ÜRETİCİLER İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Tarih : 2015.01.29  09:09:52
Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula Bakanlar Kurulu kararı ile Ziraat Bankası’nın verdiği düşük faizli yatırım ve işletme kredileri’nin 22/01/2015 Tarih ve 29244 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak üreticiye verilmeye başlandığını söyledi. Başkan Kula sıfır veya düşük faizli kredilerin üretici için bir fırsat olduğunu belirterek Balıkesir gibi ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı bir ilde üretici için bu kredilerin bir fırsat olduğunu ifade etti.

Damızlık Süt Sığır Yetiştiriciliğinde Kredi Üst Limiti 12,5 Milyon TL olarak belirlenmiş olup ve 750 Bin Lira’ya kadar üreticilerimize yatırım kredilerinde yüzde 100, işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi 5 milyona kadar olan yatırım kredilerinde yüzde 75 faiz indirimi, işletme kredilerinde ise yüzde 50, 12,5 milyon liraya kadar olan kısımlarda ise yatırım kredilerine yüzde 50, işletme kredilerine yüzde 25 faiz uygulanacaktır. Damızlık etçi sığır ve damızlık düve yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan besiciliğinde, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğinde yatırım yapmak isteyen üreticilerimiz kredilerden yüzde 100 faiz indirimli yani sıfır faizli yararlanacaktır. 

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği yatırımlarında kredi faiz oranı indiriminin %50, büyükbaş hayvan işletmeciliği kredilerinde %25, besicilik ve işletme kredilerinde %50 olacağını belirten Başkan Kula açıklamasında şu bilgileri verdi:

YATIRIM VE İŞLETME KREDİLERİNDE LİMİT 1 - 7.5 MİLYON ARASINDA”

Bakanlar Kurulu Kararına göre, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği yatırımlarında kredi faiz oranı indirimi %50, büyükbaş hayvan işletmeciliği kredileri %25, besicilik ve işletme kredileri de %50 olacak. Genel olarak damızlık yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği – yetiştiriciliği yatırımlarında da kullanılacak yatırım ve işletme kredilerinde limit 1 milyon ile 7,5 milyon arasında değişmekte. Bu kapsamdaki kredilerden %25 ile %100 arasında indirim uygulanacak.

İŞLETME DÖNEMİNDEKİ KREDİLERDEN FAİZ ALINMAYACAK”

Bitkisel üretim alanında ise üst limiti 500 Bin Lira – 10 Milyon Lira arasında olan projelere de %25 - %100 arasında indirimli kredi kullandırılacak olması ve Sertifikalı tohum, fide, fidan yatırımları ve işletme döneminde kullandırılan kredilerden faiz alınmayacaktır.

“BALIKESİR İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT”

Ekonomisinin temeli tarıma ve hayvancılığa dayalı ilimizde bu verilecek olan sıfır faiz ve düşük faizli kredileri, üreticilerimiz için büyük bir fırsattır. Dar boğazda olan ve finansman sıkıntısı çeken başta küçük ölçekli işletmelerimizin bu kredilerden yararlanmalarıyla rekabet edilebilirliğini arttırarak daha güçlü olacaktır. Üreticilerimizin bu kredilerden yararlanmalarıyla, başta ilimiz ve bölgemiz daha sonra da ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaklardır.

 Özellikle hayvansal üretimi arttırmak amacıyla her yıl yenilenen Ziraat Bankası’nın sıfır ve düşük faizli tarımsal kredi faiz uygulamasının 2015 yılında da sürecek olması üreticilerimiz için son derece yerinde bir karardır. 2014 yılının verilerine bakıldığında tarımsal kredilerin yaklaşık %36’sını yüksek faizli kredilerin oluşturduğu görülmektedir. Yüksek faiz oranlı krediler yerine, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olan sıfır ve düşük faizli kredilerin kullanılması finans sıkıntısı çeken üreticilerimiz için yarar sağlayacaktır. 

348 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri