı sahada yapılma yönünde karar verildiği öğrenildi.  19 Aralık günü saat 10.00'da Ankara Satınalma ve İhale Komisyon Başkanlığında yapılacak ihale, 154 KV Ayvalık TM'nin aynı sahada yenilemesini içeriyor. İşin, yerv tesliminden itibaren 420 gün içinde tamamlanmasını öngörüyor.

ÇOBAN YAPMAYIN DİYE UYARMIŞTI AMA ...

Zamanında yatırım yapılacak yerin yanlışlığı konusunda bir çobanın uyardığı, ‘Eğer burada bir şey yapacaksanız uygun olmaz’  dediği, Müteahhitin o bölgeye sonra kum, çakıl malzeme döktüğü ve yağış sonrası selin malzemeleri götürdüğü biliniyor. Müteahhit Ankara’ya zararının telafisi için gittiğinde durumu bildiriyor ama  değişen bir şey olmuyor.

UZMAN DA 'UYGUN YERE TAŞINMASI GEREK' DİYOR

2006 yılında yaşanan su baskınından sonra Ankara’dan Daire Başkanı geliyor, dönemin Kaymakamı Ayhan Boyacı ile bir toplantı yapılıp durumla ilgili notlar alınıyor ama sonuç alınamıyor. Her sene yağışlar başlayınca ana trafoda aynı sorunlar yaşanıyor. 2012 yılında sel baskınında, trafonun 1 metreyi aşan su altında kalması üzerine Kaymakam Nihat Nalbant, çözüm arayışına giriyor ve Trafo Merkezi İşletme Sorumlusu ve TEİAŞ Eski İşletme Şefi Ahmet  Üzgeç ile birlikte bir rapor hazırlayıp Genel Müdürlüğe sunuyor.

"YER SEÇİMİ YANLIŞ, İSTASYONUN YERİNİN DEĞİŞMESİ GEREK, CENNET TEPESİNDE UYGUN YER VAR"

TEİAŞ Ayvalık Trafo Merkezinin sele maruz kalması ile ilgili raporda Trafo Merkezi  eski İşletme Sorumlusu ve TEİAŞ Eski İşletme Şefi  Ahmet Üzgeç, '29 Aralık 1985 yılında bölgenin elektrik enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik yapılan ve anılan tarihte servise alınan 27 dönüm arazi üzerine inşa edilmiş,Ulusal enerji ağına Çift yönlü bağlı (Bergama-Altınoluk) kurulu gücü 75 MVA(Mega volt Amper)+ % 25 Toplam : 93,75 MVA gücünde Altınova,Küçük köy, Komili,Çamlık,Ayvalık,Burhaniye,Köyler,Armutova çıkışlarından 34.5 KV enerji veren,154.000 volt ile Altınoluk,Ezine ,Çanakkale istikametini besleyen trafo merkezi yapıldığı yıldan beri yanlış yer seçimi, bölgenin kodunun düşük olması sebebi ile hemen-hemen her yıl sele maruz kalmış,zaman zaman enerji kesintiye uğramış,sistemde arızalar meydana gelmiş aylarca bölgeden gelen ekipler,içeri giren sel sularının teçhizata verdiği zararı gidermiş veya yenileme yoluna gitmişlerdir.1985 yılından beri her yıl neredeyse tekrarlanmıştır.Enerjisiz kalınan zamanda ilçeleri besleyen su şebekeleri su çekip pompalayamamış,sanayi üretimden mahrum kalmış,iletişim çökmüş,elektrikle çalışan fırınlar ekmek üretememiş halk marketlerde gıda ve aydınlatma araç gereçleri bırakmamıştır.Bankacılık işlemleri,sağlık tesisleri,arıtma tevzi merkezleri, ısıtma sistemleri vs. tamamen durmuştur. Önlem olarak yazışmalar ve görüşmeler sonucu nikita deresi boyunca arazide bazı yerlerde DSİ çalışmalar yapmış, karayolları yeni yol yapılırken ekteki krokide görüldüğü üzere suyun yolunu değiştirmek için iki adet sanat yapısı(köprü)yaparak adeta istasyon Bay-Pas yapılmıştır.TEİAŞ yıkılan çevre duvarlarının yerine yeniden betonarme güçlü istinat duvarları yapmış, içeri düşen yağmur sularının tahliyesi için dalgıç motor konmuş ancak dışarıda gelen sel sularının içeri girmesinden dolayı belediyemizden temin edilen dizel motorlar dahi suyun dışarı atılmasına yetmemiş işlevsiz kalmıştır.

Coğrafi konum itibarı ile vadide bulunan yer suyun denize tek tahliye yeridir. Ayrıca Karayolu boyunca yapılan iş yerleri suyun denize akmasını engellemekte birikmesine sebep olmaktadır. Tüm bu sorunları bu iş yerinde 26 yıldır tekrar-tekrar yaşayan bir sorumlu olarak; Kısa vadeli ; Krokide görülen sel sularının geliş yolu üzerinde bulunan Yolun yükseltilerek bir set şekline dönüştürülüp gelen suların dere yatağına akmasını sağlamak ve buradaki menfezin güçlendirilmesi bu durumda tariş yağ fabrikası arkasında bulunan, sanayi yolunu ana yola bağlayan tali yol üzerinde bulunan menfezin genişletilerek ilerideki köprüye kadar kanalın genişletilerek tamamlanması durumunda sınırlı yağacak yağmurlarda suyun arazideki tahliyesi sağlandığından sorun aşılır. Aşırı yağmurlarda, kısa vadeli çözümün kesinlikle işe yaramayacağını yapılacak topoğrafik ölçümlerde görüleceği üzere kod seviyesinin deniz seviyesi civarında olması, trafo merkezi ile tuzla arsında, suyun ana yolu takip edip komili ve sarımsaklı kavşağı civarından denize  akacak seviyeye geldiğinde trafo merkezinde ana kumanda odasında su seviyesi 1,5 metre olduğu tespiti yapılmıştır.Kara yolu üzerinde 30 cm su akmış yol trafik’e kapanmıştır. Sel sularının İstasyonun anayol giriş kapısını 40 cm aşmış bariyer ve kum çuvalları ile önlem alınmıştır. İstasyonla Ayvalık Sanayi sitesi arsı yaklaşık 1 km genişliğindeki alan dolu-dolu akdığı görülmüştür.Son yağmurlar birkaç saat daha devam etmiş olsa kesinlikle sistem uzun bir süre enerjisiz kalacak,tekrar servise almak için içeri dolan mil ve sel sularının önce tahliyesi teçhizata verdiği zarar giderilmesi beklenecek (geçmişte 15 gün arayla tekrarlandığı oldu) ve büyük sıkıntılar yaşanacaktır.

Uzun vadeli ; İstasyonun yer seçiminin yanlış yapıldığı artık kabullenilmeli, 26 yıldır yapılan harcama ve tadilatlar, satılamayan enerji, üretimin durması, aylarca gelen ekipler, bundan sonrada bunların olacağının habercisidir.İstasyonun  uygun bulunan bir yere taşınması kesin çözümdür' diyerek çözümü belirtiyor.

"ÇOK MASRAF YAPILACAK AMA YARIN YİNE AYNI SORUNLAR YAŞANACAK"

Cennet Tepesinde hazineye ait araziye trafonun taşınması yönündeki görüşü  TEİAŞ Bursa Bölge Müdürlüğüne ilettiklerini, müdürlüğün yer tespitinin ardından bölgenin 2. derece sit alanı olduğu için izin alınamayacağını düşündüklerini söyleyen  Üzgeç, "Aynı bölgede hastane de yapılıyor. Hastaneye verildiğine göre böyle bir kamu hizmeti ihtiyacı olduğu için Dönemin Valisi gereken izni alacaklarını söylemişti. 1. 5 sene beklemiş olsalar dı şimdi sonucunu göreceklerdi. Ancak şimdi, 4 tane TEİAŞ personeline ait lojmanın yıkılması, trafo için dolgu zemin yapılması, ana yoldan yapılacak yere kadar olan alanın doldurulması gerekiyor. çok büyük masraf yapılacak ve yarın yine aynı sıkıntılar yaşanacak" dedi.

“YER YANLIŞ VE YANLIŞTA ISRAR EDİLDİ BU KADAR SENE”

Ayvalık Kent Konseryi Başkanlığını da yürüten Ahmet Üzgeç, “1986 yılından beri aynı sıkıntı devam ediyor. Yer yanlış ve yanlışta ısrar edildi bu kadar sene. Her yıl yüzde 20  yatırılsaydı 5 yılda yatırım yeni yerine taşınırdı.yapılacak yatırımlarda dikkat edilmesi gerekiyor. günü kurtarmak için değil önümüzdeki 50-100 yıl düşünülmeli. orası vadi. Her şekilde su oradan geçecek. Daha fazla su olduğunda ne olacak?" diye sordu. 

793 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri