Marka Şehir Balıkesir için ikinci adım: “Gastronomi şehri Balıkesir”-
Tarih : 2020.10.27  17:34:19
Balıkesir’in markalaşması için başlatılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Marka Şehir Balıkesir projesi lansmanının ardından Balıkesir’in ikinci marka teması “Gastronomi Şehri Balıkesir” olacak.

Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Balıkesir’i bir marka şehre dönüştürmek hedefiyle  başlatılan “Marka Şehir Balıkesir” projesi lansmanının ardından, markalaşma yolculuğu gastronomi şehri olma iddiasıyla devam ediyor. Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) işbirliğiyle gerçekleştirilen “Gastronomi Şehri Balıkesir” projesinin ilk adımı protokol imzalarının atıldığı törenle başladı.

Gastronomi Şehri Balıkesir İçin İlk İmzalar Törenle Atıldı

Balıkesir’in gastronomik zenginliklerini ilk etapta Türkiye’ye, sonrasında ise tüm dünyaya tanıtmak isteyen Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı güçlerini “Lezzet Dolu Balıkesir” sloganıyla “Gastronomi Şehri Balıkesir” projesi için birleştirdi.

Bu kapsamda hazırlanan “Gastronomi Şehri Balıkesir Projesi”nin protokol imzaları 26 Ekim Pazartesi günü gerçekleştirilen bir törenle atıldı. İmza töreni Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Erdoğmuş ve GMKA Genel Sekreteri Hasan İskender’in katılımıyla gerçekleştirildi. İmza törenine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, TÜRSAB Bölge Temsilciliği, Rehberler Odası Temsilciliği, Lokantacılar Odası, Altıeylül ve Karesi Belediyeleri ve Kaymakamlıkları ile özel sektör temsilcileri de katılım sağladı.

İmza töreni öncesinde Güney Marmara Kalkınma Ajansı Turizm Birim Başkanı Candan Şahin, Balıkesir Gastronomi Şehri Olma yolunda konulu sunumu gerçekleştirdi.

“Bu Çalışmaya, Güç Birliği ve İrade İle Çıkıyoruz”

Sunum sonrasında toplantıda etkili bir konuşma yapan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, hazırlığına başlanan bu ikinci proje ile Balıkesir’in gastronomik değerlerinin araştırılması ve bu değerlerin ticarileştirilerek turizm öğesi haline getirilmesin hedeflendiğini söyledi. Balıkesir’in gastronomi dalında başarılı ve sürdürülebilir bir Marka Şehir olabilmesi için yapılacak en önemli çalışmalardan birinin ise Balıkesir’in UNESCO ağlarına dahil edilmesi olduğunu belirten Balıkesir Valisi Hasan Şıldak “Gastronomi turizmi, sezondan bağımsız şekilde yılın her döneminde turizmden gelir elde edebilmek için önemli bir araçken tarımsal üretimi, gıda sanayisini, hizmetler ve konaklama sektörü gibi istihdam yoğun sektörleri tetikleyebilen önemli bir araçtır. Bu projeyle Balıkesir bir yol haritası belirlemiş olacak. Balıkesir’de önemli işler yapıyoruz. Bu çalışmaya güç birliği ve irade ile çıkıyoruz. Balıkesir sağlam adımlarla marka şehir olma yolunda ilerliyor” diye konuştu.

“Enerjimiz ve İddiamız Yüksek”

İmza töreninde konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Biz Balıkesir’i çok güçlü bir şehir olarak tanımlıyoruz. Balıkesir’in turizm şehri olmasını hepimiz istiyoruz. Balıkesir’in şansı mübadeleler ve göçlerle Anadolu’nun bütün kültürü toplanmış ve bunu yaşatmak Balıkesir’e nasip olmuş. Ecdadın yemek kültürü de Balıkesir’de hala yaşatılıyor. Biz geleneklerimize sahip çıkarak ilerliyoruz. Biz farkımızı nasıl ortaya koyacağız bunu güçlü bir şekilde hep birlikte planlayacağız. Enerjimiz ve iddiamız yüksek. Yaptığımız bu toplantının hayırlara vesile olmasını umuyorum.” diye konuştu.

“Üniversitemiz ve Şehrimizi Bu Projeyle Birleştirmek İstiyoruz”

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş konuşmasında, “Balıkesir Üniversitemizde köklü bir fakültemiz var. Turizm Fakültesi. Çok mezun veren fakültemiz memleketin birçok yerine yetişmiş insan gönderek turizme katkı sağlamaktadır. Fakültemizde yer alan bölümlerimizden biri de Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüdür. Üniversitemiz ve şehrimizi bu projeyle de birleştirmek istiyoruz. Şehrimizdeki gastronomi turizminin gelişmesi için hocalarımız ile Balıkesir’e destek vereceğiz” şeklinde konuştu.

“Gastronomi Konusunda Balıkesir’i Ön Plana Çıkarabiliriz”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir ise konuşmasında “Buraya güzel bir amaç için gelmiş bulunuyoruz. Balıkesir geniş bir coğrafi alana sahip. bu coğrafi alan da zenginliği de birarada getiriyor. Bu zenginliğin önemli bir parçası da yemek kültürü. Buraya zamanla yerleşen insanlar kendi kültürünü de buraya getirerek çok farklı lezzetleri de burada yaşatmaya devam etmiş. Gastronomi konusunda Balıkesir’i ön plana çıkarabiliriz. Elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekiyor. Sahip olduğumuz kültüre de böylelikle sahip çıkmış olacağız. dedi.

“Çok Güçlü İlçelelerimiz ve Çok Güçlü Ürünlerimiz Var”

Konuşmasında bu projeyle birlikte Balıkesir’deki ürünlerin daha iyi yerlere geleceğini dile getiren Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, “Balıkesir birçok ile göre avantajlı. Avantajımız ise çok güçlü ilçelerimizin ve çok güçlü ürünlerimizin olması. Bazı iller tek bir ürünle kendinden söz ettirirken biz de ön plana çıkacak onlarca ürün var. E-Ticaret konusunda da bir çalışma yapmanın çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu projeye biz de oda olarak elimizden gelen desteği vereceğiz.” diye konuştu.

“Türkiye’de İlk Defa Güvenli Gıdanın Önemine Binaen Üreticiden Tüketiciye Bir Takip Sistemi Kurma Çalışmasına Başladık”

Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Erdoğmuş ise toplantıda, “Balıkesir Ticaret Borsası olarak 2016 yılında Balıkesir Kuzusuna coğrafi işaret çalışmalarına başladı. 2018 yılında sonuç vererek Balıkesir Kuzusuna coğrafi işaret aldık ve Türkiye’de ilk defa olmak üzere güvenli gıdanın önemine binaen üreticiden tüketiciye bir takip sistemi kurma çalışmasına başladık. 2020 yılından itibaren uygulamaya başlamak üzere güvenli kuzu etine ulaşmak için yapılan çalışmaların sonuçlanma aşamasına gelmiştik. Pandemiden dolayı süreç anlamında sıkıntılar yaşadık fakat bu konuda çok dikkatli ilerliyoruz. Bunu gerçekleştirdiğimizde akıllı cihazlardan kuzuda bulunan barkod ile kuzunun bütün künyesine ulaşılacak. Balıkesirli kuzu yetiştiricilerini bu şekilde üretim bazında teşvik etmek amacımız” şeklinde konuştu.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan İskender de toplantıdaki konuşmalarında, “Bizler Ajans olarak bu işin teknik kısmında yer alacağız. Ajans olarak termal turizm, su sporları ve gastronomi alanına giren destinasyonlar üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Kalkınma Ajansı olarak Balıkesir ve Çanakkale özelinde yapılan turizm faaliyetlerine elimizden geldiğinde katılarak destek vermeye çalışıyoruz. Bu projenin de bölge için hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Tüm Yıla Yayılan Bir Turizm Konsepti: Gastronomi Turizmi

Gastronomi turizmi, yaz turizminden bağımsız bir turizm değeri olarak turizm sektörünün önemli bir kaldıracı olarak dikkat çeken bir gelişim göstermektedir. Bu tematik turizm konsepti, yerelin kültürel miras öğelerini koruyan ve destinasyon kimliğini güçlendirici bir özelliğe sahiptir.  Gastronomi sektörü,  istihdamı artırmada önemli bir araçtır.

Balıkesir, gastronomi turizmi açısından değerli kılan pek çok zenginliği sahip Türkiye’nin en önemli kentleri arasında yer almaktadır.

Balıkesir sahip olduğu tarımsal ürün çeşitliliği, yeme-içme alışkanlığı ve zengin mutfağı ile gastronomi turizmi aracılığıyla bu zenginliği misafirleriyleriye paylaşabileceği güçlü bir ortam barındırıyor. Pek çok coğrafi işaretli ürünün yanısıra Balıkesir ile özdeşleşmiş çok sayıda ürün önemli bir potansiyel oluşturuyor. Balıkesir’de üretilen Edremit, Burhaniye ve Ayvalık zeytinyağlarının coğrafi işareti bulunmakta olup, önemli bir turizm sembolü olarak öne çıkıyor.Bunun yanında Balıkesir höşmerim tatlısı, Edremit yeşil çizik zeytini, çeşnili zeytinyağları, Gönen baldo pirinci, Gönen eti, Balıkesir Kuzu Eti, Manyas kelle peyniri, Susurluk ayranı, Susurluk ve Ayvalık tostları, Ege otları, deniz ürünleri ve Balıkesir kaymaklısı Balıkesir’in ulusal çapta bilinen en önemli gastronomik değerleri oluşturuyor.

Aynı zamanda Marka Şehir Konseptini de destekleyecek olan bu yeni girişim, Balıkesir’in enerjisini güçbirliği anlayışı içinde birleştireceği ve turizm şehri özelliğini ön plana çıkaracağı yeni bir gelişim alanı oluşturuyor.

998 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri