Uður TARIMAN
TEL TEL 13 Þubat 2019
Tarih : 2019.02.13  09:22:39

MÝGROS MOBÝL… Türkiye de ilçelerde yaþayanlar yýllar önce MÝGROS  market zinciri bir ilki baþlatmýþ ve mahalle sakinleri saatlerini bile onun geliþiyle ayarlar olmuþlardý…Bir nevi  TANZÝM  satýþýydý. 68 kuþaðý bilir ve hatýrlar yani… Bu araçlar o günün teknolojisiyle kapalý kasa olup yandan kapaklar açýlýr tezgah halin gelirdi. Ýmdi   kabzýmal v. s ile baþa çýkamayan  iktidar çareyi BELEDÝYE TANZÝM   mobil satýþlarda buldu. Ama bu fiyaskoyla sonuçlanacaktýr… Bir zamanlarýn Türkiye'sini eleþtirirken AKP cenahý “ Halký inim inim inlettiler tüp gaz ekmek v. s gibi ihtiyaç kuyruklarýnda “ diye daha üç ay öncesine kadar bu eskidji formatý  sayesinde.Tarým ülkesinin bu hale getirilmesinin topyekün zaman dilimi 16 yýla dayanýyor. Tahýl ambarý olan KONYA da tarlalar buz pateni pistine dönüþtü… Patates, soðan bile ithal edilmekte. Hepsini býrakýn SAMAN yahu SAMAN . Onu bile ithal ediyoruz. Ekranlarda halka bakýyorum % 90'ý yaþlý insanlar, domat, biber patates kuyruðunda romatizma aðrýlarýný hiçe sayarak bekleþiyorlar. Acý çok acý.

Paranýn alým gücü bitmiþ, bir kg biber 16/17 TL bandýnda tezgahta…

1971 yýlýnda, Ýstanbul YÜKSEK GAZETECÝLÝK Okulu (3 yýl) bitirdiðimde, hem çalýþýyor hem paralý fakültede okuyordum… Cumartesi, Pazar günleri en kral kýyafetleri giyip BEYOÐLU' na çýkýyorduk. Tiyatro, sinema…Türkiye de ilk BOWLÝNG  salonu Beyoðlu'nda açýlmýþtý .Hiçbir þeyden mahrum deðildik…Üniversite 2. sýnýftayken GÜMRÜKTE  kullanýlmýþ araçlar  satýlýyordu ilk otomobilimi oradan almýþtým. FÝAT 500'ün Yugoslav versiyonu ZASTAWA  idi… Karikatür dergisi  AKBABA  vardý mesela. Demirel'i bile dansöz kýlýðýnda kapak yapardý… Aziz Nesin 'nin ÖLMÜÞ EÞEKTEN MEKTUPLAR  yok satýyordu… Aylýk  DÜNYA  dergisi, HER ÝÞ ADAMININ  ve ülkede, dünyada neler olup bittiðini öðrendiði bir yayýndý… Öztürk SERENGÝL 'in yeþþe si! Siyasete bile malzeme olmuþtu. Ama kimseden zýlgýt yemiyordu. Teknoloji sýfýr boyutlarda ama, kendi çapýnda  batýya ayak uyduruluyordu. Bu yazý uzun olabilirdi, bu kýsacýk yazý  2019 model BELEDÝYE TANZÝM Satýþlarýyla  övünen arkadaþlara armaðan olsun.

Ýster misin? ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SATIÞLARI DA TANZÝM SATIÞLARINDAN YAPILSIN..

                 ***************

YALAMA, YALAKA… Meslek haline geldi. Ne ka YALAKA  oka, para…Hayatým boyunca kimseye yalakalýk yapmadým yapamadým, Öðrenemedim…Kýnalý saçlarýyla  Orhan baba mesela, Konuþma özürlü ama siluetiyle oralarda buralarda boy göstermede baþarýlý. SERDAR ORTAÇ, Baþak þehir kulübüne MARÞ  bestelemiþ… Yazar çizer takýmýnda göre 5 para etmez deniyor. Olsun beste bestedir. Mektup adrese varmýþtýr ya sen ona bak…

                 *****************

AND OLSUN KÝ... Anadolu da çok kullanýlan bir YEMÝN  tanýmýdýr.” and olsun ki böyle söyledi”, “ and olsun ki gözlerimle gördüm”, “ and olsun ki yanýnda Abdülkerim vardý” gibilerinden. And  ÝÇÝLÝYOR YANÝ. Yemin. Okullarýmýz da AND, vardý. Ülkede hiç sorun yokmuþ gibi, ülke süt, liman gibiymiþ” gibi, v. s tutturdular okullardan AND  kaldýrýlacak ve kaldýrýldý. Yüksek yargýya raðmen…Bahçeli  beyefendi bilem bir kez öksürdü ama, þurup içti öksürüðü kesildi.

                  ***************

ÇOBAN… Avustralya da protokol da olan bir meslek. Anadolu'muzun  tüm otlaklarýnda,  bir zamanlar sýrtlarýnda KEPENEK  yanýnda baþ yaveri ÇOBAN KÖPEÐÝ, 50/70 100  koyunu otlatmaya çýkarýr. Kimi ÇOBAN  ýslýkla, kimisi kavalýyla sürüye yön verir. Çoban köpeði o kadar hassas, o kadar zekidir ki sürüden ayrýlanýn yanýna gider, ikaz eder. Bir ÇOBAN ve an azýndan 100 KOYUN. Çobanlarýn bir aðaç altýnda oturup kavalýyla bir þeyler çalmasý esnasýnda onun iç dünyasýný  kimse bilemez. Bilememiþtir… Kaval çalmayanlarý gözlerini ufka çevirir derin düþüncelere dalar ama onlarýnda ne düþündüðünü kimse çözememiþtir. Bir sürünün yanýna bir diðer sürü geldi ðinde, hiçbir koyun öteki sürünün içine KARIÞMAZ. Kendi grubunu bilir ve onlardan ayrýlmaz. Zorla dahi olsa. Çobanlýk, okulu olmayan bir meslektir. Babadan oðula geçer. Hayvanlarla çok iyi anlaþtýðýndan, insanlarla diyalog kurmakta zorlanmaz. Cumhurbaþkaný olan ÇOBANIMIZ  bilem vardýr. Ve o bu lakabýndan dolayý keyif alýrdý. ÇOBAN SÜRÜMÜZ. Yüksek kariyer yapmýþ bir ÇOBANDI.

 

Çoban olmak kolay iþ deðil, hayvanlarý nerede otlatacaðýný önceden kestirme becerisi olmalý, doðayý çok iyi bilmeli, hava raporunu ÝNTERNETTEN d eðil kendi yetenekleriyle öðrenebilen, sürüsünün karnýný en iyi þekilde doyurabilmek, dýþ etkenlerden korumanýn yollarýný bilme gerekir.

                 **************

BEKA… KALICILIK  yani… Son bir aydýr bir tutturdular, BEKA da BEKA. Var olmak ta denilebilir. Mademki varým o halde yaþýyorum… Varlýk. Cumhuriyet kurulduðundan bugüne varýz. Allah'a þükür. Belediye seçimleriyle var olmanýn anlamý ne kimse çözemedi. Bahçeli “Bir daþ attým pencereye DIH  dedi” türküsü gibi…

Eeee konu VARLIK  madem, Varlýk fonu bunun için oluþturuldu demek ki. Bütün ülkenin paralarý bu fonda toplanýyor, ve harcama direktörü Sn. Erdoðan. Ýþ bankasý hisselerinin de bu fona aktarýlmasý gün sayýyor, hayde onu da fona. Fonda kaç para birikti, Nerelere ne kadar harcandý kimse bilmiyor. Millet kendi parasýnýn hesabýný soramýyor.

Demek ki kalýcý olabilmek, var olabilmek için, fon kurmak gerekiyormuþ.                                                                         ….

SEPTÝSÝZM… Ülkemizde bu ÝZM’e yakalanan  milyonlarca insan var. Yani KUÞKU,KUÞKUCU..O kadar norm dýþýnda söylemler var ki, hangisinin gerçek hangisinin kandýrmaca olduðunu bilemediðimizden SEPTÝSÝZM   hastasý olduk. Kuþkulu yani. Mesela sokakta yürürken kime selam vereceðimizi bilemiyoruz, kimdir, kimlerdendir? Kuþkulu, kuþkulu bakýyoruz suratlara.

Birde NARSÝZÝM  var. Kiþinin kendisine TAPMASI. Psikolog arkadaþlara sormak gerekmez mi? Mesela bu iki ÝZM  bir insanda birleþebilir mi? Yani Hem kuþkucu, hem kendine tapan…

Uður kardeþim, nereden daldýn böyle derin konulara, dikkat et kafayý yersin, dedikten sonra konuyu bilenlere havale ediyorum…

                                                                        ….

VELÝAHT… Merak ediyorum, MHP  Devlet beyden sonra kimin  kumandasýna girecek. Bir veliaht yetiþtirdi mi acep? Þöyle ÜLKÜCÜ, MÝLLÝYETÇÝ   tarafýndan…

                                                                                …..

POTBORÝ… Bir  kaç parça þarkýdan oluþan müzik karýþýmý… Son günlerde siyasette uygulanmakta olan

ÝTTÝFAK ý  ben böyle yorumluyorum. ÝKÝ ÝTTÝFAK  var ya. Her ikisi de ayrý telden birer potbori besteleyip ortaya sürüyorlar… Eee hal böyle olunca elbette KORÝSTLER  de olacak. Master chefleri bir þey söylerken bu koristler de hafiften bir þeyle mýrýldanmak zorundalar. Mýrýl mýrýl. Kimisi bazý detone oluyor, kimisi

RÝSÝ  bir alem valla, pek hoþuma gidiyor... Çalsýn sazlar söylesin kýzlar hesabý… Bazý kelimelerin anlamýný bilmediði için yanlýþ kelime kullanýyor..

Siyaset  POTBORÝSÝ bir alem valla. Ýnsana bayaðý eðlendiriyor..

……………………………………………….

DÜÞÜNCENÝN BÝTTÝÐÝ YER

“ Bir helikopter düþtü yine 4 þehit “

By. AJANSLAR

Bizden not: Ýlki olduðu gün, bu helikopterler ENVANTERDEN

ÇIKARILDI garii denmiþti. Ýkinci helikopter de ayný sýnýf. Pilotlarý

Bili bile ölüme gönderiyorlar. Baþka ülkede olsa Hava kuvvetleri

Komutaný hemen istifa eder. Ama bizde o koltuk var ya !!

……………………………

ÇÜÞ

RTÜK… Ülkenin tek tarafsýz organý !

…………………………..

BÜYÜTEÇ

Yayalara da plaka verilmeli. Yayalara tabiî ki sürücüler öncelik

Tanýmalý ama, elinde telefonla konuþarak karþýdan karþýya geçen

Yayalara neden ceza kesilmiyor. Ne saða bakmak var ne sola.

Bazý baza Edremit’te yanýnda dadasý olan beygir bile caddede karþý

Karþýya geçerken  þöyle bir bakýnýyor.

………………………………………

KULAÐINIZDA KÜPE OLSUN

Eþek olduktan sonra semer vuran çok olur

ATASÖZÜ

…………………………….

 

225 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar