Uður TARIMAN
tel tel
Tarih : 2018.08.15  09:28:50

TÜRKÇEMÝZ BU KADAR  KISIR MI?

Geçtiðimiz gün sayýn Cumhurbaþkaný, Trump ve avenesine hitaben yaptýðý gönderide “sizin dolarýnýz varsa bizim de Allah’ýmýz var “ dedi….

Salý günü Balýkesir yerel gazetelerin tümünde Büyükþehir Belediye Baþkaný KAFAOÐLU’nun bu mealde bir açýklamasýnýn baþlýðý da “sizin dolarýnýz varsa bizim de imanýmýz var” þeklindeki açýklamasýný yadýrgadým ve yukarýdaki baþlýkla yazmayý yeðledim. Türkçemiz bu kadar kýsýr mý?  Kýsýr deðilse neden  bu fotokopi gibi cümleler havada uçuþmaktadýr? Bunu Bakanlar da yapmakta, ileri gelen siyasiler de… Kendinize özgü  ifade tarzýnýz neden bu kadar kýsýr?

*******

TASARRUF… Yani israfýn önüne geçmek… Dinimizde de ön planda tutulmuþ ve bu mealde muhtelif tavsiyelerde bulunulmuþ bir  sosyo ekonomik bulgudur.

Son 15 yýldýr  ne yazýk ki bu bulgu, bir kenara býrakýlmýþ ve olaðan üstü bir savurganlýk ve israf tavan yapmýþtýr… Türkiye bu israf tutsaklýðýna tutsak olmasaydý kasasý zor günler için harcanacak para ile týka basa dolu olurdu… Geçtiðimiz gün yine bir israf örneði gözler önüne  savruldu… Bilmem kaç bin dolarlýk  Amerikan  CADÝLLACK Marka  CENAZE  otomobili Saraya alýnmýþ… Þayet ölümüze bu kadar önem ve itina gösteriyorsak neden yaþayan insanlarý refah içinde yaþamayý düþünmüyoruz? Bu cenaze aracý  kaç yýl garajda duracak?  Böyle deðerli bir otomobille son seyahate uðurlanacak olanýn kefenini de altýn teðel ipliði ile üretilmiþ kumaþtan yapýlýp, camlý dolapta saklanmasý doðru olur kanýsýndayým… 4  CÝNS KATIRIN  çekeceði TOP ARABASI  yeter de artar bile…Ýþte  israfýn DÝK ALASI…

*******

VERGÝ

146 Kalem  ürün üreten, satan ve ithal eden  vergilerden muaf. Neden?  Vergi almasýný bilmeyen ve  devletin almasý gereken vergileri  sýnýflandýranlarýn vicdanlarýný merak ediyorum. Kýymetli  taþlar neden vergiden muafta, bebek donu %18 vergiye tabi…

Yýllardan beri yazýyorum… Bir þarký CD’si çýkaran yeni yetme þarkýcý 3-4 ayda son model otomobile biniyor. Bir iki dizide oynayan bayan  oyuncu !!  3000 liralýk ayakkabý giyiyor. Amerikan vergi sisteminde bunlar mercek altýnda. Muhammed Ali  Boks hayatýnda tek bir maçýný Amerika sýnýrlarý içinde yaptý? Neden?  Ringe çýkmadan vergiyi peþin ödüyor maç sonrasý devletle hesaplaþýyor.

Avrupa devlet baþkanlarýnýn çoðu makam aracý yerine bisikletle iþine gidiyor. Paralarý olmadýðý için mi?

Beðenmediðimiz ÇÝPRAS   kirada oturuyor…

Ýsraf her nedense ÝSLAM ülkelerinde yaygýn. Araplarýn yaþamlarý ortada….

Daha üç gün önce yazdým. Mesai saati bitiminde Ankara’da, trafik kilitlenir. Neden? KARA PLAKALI araçlar yüzünden. Müsteþarýndan Genel Müdürüne, mal müdüründen, muhasebe müdürüne kadar hepsinin altýnda makam aracý… Ye Memedim hesabý. Yersen elbette…

Yastýk altý deðil, MASA  altý mercek altýna alýnsa çok daha yerinde olur…

Bir baþka ÝSRAF…

Ulusal yayýnýn ekleri… Cumartesi  ve Pazar günleri sadece Hürriyet gazetesini bayiden alýp eve gelinceye kadar kolunuz aðrýdan kopacak duruma gelir… Ýlave üstün ilave… Yani ek üstüne ek… Bunlarýn %90’ý okunmayan eklerdir. Eskiden bu ekler olsaydý BAKKAL AMCALARA  gün doðardý. Poþet yoktu, Bakkal amcalar, tutkalla ya da unla yaptýklarý yapýþtýrýcý ile kese kaðýdý yaparlardý.

Bugün gazete kaðýdý için yýlda KAÇ MÝLYON DOLAR  dýþa gidiyor?

Gelelim bir baþka konuya. Çok önemli bir konu ama ne muhalefetin, ne köþe yazarlarýnýn  üstüne parmak basmadýklarý konuya…

ÇÝN ÝÞÝ, JAPON  iþi derdik gençliðimizde. Küçük ve orta ölçekli ÜRETÝCÝLERÝMÝZÝN  ürettikleri don lastiði, çocuk oyuncaklarý, binlerce belki milyonlarca ülkemizde de üretilen ürünler, MÝLYONCU denilen bir sektör yarattý ve bugün sadece Edremit sýnýrlarý içinde 30 civarýnda maðazalar zincirleri açýldý. Bu kendi topuðumuza sýkmaktan baþka bir þey deðildir. Türkiye’de ÇAKMA  denilen çakmak, güneþ gözlüðü, kadýn çanta ve aksesuarlarý asýllarýna þapka çýkartacak  boyutta. Bu üreticiler mercek alýna alýnýp,  mekanlarý devlet tarafýndan basýlmak ve para cezalarý verilmektedir…

Buna bir çare bulunamaz mý? Bulunulur… ÇAKMA  olarak üretilen ürünlere asýllarýnýn markalarýnýn yazýlmasý tabiî ki  haksýz rekabet ve sahtekarlýða girmekte…Marka yazýlmasýna büyük ceza getir ama benzerinin yapýlýp, Türk markasý olarak satýþýna izin ver. Bugün dünya da ÇAKMA  ürünün aðababasý ÇÝNDÝR… En pahalý cep telefonlarýnýn bile çakmasý ÇÝNDEN  üretilmekte. Dünyayý örümcek aðý gibi sarmýþ durumda…

Çin’den binlerce ürünün ithaline neden izin verilmekte. Türkiye’de üretilen bu  küçük ve orta ölçekli ürünlerin eþ deðerlerinin ithaline yasak getirilmeli. Bir yýlda bu saçma sapan ürünlere ödediðimiz dolar  TOTALÝ  açýklanabilse garabet ortaya çýkar…

*******

YAMUK TÜRKÇE… Gazete haberlerine baktýðýnýzda her gün onlarca yamuk Türkçe cümle orta yerde. Mesela geçtiðimiz gün ayný ulusalda   bir haber vardý. Ayný haberin içinde ayný cümle 3 kez kullanýlmýþtý.

“ANLAMLI ZÝYARET”  Eeee be kardeþim her ziyaretin bir anlamý vardýr deðil mi? Ziyaretin anlamý, ziyaretin içinde zaten var… Anlamýný seveyim emi?

*******

ÇÜÞ

Yangýna benzinle git, gerisini merak etme sen !!!

 …………………………………….

DÜÞÜNCENÝN BÝTTÝÐÝ YER..

“El öpen vekil  MHP  dönüyor”

BY. Gazeteler

Bizden not:   Yamuk, çarpýk, ideolojisi olmayanlarýn bir araya gelmeleri kadar abuk sabuk bir siyaset her halde sadece bizde mevcut… Madem kalbin MHP için çarpýyordu, neden MHP’de siyaset yapmadýn da ÝYÝ Parti’den vekil oldun? Senden gelecek hayýr, arzuhalci Cemalettin efendiden gelsin. Bu sistem deðiþmeli… Partisinden istifa eden kesin kez BAÐIMSIZ olmalý… Yahu topçu musun, siyasetçi misin? Topçu kim fazla parayý verirse oraya gider. Ya sen ve senin gibiler?

Bir zamanlar bir vekil vardý,4/5 parti deðiþtirmiþti. Ne kendine, ne

girip çýktýðý partilere faydasý olmuþtu. Bu milletin parasý iþte böyle

Heba edilmekte…

******

BÜYÜTEÇ

Kitap fuarý… Edremit Belediyesi’nin 2.ncisini organize ettiði

Kitap fuarý devam ediyor. Bu güzel organizasyonu sabote eden her kimse açýklanmalý. Barbaros denilen  modacýyý kim konuþmacý olarak çaðýrdý ise, deklare edilmeli… Halkýn tepkisine kulak vermemek halka saygýsýzlýktýr.

……………………………………….

KULAÐINIZDA KÜPE OLSUN

Haddini bilmezsen, haddini bildirenler kýzma

ATASÖZÜ

………………………………………..

MALATYA’DA BÝR MÜTEAHHÝT ALTIN kaplama apartman yaptýrmýþ. Binanýn %70 ‘i altýn. Yastýk altý felan deniyor ya… Sayýn Cumhurbaþkaný önce bu adamýn mal varlýðýný, kazancýnýn helal mi haram mý olduðunu, bu saltanatý yaþarken devlete verdiði verginin tutarýný irdeletmesini beklemek hakkýmýzdýr. Biz Arap denilen entarili delikanlýlara bozulurken, bu altýn apartmanýn sahibini okurken tüylerim diken diken oldu… Malatya… Kayýsý üreticisi felan mý acep? Kayýsý bu kadar para ediyorsa neden dýþarýdan hýyar !! ithal ediyoruz?

…………………………….

KARABORSA… Tee eskilere dayanan ve her gün manþetlere taþýnan bir haksýz gelir sahiplerine KARABORSACI  denirdi. Þimdi hortladý. DOLAR  tavan yapýnca depolarýnda stoklarý kabarýk olanlar ithal ettikleri MERCÝMEK, KURU v.s gibi ürünleri yeni getirmiþ gibi fahiþ fiyatla halka satmaya baþladýlar. KARABORSA  böyle iþliyordu eskiden. Þimdi serbest ekonomi hesabý olduðu için devlet  hesap  soramýyor. Ne vergi sorgulamasý var, ne nereden buldun. Yedir yedirebildiðin kadar.

 

330 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar