Uður TARIMAN
tel tel
Tarih : 2019.07.03  09:06:35

YAÐLI KAZIK BAYRAMI KUTLANDI… Asýl adý, Denizcilik ve Kabotaj Bayramý... Kabotaj gemi iþletmeciliði. Kardeþim biz Körfez’de yaþýyoruz diye illaki gemimiz mi olmalý? Canlý canlý örneði Edremit körfez yaþayanlarýdýr… Koskocaman  körfezimizi var ama gemimiz yok. Hatta limanýmýz var ama kapýsý yok Nasreddin Hocanýn türbesi misali... Hal böyle olunca Kabotaj  ve denizciliði YAÐLI KAZIK ÜZERÝNDEN  kazýðýn ucuna kadar yürüyene bir çeyrek altýn bilem veririz. Bu sene altýn pek pahalý altýn verildi mi, verilmediyse yerine elma þekeri mi verildi bilemem…

********

DENÝZ SUYU VE HAVUZ SULARI MERCEK ALTINDAYMIÞ… Eyi güzel de, deniz suyunun ölçümleri yapýldý mý? Yapýldýysa kaç metreden örnek alýndý? Ölçümler  ne ahvaldedir? Dedikten sonra kendi kendime mi sorayým yoksa her yýl olduðu gibi baþkalarýna mý bilemem de, Akçay bir zamanlar Türkiye genelinde kartpostallarý en çok satýlan tatil beldesiydi. O tarihlerde MAVÝ BAYRAK  hikayesi yoktu. Bugün vaa ama MAVÝ BAYRAÐI  soranlara, soruyla yanýt verilmekte YENÝR MÝ ÝÇÝLÝR MÝ?

Mavi bayrak… Bu bayraða sahip olmak için bir takým kriterlere sahip olmak gerekiyor. Akçay bu kriterlerin  kýrýntýsýna bile sahip deðil… Ve  giriþine “su ve tatil beldesi tabelasý  asýyoruz!!”

**********

( çerçevli) BRÝÇ VE KÜTÜPHANE… Eski Altýnoluk Belediye baþkaný Ýsmail Aynur’la dostluðumuz 20 yýlý aþtý. Sýk aralýklarla birbirimizi arar hal hatýr sorarýz.  Dün akþam o aradý. Hal hatýrdan sonra sesinin tonunu iyi bildiðimden sýkýntýlý olduðunu anladým ve sordum.

“Evet sýkýntýlýyým… Altýnoluk  Jandarma karakolunun üstünde KÜTÜPHANEMÝZ vardý. Þimdi boþaltýlýp yerine  BRÝÇ  salonu açýlacakmýþ. Caným çok sýkkýn, briç uðruna kültür feda edilir mi?” dedi ve yazmamý istedi. Ýþte yazýyorum… Kanýmca kütüphane þehir merkezinde olmalý. Briç ise aritmetiðe dayalý bir  kaðýt oyunudur, sakin, sessiz bir ortam ister. O halde BRÝÇÇÝLERÝ  yukarýda bir yerlerde konuþlandýrmakta fayda yok mu?

**********

KUMAR… Çeþidi en çok olan bir sektör haline geldi… Duvarda kaç sinek var tek mi, çift mi diye iddiaya giren para sahiplerini bil görmüþlüðüm var.

Polis zaman zaman kumar oynayan yerleri basar. Amma velakin bunun cezai müeyyidesi çok ucuz olduðundan atýþa devam der kumarbazlar. Geçtiðimiz gün Ankara polisi 2 dernekte kumar oynanýyor diye basmýþ ve mühürlemiþ… Mührü ! zamana  girer ve yine devam…

Köpek döðüþü pek muteberdir ülkemizde. Ýki köpek kan revan içinde kalýr, biri ölür. Ayakta kalan para basan kazanýr.

Horoz dövüþü vardýr… Gagalarýyla birbirlerini gözlerini oyarlar, beyinlerini akýtýrlar. Ayakta kalan para basan parayý kazanýr…

At yarýþlarý vardýr. Bu cefakar hayvanlar dilleri dýþarý çýkarak yanýndaki atlarla yarýþýrlar, birinci gelene  basan parayý kapar…

Türkiye’nin neredeyse her mahallesinde, kumar oynanan mekan vardýr. Dernekler ayrý bir statüye baðlý deniyor bilemem. Ankara’da iki dernek basýldýðýna göre, belki bir baþka makamdan baskýn izni alýnýyordur…

Hayat bir kumar denir. Ticaret bir kumar denir… Hayata bu kadar giren bir unsura biz GÜNAH  diyoruz !!! Günah aslýnda, kanunlarý yazarken iþlenmekte… Býrakýn insanlarýn birbirlerini yemelerini hayvanlardan ne istiyoruz? Onlarýn kavga ederek yavaþ yavaþ ölmelerini  izlerken keyif alan bir toplumdan hayýr gelir mi? Roma gladyatörleri gibi öldürdüðü rakibinin göðsüne basarak zafer narasý atan sadistlere döndük…

*********

KAZ DAÐLARI… Çanakkale belediye baþkaný “gördükçe yüreðim kanýyor, bu muhteþem doða harikasý daðýmýz kelleþtiriliyor” þeklinde açýklama yaptý. Bu  tür açýklamalarý Edremit’in doða aþýklýsý

AKIN ANDIÇ,  karýþ karýþ gezdiði bu daðýn içler acýsý serüvenini FOX TV. Haber sunucusu FATÝH PORTAKAL’a yazdý ve o da Ana haber bülteninde halka duyurdu. Her birey sesini çýkartýyor ama duymayan sadece ülkeyi yönetenler. Dayý bulan ruhsat alýyor, taþ ocaðý için falan kazmayý vuruyor.

Rahmetli Kayýnpederim, Hayrettin Arslan’da,bu daðýn aðaçlarý ülkenin tüm borçlarýný ödeyecek güçtedir, yeter ki adam gibi sahip çýkýlsýn önüne gelen  her önüne geldiði aðacý kesmesin” derdi.

Kim okur kim dinler… Ülkeyi yönetenler malikhane yapmak için binlerce aðaca balta vurduruyorsa, elalem niye vurmasýn misali…

********

KILIÇDAROÐLU CHP’LÝ BELEDÝYELERÝ YÝNE UYARDI… “Profesyonellerle çalýþýn” bu baþlýk altýnda yaptýðý açýklama, her CHP’li belediye baþkanýnýn uyarýyý dikkate almasý gerekiyor… Kemal bey üstüne basa basa “ profesyonel olmayan yöneticilerle çalýþmayýn” diye devam  ediyor sözlerine.

Bodrum Belediye Baþkaný  Ahmet Aras, Pazartesi günü Sözcü’de, RAHMÝ  TURAN’a malzeme olmuþtu. Kendisine mesaj yazanlarý ismen açýklayarak þöyle bir doküman aktarmýþ.

Biri diyor ki “Aras, eleþtiriye gelmiyor, umarýn Bodrum týmarhaneye dönmez” diðeri diyor ki “kumsallardaki þezlonglarý kaldýrdý özel kuruma peþkeþ çekecek”  kimi de “ belediye hizmetlerine yüzde yüz zam yaptý” Baþkanýn turizmden haberi var mý? Avrupa’nýn turizm merkezlerini gördü mü?

Ve sýralama böyle devam ediliyor, ben bir kýsmýný aldým… Her þeyi ben bilirim sevdasýna hiç gelmeyen  ünvanlardan birisi belediye baþkanlýðýdýr… Kýlýçdaroðlu sýk sýk yukarýdaki uyarýlarý boþuna yapmýyor… Ýþte böyle Bodrum belediye baþkaný gibi ULUSALDA köþe yerlerinde reklam edilir.

SURVÝVOR  yarýþmasýnýn bu yýlki  FÝNALÝ Bodrum’da yapýldý. ACUN  efendi belediye baþkanýný yere göðe koymadý,  ANFÝ TÝYATROYU tahsis ettiði için. Ertesi gün Turizm Bakanýna teþekkür etti ayný konu için. Kim tahsis etti varýn siz söyleyin. Acun’u açýklamaya gerek yok. Amcasý Erzurum AKP vekiliydi ve söz sahibiydi… Yaðdanlýk elbette geçerli olacak deðil mi ya!!

*********

DAVUTOÐLU’NA BÝR HEDÝYE ÞARKI GÖNDERMEK ÝSTÝYORUM… Maziye bakýver neler neler býraktýk, þarkýsýný nasýl göndersem acep? Ýki gün önce yeni parti kurma çabasýnda olan bu muhterem bir açýklama yaptý. “Siz geçmiþin kaymaðýný yerken bizim dünyamýzý ellemeyin” dedi. Yahu geçmiþte sen 3 yýl tepede görev yapmadýn mý?  Ne gibi eser býraktýn…

Tas ve hamam…

**********

BAKIN BURASI ÇOK ÖNEMLÝ… Bu cümle benim deðil alýntýdýr. Maliyemizden sorumlu bakanýn günlerce gündem olan ve siyasilere malzeme kaynaðý bir söylem.

Eee bizde o sözden alýntý yapalým ve diyelim ki;

Bakýn burasý çok önemli, “parlamenter sisteme dönmek için  fazla zaman geçmedi, acilen geri dönüþ yapmalýyýz, burasý çok önemli”.

*********

BAÞKANLIK SÝSTEMÝ GELSÝN BAKIN NASIL UÇACAÐIZ… Uçtu uçtu kuþ uçtu, çocuk kandýrma oyunu vardýr. Uçtu uçtu benzin uçtu… Uçtu uçtu elektrik uçtu. Uçtu uçtu, çay-þeker uçtu.

Eee maliyeden sorumlu bakan, bakýn burasý çok önemli dedi, tünelin ucunda büyük ýþýk var demiþti, meðerse tünelin ucunda,  mum ýþýðý varmýþ.

********

ELEKTRÝÐE ZAM… Yapýldýðý günün gece yarýsý sabaha doðru  saat, 03.00- 04.00 arasý Akçay’da tüm elektrikler kesildi. Nuran bak bakalým dýþarýda fýrtýna felan var mý? Balkondan baktým gökyüzü pýrýl pýrýl, kuzey yýldýzý bilem yerinde duruyor nargile içiyordu. Yok bi þey zammý karþýlama töreni yapýyor UEDAÞ  dedim… Karanlýkta tören mi olur dedi, Nuran. Olur olur, ýþýðýn kýymetini bilelim zamma laf söylemeyelim  diyedir….!!

********

DÜÞÜNCENÝN BÝTTÝÐÝ YER

“AKP’de olaðan  kongre tartýþýlýyor”

By. GAZETELER

Bizden not:  Tebdili mekanda fayda var.

………………………..

ÇÜÞ

Ensar Aytekin, Ankara’da yetkililerden öðrenmiþ. Türkiye’de 500 bin ÞÝZOFREN  varmýþ. Bu bilinen. Bunun üstüne bi 2000 daha koyun kardeþim. Ülkede insanlar keçileri kaçýrdý, kimse tutamýyor.

Ankara, þizofreni göremez. Orda da çok tedaviye muhtaç olanlar var.

……………………………….

BÜYÜTEÇ

Edremit’te sokaklarý süpüren çöpçü kardeþlerime birer maaþ Ýkramiye verilse nasýl olur? Ekmek parasý için pisliðimizi temizlemek zorundalar diye üç kuruþa talim ettirmek yakýþýyor mu?

…………………………………

KULAÐINIZDA KÜPE OLSUN

Delidir ne yapsa yeridir.

Halk sözü

……………………………….

 

343 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar