CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İŞ FORUMUNDA KONUŞTU
Tarih : 2016.02.05  09:16:01
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Quito'da gerçekleştirilen Türkiye-Ekvador İş Forumu'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Uzaya en yakın noktada olduğumuz öğrendik. Ekvador’un tarım kapasitesini değerlendirmek konuşmak için buradayız. Ziyaretimizin ve iş formunun sağlayacağı ivme ile önümüzdeki dönemde ülkelerimiz arasındaki ticaretin bölgeye örnek olacak şekilde geliştirmeyi hedefliyoruz. Ziyaretimi iki ülke ilişkilerinde parlak geleceğe atılmış adımdır. " dedi. 
Türkiye’nin G20 dönem başkanlığına değinen Erdoğan, "Türkiye olarak dünyanın 5’den büyük olduğu inancı ile az sayıda ülke dışında Güney Amerika'nın tamamında büyükelçiliklerimizi faaliyete geçirdik. Son 10 yılda bölgedeki 9 ülkede ticaret müşavirlikleri kurduk. Sadece 1 olan müteahhit proje sayısı bugün 21’e yükselmiş durumda. 2005 yılına kadar mevcut olmayan iş konseylerinin sayısı 9’a yükseldi. Bölgedeki fuar sayısı son 10 yılda üç kat artarak 106’ya çıktı. Tüm bu adımlarla bölge ülkelerle ilişkilerimizin gelişmesi için adımların atılmasına inanıyoruz. Geçtiğimiz ticaret müşavirliğimiz ülkedeki görevine başladı.
Karşılıklı ticareti teşvik amacıyla Ekvador'la düzenlenen 4 fuara iştiraklarımızın katılımı teşvik edilecektir. Mevcut duruma samimiyetle bakıldığında arzu ettiğimiz noktanın çok gerisindeyiz. Ticaret hacmimiz ciddi artışla 119 milyon dolara erişmiş olasa da istikrarlı bir şekilde büyümediği açıktır. 500 milyon dolar, 1 milyar dolara ticaret hacmimizi çıkarabiliriz. Yeter ki bu siyasi irade mevcut olsun. Ticaretimizi çeşitlendirmeye ihtiyacımız var. 
İki ülkenin bazı ürünlerle ilgili hassasiyetleri olduğunu biliyoruz. Anlaşmanın bütünü için bir denge bulunabileceği noktasında hemfikiriz. Önemli olan imkanları ve kaynakları etkin bir şekilde kullanabiliriz. Ekvator Dış Ticaret Bakanı'nın Mersin Serbest Bölgesi'nde yaptığı incelemelerin olumlu geçtiğiniz biliyoruz. Bu süreci hızlandırmak için gerekli desteği vermeye hazırız. Dünya ekonomisinde zaman zaman ortaya çıkan olumsuzluklar bütün ülkelerin daha yavaş büyüme dönemlerine girmesini kaçınılmaz hale getiriyor.
Yapılan görüşmelerde bu iradenin samimiyetle ortaya konulduğunu kaydeden Erdoğan, "Biz siyasetçilere düşen elimizdeki imkanları birbirimizi destekleyecek şekilde kullanmanın yollarını aramaktır. Bugün yaptığımız görüşmelerde bu iradeyi samimiyetle ortaya koyduğumuzu düşünüyorum. 2011'dan yılından bu yana süren kalkınma için ticaret anlaşması müzakerelerinin en kısa sürede sonuçlandırılması gerektiğini görüyoruz. Bu anlaşma iki ülkenin ticari ve ekonomik açıdan vaat ettiği potansiyelin harekete geçirilmesine ciddi katkı sağlayacaktır. Yatırımların teşvik edilmesi bizi hedeflerimize daha da yakınlaştıracaktır. İki ülkenin de hassasiyetlerini dikkate alan çözümler bulunması mutlaka mümkündür. Karşılıklı diyaloğun yapıcı bir anlayışla sürdürülmesi gerekir. Türkiye'nin Ekvador'da maalesef yatırımı bulunmuyor. 750 milyon dolarlık Yıldırım Holding'in Ekvador'da atacağı dev bir yatırım adımı var." dedi.
Türkiye'nin merkezi konumunun önemini belirten Erdoğan, “Ekvador ile DEİK arasında imzalanan iş konseyi ortaklığının önemli bir eksikliği gidereceğine inanıyoruz. Türkiye dünyanın 108 ülkesine uçuş mesafesinde yer alan merkezi bir ulaşım ağına sahiptir. Ülkemizden yaklaşık 1 milyar tüketiciye ulaşılabiliyor. Bir çok uluslararası firmanın Türkiye'yi bölgesel üs olarak seçmesinin sebebi budur. Türk müteahhit ve müşavirlik sektörü dünya çapında başarılı projelere imza atmıştır. 107 ülkede 322 milyar dolardan fazla proje üstlenmiş olan müteahhitlik firmalarımızın Ekvador'un inşasına ekonomisine katkıda bulunacakları önemli bilgileri vardır. Kalkınma için ticaret anlaşmasını tamamlamak iş konseyini aktif hale getirmek ya da gerekli adımların atılması durumunda ilişkiler gelişecektir. Panama şapkası olarak bilinen Ekvador şapkası ile ilgili yanlış algıyı düzeltmek için çaba göstereceğiz.” dedi.

238 kez okundu
Diðer Dünya Haberleri