Uður TARIMAN
EKONOMÝ…
Tarih : 2016.09.26  09:51:28

Kýsaca cebimizdeki paranýn alým gücü…

80 milyon insanýn 10 milyonun tuzu kuru ise ve 70 milyonu darboðazda ise o ülkede ekonomik bir sýkýntý var demektir…

Tüketici kredilerini 36 ayla sabitle, kredi kartý ile alýþveriþleri ay olarak aza indirge sonra baktýn ki piyasa da kitlenme var tekrar aç.

Bu ekonomiye nefes aldýracak bir tedbir deðil. En azýndan ben bir vatandaþ olarak çare olarak görmüyorum… Cebinde kartý olan ve limiti açýk olan birden saldýracak piyasaya…Ticaret erbabý bu fýrsattan faydalanacak ama umudunu karta baðlamýþ insanlarý yine kitleyecek…Yine  bankalara ödeme güçlüðü çeken milyonlarca insanýn çaresizliði…

Kartýn dizginin açýlmasý  piyasaya geçici bir hareket getirecek ama, dizgini açýlan atýnda bir performansý  vardýr. Yorulur ve bir yerde durur.

Kredi kartý ya da tüketici kredilerinin önünü açmak yerine insanlarýn geçim standartlarý neden masaya yatýrýlmýyor?  Daha üç -dört gün önce asgari ücretten kesinti yapýlacaðý söylemleri unutuldu mu? Geri dönüþ yapýldý bu sefer   kart ve  tüketici kredilerinin ödeme süresinin uzatýlmasýna geçildi.

Ekonomi yaz boz tahtasýna döndürüldüðünde istikrarý yakalayamazsýnýz…

Türkiye(de kredi kartýna sarýlan, orta tabaka denilen maaþlý insanlardýr…Borçla alýþ veriþ yapanlar onlardýr… Tuzu kuru olanlarýn kart ödeme, kredimi nasýl kapatabilirim gibi sýkýntýlarý yoktur.

Piyasayý ayakta tutan  tuzu kuru olmayanlardýr.

Bu kesimin geçim endeksini, yükseltmek neden düþünülmüyor?

1300 asgari ücretli bir insanýn, ev kirasý dahil  geçim þartlarýný bile bile onlarý yokluða mahkum etmekle, kredi kartý bataðýna sürüklemekle piyasayý üç, beþ gün hareketlendirebilirsiniz… Ya sonrasý?

Türkiye’de kaç emekli, yan geliri olmaksýzýn (miras, v.s gibi, baþka bir mülkten geliri olanlar hariç) Yurt dýþýnda tatile gidebilmektedir? TOKÝ’den taksitle ev alanlar arasýnda bugüne kadar kaç bin kiþi, tornistan etmiþtir? Kredili araç alanlarýn kaç binine Banka el koymuþtur? Sözü özü,  bu uygulama geçici bir çay molasýdýr. Kimse umutlanmasýn..

…………………………………………………..

BAÞ SAYFADAKÝ YAZIMA  EKTÝR 

Cuma günü Hürriyet Gazetesi’nden  haber baþlýklarý

-Öldürdükleri kýzlarýnýn kemiklerini 21 yýl evlerinde saklamýþlar

-Asansör sapýðý. Asansörde bir kadýna cinsel organýný gösterdi

-Karýsýný öldürdü, baþkasý ile iliþkisi vardý diye iftira attý.

Yine Cuma günü SÖZCÜ gazetesinden;

-Sevgilisiyle bir olup kocasýný uçurumdan attý.

-Tacizci Ýmam tutuklandý.

-Para biriktirip, aldýðý tabanca ile intihar etti.

Evet bu gibi haberlerin temelinde RUH HALÝ  açýk ve net gözükmekte. Yani ÞÝZOFRENÝK  toplumun fotoðrafý.

Konu ile ilgili Bakanlýklarýn baþýndakiler bu tür haberleri,  “ittir et” diye yan gözle dahi okumuyorlar. Hani bir þarký vardý ya “ÇILDIRMAYA AZ  KALDI DOKTORUM NEREDE?”

………………………………………

GÖKÇEK

Ankara Büyükþehir Belediye Baþkaný… Okunmuþ, üflenmiþ bir efsun… Kimse yan gözle bakamýyor. Tarafsýz, bu iþin uzmaný bir ekip tarafýndan, ilk günden bugüne kadar Belediye hesaplarý didik didik edilse ve çýkan sonuç halkla paylaþýlsa inan olsun AKP yýllar boyu seçime ihtiyaç duymadan iktidarda kalýr… Bu ve benzeri Belediyeler didik didik edilse ne olur? Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi pek mi hýrlý? Hal böyle olunca “göbek baðý var” denmekte… Bana öyle geliyor ki Binali Yýldýrým da, bu belediyelere pek yakýnlýk duymuyor. Bir kývýlcým Yýldýrým’dan gelecek tavýr onlarý YILDIRIM  çarpmýþa döndürecek.

……………………………………….

KUZEY AFRÝKA’YA RAKIYI TAÞIYACAK

Mey/DÝAGO  grubu Kuzey Afrika’ya raký ihracatý için giriþimlerini tamamlamýþ.

Ýyi güzelde Kuzey Afrika deyince aklýma, Mýsýr-Tunus-Fas-Cezayir-Libya geliyor ve sizin buralarda alkol serbest mi de benim haberim yok… Ýhracat, ihracattýr, reklamýn iyisi kötüsü olmaz hesabý… Kaddafi de, Sicilya adasýndan þarap getirtiyordu. Belki þimdiki liderler arasýnda akþamcý olanlarý vardýr.

…………………………………………………

YÝNE MÝ BASKÝ DÝYECEKSÝNÝZ !!!!

Ne derseniz deyin…

Yazdýklarýma yanýt alana kadar devam…

Mesela yine bu ayýn atýk su saatim okunmadý. Geçen ay kendi zorumla okuttum, hatta faturamýn bile fotokopisi  yine benim zorumla gönderildi… ÝKÝ  ayýn faturasýný neden toplu ödeyeyim ki? Okuyacak personeli bile  sayýlý. Ayný personel, önce Zeytinli’yi okuyup bitirecek sonra sýra Akçay’a gelecek. Ölme eþþeðim hesabý.

EL  ile tutulacak yanlarý yok…

Arýtma  keza  ayný… Diðer gazeteci arkadaþlar  her nedense bu Baski hakkýnda bi þeycik yazmýyorlar. Birde hukukçu arkadaþlardan rica da bulunmuþtum. Su þebekesi olmayan yerleþim birimlerinde atýk su parasý alýnabilir mi? Çevre vergisi neleri kapsýyor?

FALAN FELAN…

…………………………………

DÜÞÜNCENÝN BÝTTÝÐÝ YER

“FETÖCÜLERÝN  1 DOLARLARI YAKIYOR”

By: Sözcü gazetesi manþetiydi

Bizden not. Düðünlerde atýlanlar kontrol ediliyor mu acep?

……………………………..

ÇÜÞ

F.Bahçe Kulübü  7 hakim ve savcý ile birlikte bir Polis müdürünü Temmuz þike ve kumpas davalarý nedeniyle kulüpten ihraç etmiþ. Yani  açýk tribüne göndermiþ. Aziz Yýldýrým býrakmaz intikamýný.

…………………………………

BÜYÜTEÇ

Altýnkum ne zaman elden geçirilecek? Ana cadde ile sahile kadar olan yer kýyý köþe  varoþlardan beter… Pislik  tavan yapmýþ vaziyette. Çadýrlý esnafýn görüntü kirliliði cabasý. Havuz, havuzluktan  çýkmýþ vaziyette, sýrasýný bekliyorsa sözüm yok… Amma velakin Edremit’in en uzun sahil þeridi.

………………………………………..

KULAÐINIZDA KÜPE OLSUN

Seni kuru  softalarýn softasý seni

Seni cehenneme kömür olasý seni

Sen mi Hak’tan rahmet dileyeceksin bana?

Hakka akýl öðretmek senin haddine mi?

HAYYAM…

Bu dörtlük kendini imam, hoca, üfürükçü, dinci, imancý geçinenlere ne güzel bir hitabet deðil mi? ÝMAM Hatip liseleri  çoðaldýkça çoðalmakta. Minik yavrulara modern alemin bilgileri yaný sýra dinimizin saptýrýlmamýþ kurallarý öðretilsin.  Ülke yobaz  sözde din tacirlerinden kurtulsun. Ýsterse her mahallede açýlsýn sýkýntý yok. Amma velakin modern dünyaya ayak uyduracak, son dinin temsilcileri olarak ýþýk saçsýnlar. Cemaat-tarikat v.s gibi din tacirlerinin ellerine düþmekten aydýn bilgileri ile kurtulsunlar.

……………………………………………………………..

TRAFÝK POLÝSÝ

Son zamanlarda motorize trafik polisi görmez olduk… Neden acep?

143 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar