Uður TARIMAN
tel tel
Tarih : 2019.02.15  09:35:34

UEDAÞ LÝMAK  falan felan. Sokak lambalarýndan hangisi sorumlu? Karmakarýþýk bir hizmet þirketi. Kimi kime sunacaðýz, neyi nereden kotaracaðýz belli deðil… Faturalarý  þiþirip göndermesini bildiðiniz kadar hizmetlerinizdeki aksaklýklarý da þiþirip patlatsanýz diyorum. 3 yýldýr  arýzasý giderilemeyen Akçay’ýn en elit caddesi olan Turgutreis Alakoç’daki sokak lambalarý 5 gün yanýyorsa 10 gün yanmýyor. Zifiri karanlýk. Adam kesseler kimsenin ruhu duymaz. Madem arýzalý, o arýzayý  bir kere yaparsýn olur biter ama ayný 2 direkteki lambalar zýrt pýrt arýza yaparsa o zaman siz de bir arýza var demek olmuyor mu?

Ayýptýr, günahtýr. Faturasýný 5 gün ödemeyenin elektriðini þakkadan kesmesini biliyorsunuz. Eee o zaman biz kimi keseceðiz yahu…?

********

Sn.SIRMALI… Bu konuyu makamýnýza yönlendirdiðim için mazur görün. Yazýyorum, yazýyorum ama  kendilerini baðlayanlardan yanýt alamýyorum. Yýllarýn sorunudur bu konu.

Zeytinli çayýnýn hemen dibindeki kara kara bloklar 30 yýldýr melül melül suratýmýza bakýyor. Yüzlerce boþ daireler, içlerinde kim kalýyor, kim barýnýyor? Günümüzde gündem olan bina yýkýlmalarý nedeniyle zat-alinize tevcih edeyim dedim.

1-Bu binalarýn içinde kalan var mýdýr? Kimlerdir? Kayýklarý kuyutlarý var mýdýr?

2-Toplam kaç daire bu bloklarý oluþturmaktadýr?

3-Yýkým tehlikesi var mýdýr?

4-Saðlam raporu hangi tarihte, hangi kurum tarafýndan verilmiþtir?

5-Bu bloklarýn sahipleri Türkiye’nin sayýlý zenginlerinden olduðuna göre, ileriye dönük bir proje sunmuþlar mýdýr?

6- Ýmar affý için baþvurularý var mýdýr?

7-Çevre kirliliði nedeniyle çevreye saðlýk açýsýndan zararý ne boyutlardadýr?

Evet sayýn Sýrmalý, belki siz bu yazýyý ilgili birimlere havale edeksinizdir. Amma velakin kaç ayda yanýt alacaðýnýzý tahmin bile edemiyorum… Görüntü kirliliði, güvensizlik, yýkým tehlikesi. Çevreye her yönden tehlike fotoðrafý…

********

KENDÝ KENDÝNÝ ÞARJ EDEN AMPÝL PÝYASADA…TV de bu ampilin reklamýný görünce bir ay dayanmayan ÇÝN  iþi ampiller aklýma geldi. Param olunca inþallah  1 koli alacaðým…Ýstersen seyyar  olarak da kullanabiliyorsun… Ampil deyip geçmeyin her evin vazgeçilmezi.

Kendi kendini þarj etmesi çok iyi bir yönü… Eleman deðiþtirmiyorsun yani. Eleman derken personel falan deðil ha, aparat falan diyecektim…

Kendi kendini þarj ederken, baþkasýnýn itelemesine falan da ihtiyaç yokmuþ… Kendi yaðýyla kavrulan ve hizmet veren bir buluþ. AMPÝL  dediðin böyle olmalý.

*******

HAZIR TANZÝM FALAN DEMÝÞKEN… Gýdadan da önemli belki. Kýrtasiye. Çocuklarýmýzýn vazgeçilmezi. Geçen gün bir ana kýz kýrtasiye dükkanýndalardý. Bende fotokopi çektiriyordum. Anne kýzýna “bak kýzým yanýmda fazla para yok neye ihtiyacýn varsa onu alalým” dedi. Kýz çocuðu boynunu büktü ve bir silgili kurþun kalem aldýrabildi.

Hýyar, belki bir gün cacýk yapmamýza yarar ama, bir çocuk, ileride belki  TARIM bakaný olur. Hýyardan sadece cacýk olur ama çocuktan lider olur.

Hani diyorum ki hazýr iktidarýn eli deðmiþken,  Kýrtasiye malzemeleri TANZÝM SATIÞ  çadýrlarý da kursa…

*********

ANJÝO… Edremit nüfus artýþýyla baþa güreþen 150 bini aþkýn insan topluluðunun  yaþadýðý güzel ilçe.

Yýllardan beri özellikle iktidar vekilleri tarafýndan  kandýrýlan topluluk. Bugün yarýn, öbür gün, beþ gün. Temel atýlacak, atýlmak üzere, proje hazýr ihaleye yarýn çýkýlacak. Ve biz uyanýk geçinen Edremit’liler hep yedik. Ara sýra gelip attýðý zaman mangalda kül býrakmayan iktidar vekilleri.

Býrakýn yeni bina yapýmýný, mevcut hastanenin hemen dibine, bin metrekarelik bir bina yapýn ve burada ANJÝO YAPILABÝLSÝN. STENT TAKILABÝLSÝN… Anadolu’nun tee batý ucunda, koca bir körfezde yaþayan insanlarla dalga geçmenin zamaný artýk geçti. Eyyy Edremit’li dostlarým, gözünü aç ve artýk kandýrýlmayýn. Palavra sýkanlara arkanýzý dönün…

Belediye seçimlerine 3/5 gün kala da bu uyanýklýðý yapýn. Yaptýklarýný tekrar tekrar söyleyene deðil, yapacaklarýnýn ne olduðuna puan verin. Bu yapacaklarýný  ifade edenlerden, TAAHHÜTNAME  isteyin… Zaman diliminde yapýlmadýðý zaman çýkýn meydana hesap sorun. Havanda su dövenlere deðil, içindeki ürünün dövülüp masaya getirenlere sýcak bakýn.

***********

31 Mart  OY TANZÝM SATIÞ  MOBÝL KUTULARI… 31 marta vak’asýyla  karýþtýran Allah’ýn kara cahilleri salya sümük akýllarýnca bir þeyler kaþýmak istiyorlar…

Siz, siz olun, oylarýnýzý TANZÝM KUTUSUNA DEÐÝL DAHA PAHALI OLAN O þeffaf kutulara atýn…

**********

UCUZDUR, PAHALIDIR… Dedikten sonra bu konuda güzel bir söz var… ”Ucuzdur vardýr illeti, pahalýdýr vardýr hikmeti” Eee bu cümleyi yazdýktan sonra birileri “o zaman hýyar neden 10 kuruþ diye þikayet etme” diyeceklerdir

Tanzim satýþlarýnda domatlarý mýncýklayarak alabiliyor musun? Nayýr… Eve gittiðinde zaten aldýðýn 2 kg yarýsýný çöpe atarsan karda mýsýn, zararda mýsýn?

Bu konunun en iyi bileni, ERMAN  TOROÐLU’dur… Malum kendisi eski bir kabzýmaldýr. Geçenlerde hakemlere  çok kýzdý ve “ iþte ben bu tür hakemleri yüzünden hakem oldum” demiþti.

Eee þimdi de  günün fenomeni olan KABZIMALLAR ÝÇÝN ACEP NE DÜÞÜNÜYOR?

Ben bunlar yüzünden KABZIMAL oldum diyebiliyor mu?”

Serbest piyasa ekonomisinde, piyasayý  kontrol  etmek zordur ama, bu konuda yani tarýma dayalý piyasada çiftçinin yanýnda olunduðu takdirde kimse fahiþ rakamlara yönelmez, yönelemez. Paramýz var patatesi, soðaný ývýr zývýrý ithal ederiz, bunlarýn burunlarýn kýrarýz demekle insanlarýn gýda ihtiyaçlarýyla alay edilmez. Bu  zýtlaþmaya gider. Sen ithal edersen ben de mal vermem stoklarým der…

Hayvan ithal ettik ama ben Edremit’te ucuz et aldýðýmý hatýrlamýyorum… Her gelen Tarým Bakaný bi þeyler ithal etti, ortalýk toz duman oldu…Sýnýrýmýzý bile kontrol edemiyoruz geçen gün yapýlan bir yarý resmi kurumun açýklamasýna göre SURÝYE’den  ZEYTÝNYAÐI  kaçak olarak giriyormuþ… Eee o halde zeytinin de eli kulaðýnda, onu da bol kepçeden ithal ederiz, zeytin aðaçlarýnýn olduðu yerlere betondan direkler dikeriz…

Bu konunun bir baþka versiyonu var… EÐÝTÝM… Avucunun içinde  binlerce devlet okullarý varken, kalitesizlik yüzünden halk borç harç, yemeden içmeden kesilme babýnda çocuðunu özel okula veriyor.

Devletin elinde binlerce öðretmen varken, binlerce bina varken adam  eðitim gibi eðitim vermezsen olacaðý budur ve halk pahalý da olsa çocuðunu iyi eðitimin kucaðýna býrakýr…

Ne farký var, hýyarýn pahalý olmasýyla eðitimin pahalý olmasý arasýnda?

**********

KULAÐINIZDA KÜPE OLSUN

“Kendi topraklarýmýzda yabancý olduk”

Çarþamba akþamý Diriliþ Ertuðrul’da BAMSI’nýn sözü

*********

VAKIF KATILIM… Diriliþ Ertuðrul’un sponsoru… Ýyi güzel de bu vakfýn bu kadar geliri nereden geliyor? Ertuðrul’u oynayan  Engin Altan’ýn bölüm baþýna aldýðý para Türkiye’de rekor seviyede.

Dikkat bölüm baþýna. Eee bu vakfýn girdisi çýktýsý nedir? Sorduðun soruya bak be UÐUR, bunadýn mý neyin?  Kime, neyi soruyorsun? Eski hesaplar bilmem ne oldu? O ESKÝDEN DÝ BÝLANÇO  FALAN…

**********

DÜÞÜNCENÝN BÝTTÝÐÝ YER

“Kirli hava bunama nedeniymiþ. Ýngiltere SNT.GEORGÝA

Üniversitesi bu bulguya yýllarca çalýþýp ulaþmýþ.

EDREMÝT’LÝ  dostlarým aman haa dikkatli olun sýk sýk Kazdaðý

Eteklerine  çýkýn bol bol soluyun… Yoksa ?

      ……………………………………………..

ÇÜÞ

Balýkesir B.Þ,B ELEDÝYESÝ’YLE, ALTI EYLÜL ve Karesi Belediyeleri’nin toplam borçlarý ne kadardýr? Defalarca sorduk yanýt veren yok. Yahu yurttaþ olarak kendi paramýzýn hesabýný soruyoruz, bilgi veren yok… Kimin parasýný kimden saklýyorsunuz?

*********

BÜYÜTEÇ

Her vatandaþýn bir TC. no’su varsa, birer de plaka no’su verilse. Polis yayalara yol vermeyen araçlarýn fotosunu çekiyormuþ. Elinde telefonla konuþarak karþýdan karþýya geçenlerinde fotolarý çekilse diyorum, hani fena olmaz. Kural ihlaliyse ihlal. (Bu konuyu geçtiðimiz gün de not düþmüþtüm)

 

301 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar