AYVALIK BELEDİYESİ EYLÜL AYI TOPLANTISI YAPILDI
Tarih : 2015.09.03  09:24:05
Ayvalık Belediyesi Eylül ayı Meclis Toplantısında, tabela yönetmeliğinden belediyeye ait araçların kamuya tahsisine kadar farklı konular ele alındı.

Ayvalık’ın Unesco Dünya Mirası listesine zeytinyağı ve sabun kültürü ile aday olmayı düşündüğü açıklanırken MHP’li Meclis Üyesi Halil Gür’ün yol kenarlarında ve Pazar yerlerinde zeytinyağı adı altında zeytin aroma verici kimyasal dökülmüş yağların satıldığına yönelik iddiaların araştırılmasını istemesi, zeytinyağı konusunda ilçede yapılacak çalışmaların henüz tamamlanmadığını ortaya koydu.

Asfalt ve kilit taş çalışmalarının devam ettiğini, hastane kavşağına başlanacağını ve Kipa Kavşağının Eylül sonunda tamamlanacağını açıklayan Ayvalık Belediye Başkanı, UNESCO’ dünya kültür mirası listesine başvuru için yapılan 2. Toplantıda, Ayvalık’ın bu listeye zeytinyağı ve sabun kültürü ile aday olması yönünde karar verildiğini söyledi. Başkanın son 1 ayda yapılan çalışmalar hakkında belediye meclis üyelerine bilgi vermesinin ardından toplantı başladı.

Gündemin ilk maddesi olan Park ve Bahçeler Müdürlüğünün kurulması konusunda bilgi veren Belediye Başkanı, “Park ver Bahçeler Müdürlüğü tamamen Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ama Ayvalık çok genişledi. Park ve Bahçeler Müdürlüğünün ayrı olmasının ilçe için iyi olacağını düşündük” dedi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü yönetmeliği okundu ve oy birliği ile Müdürlük kurulması kabul edildi. Gündemin 2. Maddesi Tabela yönetmeliği konusu oldu. Hazırlanan tabela yönetmeliğinin bayram sonrası uygulamaya konulacağı açıklandı. Tabela boyutları, şekli, rengi ve iznin nereden alınacağı, uyulmadığında verilecek ceza konularını içeren yönetmeliğin kentsel dokuya uygun bir görüntü oluşturmak olduğu belirtildi. Yönetmelik oy birliği ile kabul edildi. Şartlı bağışın kabulü maddesinde, DYO firması ile görüştüklerini ve ilçede cephe boyaması yapılacağını belirten Belediye Başkanı, “5 bin 500 metre kare cephede 50 bidon astarı ücretsiz olarak veren firma, Ayvalık Belediyesine ait 7 ilan tahtasını 3 ay ücretsiz kullanmak istiyor. Ayvalık renkleniyor başlıklı çalışmanın maliyeti 400 bin lira” dedi. Şartlı bağış kabulü ve belediye başkanına yetki oy birliği ile kabul edildi. Belediyeye ait araçların kamuya tahsisi konusunda Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Dündar bilgi verdi. Talep Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirten Dündar, 58 belediye aracının görev tanımını içeren bu çalışma ile hukuki olarak haczedilmemesi için koruma altına alındığı açıklandı. Madde oy birliği ile kabul edildi.

ASFALT VE KİLİT PARKE TAŞ DÖŞEMESİ İÇİN VATANDAŞTAN YOL KATILIM PAYI ALINACAK

Belediyenin 2016 Mali yılı gelir ve gider bütçesi, Bütçe Komisyonuna, Belediyenin 2016 Mali yılı gelir tarifesi Tarife Komisyonuna havale edildi. Yol katılım payları gündemin 7. Maddesi oldu. Belediye tarafından yapılan asfalt kaplama, kilit parke taş döşemesi için harcanan maliyetin yol katılım payı olarak alınması konusunda açıklama yapan Belediye Başkanı, “Ucuza mal ettik. Vatandaştan da ucuza alacağız. Geçen yıla göre maliyet az. Bunlar geriye dönüyor vatandaşa. Peşin ödemede yüzde 25 indirim var. 2 yılda 4 eşit taksitte ödeniyor” dedi.  MHP’li Meclis üyesi Halil Gür, “İlk anda bu yolların maliyetini kredi kullanarak karşılıyoruz. Devamında bu uygulama ile maliyeti paylaştırarak, zaman içerisinde tekrar tahsil edebiliyor muyuz?  Yatırım anlamında bir hız kazandırıyor mu? “ diye sordu. Başkan, “Yüzde yüzünü alamıyoruz. Yüzde 50’sini alabiliyorsak iyi. Rayici aşamıyoruz ve içinde belediyeye ait yollarda var. Hepsini alamıyoruz” dedi. Yol katılım payları ile ilgili madde oy birliği ile kabul edildi.

Zabıta müdürlüğü emir ve yasaklar talimatnamesinin hazırlanması için madde Hukuk Komisyonuna sevk edildi. Asfalt kaplama işi için İller Bankasından iş artışı için ek kredi talebi gündemin 9. Maddesi oldu. Başkan, “Yaptığımız ihalede yüzde 20 artış hakkımız var. Bu artışı kullanmak istiyoruz İller Bankasından 1 milyon 250 bin liralık artış talep ediyoruz” dedi.  MHP’li Melih Arslan, “Yapılan asfaltları kim kontrol ediyor, aldığım bilgiye göre asfaltlarda sorun olduğu kışın zorluk çekebileceğimiz belirtiliyor” diyerek dikkat edilmesini istedi. Başkan, “Bu asfalt uzun yıllar Ayvalık’a hizmet edecek merak etmeyin” dedi. İlçemizde sanata ve müziğe meraklı çocukların erkenden tespit edilmesi, profesyonelce yetiştirilmesi için Boğaziçi Üniversitesi ile yapılan protokolde Başkan Gençer’e yetki verilmesi yönündeki madde de oy birliği ile kabul edildi.

“DİĞER YAĞLARA ZEYTİN AROMA VERİCİ KİMYASAL KATIP ZEYTİNYAĞI DİYE SATIYORLAR”

Ayvalık pazarı ve yol kenarında zeytinyağı adı altında başka yağların satıldığı iddiaları ve Pazar yerinde satılan zeytin, zeytinyağı, bal ve karadut satışlarının araştırılması,  yeni düzenleme ile baz istasyonlarına ait izinleri hangi kurumun vereceğine yönelik belirsizlikler dikkate alınarak yerel yönetimin izleyeceği yolu belirlemesi hakkında öneri sunan MHP’li Meclis üyesi Halil Gür, “Elimde Gömeç Belediyesi Zabıta Yönetmeliği var. Demek ki biz bunlara müdahil olabiliyoruz. 1 ton ayçiçeği yağına 1 ton zeytin aroma vericisi olan kimyasal dökülerek zeytinyağı gibi satıldığı iddiası var. Ayvalık gibi zeytinyağında zeytinde hakkıyla iddialı olan ve bunu tescilini yaptıran Ayvalık’ta bu konunun yaşanması kabul edilemez. Bu konuda sağlam bir uygulamaya başlamalıyız” dedi.

Başkan, bu konunun önemli olduğunu belirterek, “Ancak bakanlıktan izin alanlar yağ satabilir. Ana yolların kenarındaki olayları inceleyelim. Bu konuyu Hukuk ve Sağlık Komisyonu ile Zabıta Müdürlüğüne havale ediyorum” dedi. Adalet ve kalkınma Partili Meclis Üyesi Oğuz Başkurt ‘un önerisiyle poşetler de bu konuya dahil edildi. Maddenin komisyonlara gitmesi oy birliği ile kabul edildi. Baz istasyonu sayısında yaşanan artış ve hangi kurumun izin vereceğinin düzenlemede belirtilmediği, sayısal artışım yaratacağı sorunlar karşısında hazırlıklı olmak ve ilçemizde baz istasyonlarının yerlerinin yeniden incelenmesi konusu görüşülürken MHP’li Meclis üyesi Muhittin Tüfekçi, Bahçeşehir Koleji yakınlarında ki baz istasyonunun geri çekilmesi yönündeki kararın Mehmet Akif Ersoy Okulu önündeki kavşaktaki baz istasyonu içinde uygulanmasını istedi.  Baz istasyonları ile ilgili konunun görüşülmesi ise Hukuk Komisyonuna havale edildi.

“1/5000 ÖLÇEKLİ PLANLARDA İPTAL EDİLMELİ”

Meclis İmar Komisyonundan gelen 3 konuda görüşülerek karara bağlandı. Konular arasında yer alan Ali Bey Adası Namık Kemal Mahallesi Pateriça Karagöz mevkiinde yer alan parseller ile alakalı imar komisyon kararı okundu. Kararda, ‘gayrimenkul eski eserler Anıtlar Yüksek Kurulunca 14.11.1980 tarih, 12330 sayılı 1/5000 ölçekli koruma amaçlı imar planı onaylanmış olup, belediye meclisimizce 13.02.1989 tarih, 29 sayılı karar ile alanda 1/5000 nazım imar plan revizyonu ve 1 /1000 uygulama imar planı onaylanmıştır. Ancak sit alanında yer alan bölgede 21.07.1983 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince koruma amaçlı imar planı yapılması ve ilgili kurullarca onaylanması gerektiğinden, onaylanan 1/5000 ölçekli revizyon nazım planının ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının Anıtlar Yüksek Kurulunca onaylı 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ile uyumlu olmaması, sınırların genişletilmiş olması ve Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 29.10.1989 tarih, 795 sayılı karar eki olan 1/25000 ölçekli sit paftasında bölgenin 1. Derece doğal sit sınırı içerisine alındığından ve bu doğrultuda korunacak alanlarda yapılacak planlara dair yönetmeliğin 5. Maddesinin a bendinde ‘Bir planın doğal sit alanı olarak ilanı veya statü değişikliği bu alanda her ölçekteki plan uygulamasını durdurur. Sit alanının etkileşim- geçiş sahası göz önünde bulundurularak varsa çevre düzeni plan kararları ve notları , alanın sit statüsü , doğal sit ilanına dair gerekçe  raporu veya biyoçeşitlilik raporu dikkate alınarak yeniden gözden geçirilir ve Bakanlıkça onaylanır’ hükmü gereğince GEYAK tarafından 14.11.1980 tarih, 12330 sayılı karar ile onaylanan 1/5000 ölçekli koruma ve geliştirme nazım planının uygulamasının yürürlüğünün durduğu, 21. 04.1995 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak Bakanlar Kurulu kararı ile Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer almakta olup planların Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve ilgili kurumlarından olurunun bulunmaması nedeni ve 2863 sayılı kanunun 17. Maddesinde belirtilen ‘subasman seviyesi’ tamamlanmamış yapıların yapı ruhsatları iptal edilir. İfadesinden dolayı subasmanı tamamlanmayan yapı ruhsatlarının dahi müktesep hakkı olmadığı gibi imar planlarının herhangi bir müktesep hakkı olmadığından belediye meclisimizin 13.02.1989 tarih, 29 sayışı kararının ve eki olan 1/1000 ölçekli planların iptal edilmesinin 1/5000 ölçekli planların da bahsedilen sebepler doğrultusunda iptali için Balıkesir Büyükşehir Belediyesine gönderilmesinin gerektiği görüş ve kanaatine varılmıştır’ denildi.

Konuyla ilgili olarak Belediye Başkanı, “Geçen sene oy birliği ile kabul etmiştik. Oradaki madde değişikliğini büyükşehre yollamak için çalışma yapmış komisyon ve iyi bir çalışma yapmış. Meclisimizin aldığı karar büyükşehre gidecektir. Amaç buradaki doğal sit alanlarında, tabiat parklarında korunan alanların aynen korunması ve bunları gelecek nesillere taşıma fikrimiz vardır. Bu önemlidir Ayvalık için. Oralarda bu tip çalışmalar başlarsa oraları kaybederiz diye düşünmekteyiz. Meclisimiz bundan önce aldığı kararda da bunu belirtmişti zaten” dedi. Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi. İmar Dairesi ve diğer birimlerden gelen 5 konu İmar Komisyonuna sevk edildi. 

504 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri