“BİZ KURALLARA UYUYORUZ AMA ONLAR UYMUYOR”
Tarih : 2015.01.28  09:48:21
Ayvalık’a Yunanistan’ın Lesvos Adasından gelen bazı turlarda, ilçeden rehber alınmadığı yönündeki iddiaları değerlendiren TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu üyesi Öztürk Turhan, TURSAB’ın gerekli denetimleri sürdürdüğünü söyledi. Turizmde son modanın Yunan Adaları olduğunu kaydeden Turhan, Ayvalık’ın turizm potansiyelini arttırması için otellerin 12 ay açık olması gerektiğini kaydetti.

2014 yılında 183 bin 300 kişinin Yunanistan’ın Midilli Adasına geçiş yaptığı, 5 bin 114 araç trafiğinin yaşandığı Ayvalık Hudut Kapısından geçen Yunan tur şirketlerinin yerel rehber alma kuralına karşı çıktığı iddiaları Ayvalık gündeminin tartışılan konuları arasına girdi. Edinilen bilgiye göre, bazı tur şirketlerinin ‘Transit geçeceğim’ kandırmacasında bulunduğu ve Ayvalık’taki acentelerden rehber talebinde bulunmadığı öğrenildi.

“AYVALIK’A GELİŞLERİNDE REHBER ALMIYORLAR”

İddiaları değerlendiren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi Öztürk, Ege’nin diğer tarafına geçtiklerinde mutlaka acentelerle işbirliği yaptıklarını ancak Ayvalık’a Midilli’den gelen tur şirketlerinin buna uymadığı yönünde duyum aldıklarını belirtti. Turhan, “ Midilli’ye giderken acentelerle özel sözleşme yapıyoruz. Otel, tur ve rehberlik hizmetinin içinde olduğu bir sözleşme. Bizim de kurallarımız var ama potansiyel rekabet olmadığı için onlar bu tip sözleşmeler yapmıyorlar. Ayvalık’a gelişlerinde rehber almıyorlar. Yunan tarafına geçtiğimizde mutlaka bir acente ile çalışmamızı, Midilli ve Yunan adalarına gittiğimizde otelleri kendimiz değil de mutlaka bir acente üzerinden rezerve etmemiz gerektiğini söylüyorlar. Ama onlar burada kendileri daha rahat ayarlıyorlar. Yunan acenteleri aradığında bize verilen fiyattan daha aşağıda fiyat veriliyor. Yani buradaki acenteleri devreden çıkarıyorlar maalesef. Aslında acente otel işbirliğinde çalışılmalı. Çünkü Ayvalık çok güzel bir yer. Çok güzel, çok bakir, herkesin görmeyi, gezmeyi arzu ettiği bir yer. Bir tarafımızda Kaza Dağları, Madra Dağları, Sarımsaklı plajları özellikle Türkiye’nin önde gelen turistik yerleri. Bizim gayemiz buradaki kültürel turları nasıl arttırabiliriz” dedi. 

“TURSAB GEREKLİ DENETİMLERİ YAPIYOR”

Turhan, “TURSAB gerekli denetimleri yapıyor. Acentelerin talebi üzerine ya da talep olmazsa TURSAB’ın tahsis ettiği memur ve aracı geliyor. Gümrükten gelen araçların yolcuların yöresel kokartlı rehberleri olup olmadığının denetimini yapıyor. Bu da gelen Ayvalık’a gelen adadan gelenlerin dikkatini çekiyor. Bir uyarı oluyor. Ama bunu daha da aktif hale getirmek gerekiyor. 2015 yılında rehbersiz acenteler, kaçak turlara ceza arttırıldı” hatırlatmasında bulundu. 

“YUNAN ADALARININ EKONOMİSİNİ AYAKTA TUTAN TÜRKİYE’DİR”

Yunan adalarının ekonomisini Türkiye’nin ayakta tuttuğunu belirten Turhan, “ Şu an ki turizm potansiyeli Türklerin Yunan adalarına gitmesi üzerine. Yunan adaları moda oldu. Yunan Adaları ve hemen yakınımızdaki Midilli’yi ayakta tutan Türk ekonomisi. Yunan geceleri Türk gecelerine dönüştü. Lesvos Adasının en turistik yeri Molivostur. Türklerin en çok rağbet ettiği  yerlerden biri. Ana karadan Midilliýe gidecekler genelde Ayvalık’a geliyor. Geçiş için. Bu da Ayvalık turizmi için önemli bir gelişme. Bu yaz sezonunda 3 bin kişi geçiş yaptı Ada’ya.  Yunan adalarına gitmek isteyen vatandaşların Ayvalık’tan geçiş yapabilmesi için bir gece konaklaması gerekiyor. Çünkü çok erken saatlerde gelme imkanı yok. Dönüşte de bir gece konaklıyor. Bu da iki gece konaklama demek. Bu konaklamayı uzun süreye yaymak gerek. Ayvalık’a gelenler 4. Günden sonra gidiyor. Gitmemeleri için alternatif turlar düzenliyoruz. Kaz dağları, Bozcaada, Kozak Yaylası, Kuşadası-Efes, Çeşme- Alaçatı turları gibi. Meis Turizm olarak 5 yıldır gördüğümüz, Ayvalık’a gelen yerli yabancı turistler uzun süre tatil yapmaktan kaçınıyorlar. Bir gün otel dinlenmesi, bir gün tekne turu, bir gün Ayvalık gezmesi sonra Antalya’ya diğer bölgelere kaçıyorlar. Kültürel turlar burada devreye giriyor. Beşinci gün alternatif tur üretmemiz lazım. Firmamız, haftanın üç günü Kaza Dağları turu, haftada bir gün Bergama, haftada iki gün Kuşadası, Efes, Şirince, Meryem ana turları, haftada bir gün Çeşme, Alaçatı, Urla, Eski Foça turu, yine haftada bir gün Kozak gezisi daha sonra Dikili, Çandarlı turu, Çanakkale bölgesi olarak haftada iki gün tur, haftada bir gün Assos, Behramkale ve haftada üç gün Bozcaada turları düzenliyoruz” dedi.

“OTELLERİN 12 AY AÇIK OLMASI ŞART”

Otelleri daha uzun süre nasıl çalıştırabiliriz sorusuna yanıt bulunması gerektiğini belirten Öztürk Turhan, inanç turizminde Ayvalık’ın da bir durak olabileceğini hatırlattı.  Ayvalık’ın çok ekonomik olduğunu belirten Turhan, Türkiye’ye gelen yabancı acentelerin şunu bilmesi lazım. Otellerimizin 12 ay açık olduğunu bilmeli. Zaman içerisinde bu şekilde Ayvalık’a ayrılan gün artacaktır” dedi. Otellerin, turizmcilerin biraz daha gayret etmesi, birlik beraberliği arttırması, rekabetin iyi niyetli yapılması, alternatiflerin üretilmesi gerektiğini söyleyen Turhan, “Avantajlarımızı çok iyi değerlendirmeliyiz. Yabancı turisti ve yabancı yatırımcıları çekebilmemiz lazım” dedi. İstanbul ve İzmir Fuarlarının Ayvalık açısına çok önemli bulduğunu belirten Turhan, “Biz varız. Biz Meis Turizm olarak gidilmesi gerekiyorsa gerekirse sponsor olabiliriz, mutlaka katılmalıyız” dedi. 

383 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri