TEK ARZULARI DUA EDECEK MEZARLARININ OLMASI
Tarih : 2015.08.31  09:22:20
Kosova’da 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü bu yıl da acı ve gözyaşı içinde anıldı. Dünya Kayıplar Günü’nde başkent Priştine’de düzenlenen etkinlikler çerçevesinde “evlatlarımızı bulun” sloganı altında düzenlenen 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü programında, 1998-1999 yıllarında yaşanan Kosova savaşında kaybolan bin 650 kişinin akıbeti hakkında yakınlarına bilgi verilmesi istendi.

Kosova Kayıp Kişiler Dernekleri tarafından Kosova Kültür Bakanlığı binası önünde düzenlenen programda yapılan konuşmalarda, toplu mezarların açılması için uluslararası camianın Sırbistan'a baskı yapması talep edildi.
Kayıpların fotoğraflarını taşıyan kayıp yakınlarının katıldığı 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü’ne yönelik etkinlikte konuşan “Annelerin Haykırışları” Derneği Başkanı Nusrete Kumnova, oğlunun da aralarında bulunduğu kayıp kişilerin, Kosova’nın kavuştuğu özgürlüğünün en büyük yarasını teşkil ettiğini belirtti.
Kosova Kayıp Aileler Birliği Koordinasyon Kurulu Başkanı Bajram Qerkini de aradan 16 yıl geçmesine rağmen, kayıpların hala bulunamamasının verdiği acının giderek büyüdüğünü kaydetti. Qerkini, “Tek arzumuz kayıp yakınlarımızın dua edeceğimiz mezarları olmasıdır” dedi.
Kardeşini kaybeden Mitroviçalı Zahir Çerkini, kayıplarla ilgili durumun kabul edilebilir hiç bir açıklaması olmadığını söyledi ve 16 yıldır kayıplar hakkında haber alınmamasını ayıpladı.
1999 yılında tek oğlunu kaybeden ve hakkında hiç bir bilgisi olmayan Skenderay şehrinden gelen Zenel Zahiti, kayıplarla ilgili yapılan çalışmalarla memnun olmadığını, yetkililerin kayıp aile yakınlarının acılarını dindirmek için ciddi sayılabilecek çalışma yapmadığını vurguladı.
Kayıplar Günü Etkinliği çerçevesinde kayıpları simgeleyen boş insan figürünün yer aldığı kutular üzerine kayıp aileleri şikayetlerini yazdılar, genç ressamlar ise kayıp kişilerle ilgili sorunun içerdiği soru işaretlerini tablolarına yansıttı.

216 kez okundu
Diðer Ekonomi Haberleri