“Ayvalık’ta yüzde 85 oranında ayakçı emlakçı var”
Tarih : 2015.01.29  09:15:05
Ayvalık’ta çalışan emlakçılar, Şehir Kulübünde düzenlenen yemekte bir araya geldi. Merkezi ve yerel idare ile yetkililerin de katıldığı yemekte gündeme getirilen en büyük sorun ayakçı emlakçı tabir edilen kişilere karşı önlem alınması gerektiği oldu. Konuşmalar sırasında ise ürküten gerçek ortaya çıktı; ‘Ayvalık’ta yüzde 80-85 oranında ayakçı emlakçı var’

Cenap Kazaz ve Abbas Aktaş’ın önerisi ile düzenlenen yemeğe Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Tapu Müdürü Zekeriya Bencik, Kadastro Müdürü Erol Ferhatoğlu, Vergi Dairesi Müdürü Adem Torun, Belediye İmar Müdürü Canan Demirkaya, Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Hakan Kayaalp konuk olarak katılırken aralarında Şirinkent Emlak’tan İbrahim Yıldırım, Cunda Emlak’tan Ahmet Ürgüplü, Efsane Emlak’tan Ahmet Kolcu, Ada Emlak’tan Ali Atalay, Giritli Emlak’tan Uğur Bağder, Gözde Tokgöz Emlak’tan Ertuğrul Tokgöz gibi tanınmış emlakçıların bulunduğu yaklaşık 60 emlakçı hazır bulundu.

“AYVALIK’TA VERGİ ÖDEYENLERİN YANI SIRA TERZİ EMLAKÇI, ECZACI EMLAKÇILAR VAR”

Ayvalık merkez ile Altınova ve Küçükköy’de çalışan emlakçıları mülki ve yerel amirlerle buluşturan yemekte konuşan Aktaş Emlak’tan Abbas Aktaş, emlakçılar olarak mağdur oldukları konulardan bahsetti.  Aktaş, “Ayvalık’ta emlakçı sayısı bana göre tespit edilen rakamdan daha yüksek. Eczacı emlakçı, terzi emlakçı, dolmuş şoförü emlakçı çünkü. Ancak unutulmamalıdır ki vergi mensubu emlakçılar bu işi sorumluluk duygusu içinde yapmaktadır. Diğerleri ise bu işe zarar vermektedir. Ayvalık’ta emlakçılık yapan arkadaşlar olarak çeşitli mağduriyet ve zorluklarla karşılaşmaktayız. Bu zorluklarımızda bizlere yardımcı olacağınıza inancım tamdır” dedi.

“AYAKÇI EMLAKÇILAR TANINMAMALI, BİLGİLENDİRME KONUSUNDA YARDIMCI OLUNMALI”

Aktaş, emlakçılar adına Tapu Müdüründen talepleri karşılığı satış ön hazırlığında gerekli (Şerh, ipoteki kültür varlığı şerhi gibi konularda) şifai olsa da bilgi almak, vergi mükellefi, esnaf ve ticaret odalarına kayıtlı olmayan kayıt dışı kişilere önlem alınması ve ayakçı emlakçıların tanınmaması gibi taleplerde bulunurken Belediye Başkanından emlakçıların başvuruları halinde İmar Müdürlüğünden imar durumu hakkında şifaen ve sağlıklı bilgi verilmesine yardımcı olunması, Emlak Servisine 1944 öncesi eski ve yeni binalar için beyanname verirken yapı kullanma taleplerinin dosya görevlisi ile irtibat halinde var olup olmadığı konusunun araştırılmasında yardımcı olunmasını istedi. Emlakçıların Kadastro biriminden isteği ise; resmi emlakçılar tarafından talep edilen tapu durumu hakkında bilgilendirme konusu, Vergi Dairesinden ise emlakçı olmayan esnafların vitrinlerinde yayınlanan ilanların engellenmesi yönünde oldu.

“HERKES DOĞUŞTN EMLAKÇI”

Yaka kartı talep eden emlakçılara Kaymakam Nazlı, bu kartı bağlı bulunan odalardan alınmasını önerdi. ‘Ayvalık’ta işler iyi mi?’ diye sorarak konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Sizler iş yaptığınızda Ayvalık’ta ekonomi canlı olur. Tabii kayıtlı olmanız önemli. Bu biraz zor bir şey çünkü herkes doğuştan emlakçı. Bu nedenle işiniz zor ama şanslı dönemdeyiz merkezi yerel yönetim ve tapu müdürlüğü işbirliği çok iyi. Sözleşmeniz varsa belediyeden her türlü bilgiyi alabilirsiniz. Zabıta ekipleriyle kaçak ilanlara yönelik mücadele başlatacağız. Biz bir caydırıcılık yapalım” dedi. 

“AYVALIK’TA YÜZDE 80-85 ORANINDA AYAKÇI EMLAKÇI VAR”

Tapu Müdürü Zekeriya Bencik, “Ayvalık’ta en büyük sorunu yüzde 80-85 civarında ayakçı emlakçı olması. Ben geldiğimden beri bunun pek üzerine gidemedim ama en büyük sorun bu. Ayakkabı boyacısı emlakçılık yapıyor. İnşatta çalışan emlakçılık yapıyor öyle bir sektör olmuş. Hiç görmediğim kadar böyle bir sektörle karşılaştım Ayvalık’ta. En büyük sahtekârlıklar da bu ayakçı emlakçılar tarafından yapılıyor. Biz de kendimizi sipere almak zorundayız. Ayakçı emlakçıları yok etmek istiyorsak siz de destek vermelisiniz. Sözleşmesi olan emlakçının her zaman yanındayız” dedi.

“İHBARLARA ZOR YETİŞİYORUZ”

Vergi Dairesi Müdürü Adem Torun da bu konuda ihbarların çok fazla olduğuna işaret ederek, “İhbar çok fazla ve ihbarlara zor yetişiyoruz. Meslek mensubu olarak sizlere de önemli görev düşüyor. İhbar konusunda yardımcı olursanız destek vermeye hazırız” dedi. 

2403 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri