Gümrük Günü Ayvalık’ta kutlandı
Tarih : 2016.01.27  09:29:44
Dünya Gümrük Gününü kutlayan, Mehmet Salih Arık yönetiminde Ayvalık Gümrük Müdürlüğü personeli, Kuzey Ege’nin tek gümrük idaresi olmanın hem gururunu hem de zorluğunu yaşıyor.

Bu yıl ki sloganın ‘Dijital Gümrükler’ olduğunu belirten Müdür Salih Arık, “Gümrükler, dünyaya hegemonyamızı anlattığımız yerlerdir. Gümrük Muhafaza ise ekonominin askerleridir” dedi.

26 Ocak Dünya Gümrük Gününü kutlayan Ayvalık Gümrük Müdürlüğü, merkezi ve yerel yönetimi ziyaret etti. Kuzey Ege’nin tek gümrük idaresi olduklarını ve 15 personel ile özveriyle göreve devam ettiklerini belirten İlçe Gümrük Müdürü Mehmet Salih Arık, bu yıl ki sloganlarının ‘Dijital Gümrükler’ olduğunu ifade etti. Dünya Gümrük Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda Salı sabahı saat 09.00’da tören düzenlendi. İlçe Gümrük Müdürlüğü yönetim ve personelinin katıldığı törende Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Gümrük Müdürlüğü, ilk ziyaretini Kaymakam Namık Kemal Nazlı’ya yaptı.

“11.5 MİLYON İHRACAT, 1.1 MİLYON LİRA İTHALAT RAKAMINA ULAŞTIK”

İlçedeki çalışmalar, Ayvalık’ın ithalat ve ihracat kapasitesi hakkında bilgi veren Müdür Salih Arık, Ayvalık Gümrük Müdürlüğünün 2015’te 11 milyon 500 bin lira ihracat, 1 milyon 100 bin lira ithalat rakamlarına ulaştığı, yapılan bu ithalat ve ihracat sonucunda 431.442 lira vergi, 20.221 lira ceza olmak üzere toplam 451.663 lira Gümrük vergisi ve ceza tahsilatı yapıldığı belirtti. İşleticiliğini Ayvalık Belediyesinin yaptığı Ayvalık Deniz Hudut Kapısından 2015 yılına 1.677 yolcu gemisi ile 174 bin 086 yolcu, 5 bin 360 araç giriş çıkışı gerçekleştiği açıklandı.  Setur Marinada 464 yat giriş çıkışı, Gümrük Müdürlüğünün mobil olarak hizmet verdiği Kocaseyit Havalimanına 2015 yılında gelen-giden uçak sayısının 153’e ulaştığı ve 10 bin yolcunun indiğini belirten Müdür Salih Arık, “Ayvalık Gümrük Müdürlüğü olarak bu açıklanan yazılı iş ve işlemleri toplam 15 personelimizle gerçekleştiriyoruz. Gümrükler, dünyaya hegemonyamızın, bağımsızlığımızın anlattığımız yerlerdir. Gümrük Muhafaza ise ekonominin askerleridir. Hep sizden güç aldık. Desteğinizi bizden esirgemeyin. Deniz hudut kapımız en son planlanan çalışma ile daha modern hale getirilirse arkadaşlarımız görevlerini daha huzurlu, daha etkin yaparlar” dedi.

Temsil ettiği mevkii ve alan olarak gümrüklerin önemine değinen ve Dünya Gümrük Gününü kutlayan Kaymakam Nazlı, “Siz bu işi ne kadar ciddi yaparsanız büyük ve bağımsız devlet olduğumuzu gelen misafirlerimize hal ve hareketlerle gösterirsiniz. 1.5 yıl içinde gördüğüm kadarıyla 15 personel olmanıza bakmaksızın olaylara anında müdahale ve kapasitenizin üzerinde hizmet yapma aşkınızı yakından takip ettim. Bundan sonra da başarılı çalışmalar yapacağınıza güveniyoruz. Ayvalık’ta Gümrük binasının yeri nedir, olması neyi değiştirir diye düşünülebilir ama Osmanlı zamanında ekonomik özerklik sahibi bir yer olması ve ciddi manada ithalat-ihracat yapması nedeniyle 6 konsolosluğun açıldığı bir yer Ayvalık. Küçük bir yer gümrük ne işe yarıyor diye düşünenler yanılır. Gümrük İdaresi ülkeye giren her yabancının ilk karşılandığı yer. İşler ne kadar dikkat ve kontrollü yapılırsa o insanlara güven verir, yalan yanlış iş yapanların sevdası boşa çıkar. Koruma, kontrol açısından dijital dünyanın renkli ışıklarına kapılmanız başarıyı arttıracaktır ama dijital dünyanın birçok handikabı  da var. korsanlara karşı önlem almazsanız tedbir uygulayan kurum olarak zafiyete düşersiniz” dedi.

“SİZ KUZEY EGE’NİN GÖZBEBEĞİSİNİZ AMA HUDUT KAPISI İSTENİLEN NOKTADA DEĞİL”

Kuzey Ege’nin tek hizmet veren gümrüğü olarak bir anlamda gözbebeği olduklarını söyleyen Kaymakam Nazlı, “Bunu iftiharla söyleyebiliyoruz ancak Ayvalık Deniz Hudut Kapısında bu kadar iş yapılıyor, bu kadar ithalat-ihracat yapılıyor ve yolcu sayısı her geçen gün artıyor ama hudut kapısı istenilen noktada değil fiziki olarak. Son toplantıda işletici kuruluşun  bir firma ile anlaşarak kapıyı modern bir görünüme kavuşturacağı kesinleşti. Bu da daha etkin çalışma yapmanızı sağlayacaktır” dedi.

“HUDUT KAPISI YAZA KADAR MODERN BİR GÖRÜNÜME KAVUŞTURULACAK”

Kaymakam Nazlı’ya rozet takıp, bir buket çiçek ve Gümrük Müdürlüğü arması bulunan tabak hediye eden Gümrük Müdürlüğü yönetim ve personeli, daha sonra Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ile görüştü. Müdür Mehmet Salih Arık, “Ülkemizin de kurucu üyesi olduğu ve halen 179 üyesi bulunan Dünya Gümrük Örgütü’nün  (DGÖ) temelini oluşturan Gümrük işbirliği Konsey Sözleşmesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu kurucu üyeler tarafından 1950 yılında imzalanmış ve 1952 yılında yürürlüğe girmiştir. Anılan konsey ilk toplantısını 26 Ocak 1953 tarihinde 17 ülkenin katılımıyla Brüksel’de gerçekleştirmiştir. Bu çerçevede; örgütün ilk toplantısını yaptığı 26 Ocak günü, üye ülkelerde ve DGÖ merkezinde Dünya Gümrük Günü olarak belirlenmiştir. 26 Ocak Dünya Gümrük Günü, her yıl farklı bir tema belirlenerek kutlanmakta olup 2016 yılı ve özellikle 26 Ocak Dünya Gümrük Günü için ‘Dijital gümrükler’ teması belirlenmiştir. Dijital gümrükler kavramının gümrük işlem ve faaliyetlerinin etkin ve koordineli şekilde yürütülmesinde önemli rol oynayan otomatik gümrükleme sistemleri, tek pencere, elektronik veri değişimi, web sayfa gibi elektronik ve otomatik gümrük uygulamalarına vurgu yaptığını belirten Müdür Salih Arık, “Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte bilgi paylaşımı, sınırlarda etkin kontrol, şeffaflık, hukuki yaptırımlarda işbirliği alanlarındaki yetkinliği artan gümrük idareleri önemli bir dönüşüm geçirmektedir.  Sonuç olarak otomasyon ve elektronik sistemlere dayalı gümrüklerin hizmet kapasitelerinin artması, sınır güvenliği, ticaret istatistiklerinin oluşturulması, ticaretin kolaylaştırılması ve gelir tahsilatı etkinliğine önemli katkı sağlamaktadır” dedi.

Gümrüğün bir ülkenin önemli unsurlarından olduğunu ifade eden ve Ayvalık’ta gümrük kapısı olmasının önemine işaret eden Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Balıkesir’in gurur kaynağı, Kuzey Ege’de tek gümrük kapısı olan Ayvalık’a hususiyet kazandıran Deniz Hudut Kapısını yenileyeceğiz. Yaz sezonuna kadar bu yenileme işlemi tamamlanacak. Bu çalışma ile gelen giden yolcunun daha emin bir şekilde ve daha az zaman harcayarak geçişi sağlanacak” dedi. 

 

 

486 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri