İLK KEZ ENSTÜRMAN ÇALMA ŞANSI, SANATLA TANIŞMA HEYECANI
Tarih : 2016.02.09  09:26:06
Ritimle başlayan keman, çello ve koro ile devam eden Zeytin Çekirdekleri Orkestrasına katılan, aralarında köylerde yaşayanların da bulunduğu çocuklar, hem ilk kez enstrüman çalma şansını hem de yaşıtlarıyla sanat çalışmaları içinde yer alma sevincini yaşıyor.

Ayvalık’ta 700 çocuğa ulaşan Zeytin Çekirdekleri Projesi kış okulu ile devam ediyor.

Ayvalık Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle 2014 yılında başlatılan projeye, Kaymakamlık, Milli Eğitim Müdürlüğü,  gönüllü eğitmenler ve saha gönüllüleri katkı veriyor. Ayvalık’ta kırsal mahalleler ile kent merkezindeki çocukların kültür ve sanatla tanışmasını amaçlayan proje, müzik konusunda yetkin isimlerin çocuklarla buluşturulduğu, düzenlenen konserlerle halka ulaşılan platforma dönüştü.

KIŞ OKULU’NDA BİLİMSEL ÇALIŞILDI

8-12 yaş grubu çocuklar için düzenlenen Ayvalık Kış Müzik Atölyesi 1 Şubat tarihinde başlatıldı. Yüze yakın öğrenci gerçekleştirilen bilim atölyeleri ile Boğaziçi Üniversitesinden gelen 8 öğrenci eğitmenin aktardığı bilimsel konuları,  eğlenerek, deneyerek öğrendi. Kış okulunda müzik konusunda keman, çello ve ritim ile koro ve ses eğitimi verildi. İstanbul’dan gelen müzik konusundaki gönüllü eğitmenler: Başak Doğan, Başak Güçler, Sibel Çoban, Yaşar Morpınar ve Mehmet Yasemin uzmanlık konularında çocuklara dersler verirken bu çalışmalara Ayvalık’tan da gönüllü müzik öğretmenleri de katıldı. 6 Şubat günü tamamlanan Atölyeye katılan çocuklar 5 Şubat Cuma günü İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde mini konser verdi.

ZEYTİN ÇEKİRDEKLERİ KEMANCILARI, KEMAN ÇALMAYI ÇOK SEVİYOR

Ayvalık’ın zeytin çekirdekleri, 21 Aralık’ta kemanlarını ellerine alalı 1 yıl oluyor. Çakmak İlköğretim Okulu’nda okuyan 10 yaşındaki Gökçen Koşmaz, “Keman çalmayı çok seviyorum. Burada ilk önce darbuka çaldım. Burada daha güzel şeyler öğrendim”,  11 yaşındaki  Enbiye Şallı, “Köyüm Üçkabaağaç köyü. Burada bir sürü şarkılar öğrendik, kemanı ilk aldığımda çok heyecanlıydım ama keman çalmayı çok sevdim”,  11 yaşındaki Hayri Budak, “Burada kemanla ilk defa tanıştım. Keman çalmak güzel bir şey’, 11 yaşındaki Ertan Sarıca, “Kemana ilk başladığımda telleri çalıyorduk sonra yayla çalmayı öğrendik. İlk şarkım ‘Daha dün annemizin’ oldu sonra buraya kadar geldik. Keman çalmayı çok seviyorum”, İsmihan Özmen, “Keman çalmayı çok seviyorum. İlk olarak darbuka çalmıştım başka çalmadım. Şu an da 5-6 şarkı çalabiliyorum. Zeytin Çekirdekleri Orkestrasında olmak çok güzel”  dedi.  5 aydır proje kapsamında gönüllü olarak çalışan Keman eğitmeni Nazlı, “Onlarla çalışmak apayrı bir mutluluk çünkü çok saf ve temizler. Projenin devamında çok daha iyi işler başarabileceğimize inanıyorum. Amacımız iyi müzik yapmak değil topluma iyi bireyler yapmak. Ama güzel konserlerimiz de oluyor” dedi.

“SANAT YOLUYLA SOSYAL DEĞİŞİM İÇİN SEFERBERLİK BAŞLATILDI”

Gül Gürsoy, “Ayvalık Belediyesi’nin çatısı altında yürütülen Zeytin Çekirdekleri projesi, tam bir gönüllülük seferberliği ve imece projesi. Ayvalık’ta 12 bin çocuk var. 16 ‘ı kırsal (köy) olmak üzere 32 mahallede, 17 ilk 18 ortaokul var. Bu okullarda müziği seven, sanat ve spor faaliyetlerinden hoşlanan çocuklara ulaşıyoruz. Gidip projeyi anlatıyoruz, katılmak isteyenleri öğreniyoruz. Bir çalgının nasıl onlara arkadaş olacağı, nasıl sanatı sevdireceğini, en önemlisi beraber el ele nasıl bir şeyler yapılabileceğini öğretiyoruz.  Değişik etnik kökenden çocuklar var.  Herkes birbirini tanıyor ve herkes birbirine diyor ki; beni dinliyor musun? Aslında ulaşmak istediğimiz bu, ‘Evet seni dinliyorum, sen alkışlıyorum, seninle birlikte güzel şeyler yapalım’ dedirtmek istiyoruz. Yani sanat ve spor yoluyla bir sosyal değişim, bir seferberlik için. Mutlu birey, mutlu toplum için bu proje bir başlangıç adı da buradan geliyor, çekirdekten başlamak için zeytin çekirdekleri dedik. Bu çekirdekler bir gün asırlık ağaçlara ulaşacak ve başka çocuklara başka toplumlara ilham verecek diye düşünüyoruz” dedi.

“HEM HARİKA EĞİTİMLER ALIYORLAR HEM DE KENDİLERİNİ YETİŞTİRİYORLAR”

Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Çocuklarımız hem müzik konusunda uzmanlardan harika eğitimler alıyorlar hem de sosyal hayatın içinde yer alarak kendilerini geliştiriyorlar. Zeytin Çekirdekleri 700 çocuğa ulaştı. 400 çocuğa şan dersinden çalgı aleti çalmaya Müzikle ilgili dersler veriliyor. Çocuklarımızın müzik kulağı var mı? Ona gereken her türlü destek veriliyor. Belediye bu projede seferber. Kadıköy Belediyesi’nde konser verdiler. İstanbul’u ilk kez gördüler. Çakmak Köyü’nde merkez kurduk. Çevredeki 7 köyün çocukları keman çalmaya başladı. Kiminle eğitim görüyor, Yenimahalle’den çocuklarla. Bu proje örnek bir projedir. Ben inanıyorum zeytin çekirdekleri projesini Türkiye^deki başka ilçelere, illere de örnek olacak hale getireceğiz. O zaman en büyük gururumuz olacak. Burada yanan bu meşalenin bu ışığın, bu kıvılcımın Türkiye’nin her yerine yayılmasını sağlayacağız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

315 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri