AYVALIK ULAŞIMI İÇİN UKOME’DEN 9 TALEP
Tarih : 2016.02.11  09:05:43
Balıkesir ‘in büyükşehir statüsüne geçmesiyle il ulaşım sistemine entegre olan Ayvalık’ta, ulaşımda hala sıkıntı yaşandığını belirten Ayvalık Kent Konseyi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve raylı Sistem Daire Başkanlığı(UKOME) ye tespit ettikleri sorunları ve çözüme yönelik taleplerini iletti.

Ayvalık Belediyesi sorumluluğundan çıkarak Balıkesir Büyükşehir Belediyesine devrolan ulaşım hizmetlerinde belediye otobüsleri ve eski minibüsler kaldırılarak elektronik ücret toplama sistemi kapsamında yeni araçlar devreye sokuldu. Öğrenci biletleri 70 kuruştan 1 liraya yükseldi, aylık 25 liraya sınırsız biniş hakkı veren pasolar, 55 lira ödenerek alınan aylık abonman kartları kaldırıldı. Sefer sayıları ve güzergahlar değişti, Çamlık hattına giden otobüs kalmadığını, Sarımsaklı hattına giden araçların Çamlık yolcularını almadığını, sefer saatlerine uyulmadığını, Cunda, Yenimahalle otobüs seferlerinin azaltıldığını, Lale Adasında bulunan Uygulama Oteli, Turizm ve Denizcilik Okullarına giden öğrenci ve öğretmenlerin Duba Plaj durağında inmek zorunda kaldığını belirten vatandaşlar tepki gösterdi.

“BURHANİYE’DE DE AYNI SİSTEM VAR AMA 65 YAŞ ORADA ÜCRETSİZ, AYVALIK’TA ÜCRETLİ”

Ayvalık Toplu Taşıma A.Ş’nin inisiyatifiyle 16 Kasım’a kadar ücretsiz taşınan 65 yaş üstü yolculardan bu tarihten sonra 1 lira ücret istenmesi, 65 yaş uygulamasıyla ilgili olarak kart alınması zorunluluğu, Kent Birliklerin bu kategorideki yolculardan ücret istemesi de ulaşımda yaşanan en büyük sıkıntılar arasında yer aldı. Kent Konseyi, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca Mart 2014’te çıkarılan 28931 sayılı resmi gazetede yayınlanan Ücretsiz veya indirimli seyahat kartları yönetmelik ile engelli bireyler ve yakınları aynı zamanda 65 yaş üstü kişilere ücretsiz ulaşım hakkı verilmiştir. (Madde 5) yönetmeliğe uyulması gerekir. Dikkat çeken bir başka nokta da; Burhaniye’de de Balkart uygulaması var. oradaki uygulamada, tam bilet 1.75, öğrenci 1 lira, 65 yaş üstü ise ücretsiz. Ayvalık’ta aynı uygulama neden farklı şekilde, farklı fiyatlarla yapılıyor? “ diye sordu. Yeni uygulama ile ortaya çıkan sorunlar; Öğrenciler ve paso uygulamasıyla, sefer sayılarıyla, 65 yaş uygulamasıyla, ergonomi ve servis araçları olarak 5 başlık altında toplandı. Ayvalık ulaşımında yaşanan sorunlara çözüm isteyen Ayvalık Kent Konseyi, Konsey bünyesindeki Çevre, Trafik ve Kent estetiği Çalışma Grubunun çalışmasıyla hazırlanan ulaşım sorunlarına ilişkin raporu, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve raylı Sistem Daire Başkanlığı(UKOME) ye gönderdi.

s“65 YAŞA ÜCRETSİZ ULAŞIM HAKKI UYGULANSIN, OTOGAR SERVİSLERİ YENİDEN ÇALIŞSIN”

 Raporda iletilen talepler şöyle; ‘Azaltılarak bir veya iki saat aralığına düşürülen otobüs seferleri eski sefer sayılarına döndürülmelidir. Çamlık- Armutçuk hattına otobüs konmalı ve sefer sayıları eski sistemdeki sayılarına döndürülmelidir. Tek araçla ulaşım sağlanamayan hatlarda (örn. Devlet Hastanesi) ilk kullanımdan sonraki 30 dakika içerisindeki ikinci kulanım ücretsiz olmalıdır. BTT sistemine dâhil olan minibüs tipi araçlarda Burhaniye’de olduğu gibi 65 yaş ücretsiz hakkı kullandırılmalıdır. Araç kalkış saatleri ana duraklar ile ilk ve son duraklara asılmalıdır. Minibüs tipi araçlar asılan kalkış saatlerine uymalıdır.  Okul ve iş saatlerinde araç kalkış aralığı sıklaştırılmalı, öğrenci, esnaf ve memurların gidecekleri yere zamanında gitmeleri sağlanmalıdır.  Kaldırılan öğrenci paso sistemi yeniden hayata geçirilmelidir.  Seyahat işletmelerince Otogara yapılan servisler tekrar hayata geçirilmelidir’ denildi.

“BALIKESİR’İN İLÇELERİ ARASINDA UYGULAMALAR EŞİT DEĞİL, FARKLI”

Ulaşımla ilgili Ayvalık’ta büyük sorun olduğunu belirten Kent Konseyi Başkanı Ahmet Üzgeç, “Büyükşehir yasasıyla birlikte 2014 yerel seçimi sonrasında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğuna geçen ulaşım hizmetleri kapsamında Elektronik Ücret Toplama Sistemi adıyla yeni bir sisteme geçildi. Uygulamaya geçilen bu sistemle ilgili olarak; Ayvalık Kent Konseyi’ne halkımız tarafından ulaştırılan yoğun şikâyetler neticesinde, Çevre, Trafik ve Kent estetiği Çalışma Grubu tarafından ulaşım sistemi incelenmiş ve bir rapor hazırlanmıştır. 17 Aralık 2015’te raporu hem Ayvalık Belediyesine hem de BBB UKOME’ye gönderdik. Sorunların çözümlenmesi için gereken çalışmaların ve planlamaların ivedilikle yapılmasını bekliyoruz. Henüz bir yanıt gelmedi. Balıkesir’in ilçeleri arasında uygulamalar eşit değil, farklı. Gördüğümüz kadarıyla Bandırma ve Ayvalık’ta bu konuda oldukça kötü uygulama yapılıyor. Herkes rahatsız. Kent Konseyi olarak takipçisi olacağız. Çözüm bekliyoruz” dedi.

“HER ŞEY PARA DEĞİLDİR. ULAŞIMDAN ALINACAK PARA BELEDİYEYİ İHYA ETMEZ”

İlçe ulaşımında özellikle öğrenciler için çok büyük sıkıntılar yaşandığını söyleyen Üzgeç, “ Daha önce iki beldemizden okullara öğrenciler ücretsiz geliyordu. Pasoları vardı. Pasolar iptal oldu. Sorun da burada kaynaklandı. Eğitim vazgeçilmez bir şey. Kamu hizmeti devlet tarafından yapılır ama yereller de kamu hizmetini sağlayan aracı kurumlar. Her şey para değildir. Buradan alınacak paralar belediyeyi ihya etmez. Zorunlu eğitim alan öğrencileri okulla ilgili taşıma işini sağlamak zorundasınız” dedi. 

580 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri